Entree-studenten tonen skills tijdens kledingbeurs

Duurzaamheid is een rekbaar begrip, diverse varianten kunnen daarbij actueel zijn. Studenten van de (eenjarige) entree-opleiding van Koning Willem I College in Oss hebben die wijsheid inmiddels ook in pacht. Op de locatie aan de Euterpelaan organiseerden ze woensdag 2 november geheel op eigen houtje een tweedehandskledingbeurs. De opbrengst van ruim € 300 gaat naar Eten Over Oss, het goede doel dat is uitgekozen.

"Als je nog een broek pakt, krijg je korting". Felisha van Meurs (17), een van de aanwezige studenten, weet wel hoe de belangstelling van de klant kan wordt gewekt. "Álle dames- en herenbroeken kosten 3 euro, een meeneemprijsje. Kinderkleding is nóg goedkoper. Vooral de deals doen het goed", concludeert ze met een big smile. Zelfverzekerd staat ze achter de toonbank in een geïmproviseerde winkel, een op een tuinbouwkas lijkende constructie die zich in de aula bevindt. In de toekomst wil ze graag aan de slag als eigenaar van een winkel of shop. "Mijn grote droom is het runnen van een tattoo- en piercingzaak. Rondom deze beurs heb ik alvast wat vaardigheden kunnen oefenen. Van het uitsorteren van kleding tot het aannemen van een klantvriendelijke houding."

Denkbeeldig 'magazijn'
Jakub Tymaszuk (18) is enkele meters verderop in een denkbeeldig 'magazijn' op geconcentreerde wijze bezig met strijken. "Veel mensen schijnen er een enorme hekel te hebben; ik vind dit helemaal niet vervelend. Twee dagen geleden heb ik meegeholpen met uitsorteren van de kledingstukken. Ik schat dat we al gauw 500 stuks hebben binnengekregen." Geschonken door studenten, docenten én particulieren onder wie buurtbewoners. Sommigen zijn nu in de hoedanigheid van klant teruggekeerd. Tymaszuk, die zijn roots heeft in Polen, woont zo'n twee jaar in ons land. Desondanks redt-ie zich al prima met de taal. Naar z'n zeggen wordt met name door dit soort praktijkgerichte activiteiten zijn Nederlands steeds beter. "Ik wil vooruit in het leven! Wat ik later wil worden? Teamleider van een groot magazijn lijkt me wel wat. Deze oefensituatie komt aardig in de buurt, haha."

Fleur Timmermans (16) is óók goed bezig. "Ik heb me werkelijk overal mee 'bemoeid'. Naast uitsorteren, strijken, vouwen en labelen heb ik ervoor gezorgd om de inwendige mens tevreden te stellen. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden heb ik iedereen voorzien van tomatensoep en broodjes", verduidelijkt Timmermans.

Thema duurzaamheid
De docenten Laura Molenaar, Mariëlle Joosten en Laura van Berkel constateren met groot genoegen dat alles op rolletjes loopt. "Mooi om te zien dat de studenten uitstekend met elkaar samenwerken. Dit is echt teamwork!", reageert Molenaar glunderend. "Bij het vak Activiteiten, dat deel uitmaakt van het rooster van deze studenten, staat het thematisch werken aan allerlei praktische vaardigheden centraal. De afgelopen periode stond het thema duurzaamheid in de picture. Onze studenten hebben bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan het plaatselijk repair-café en het Duurzaamheidsplein Oss. Daarnaast hebben we aangehaakt bij de landelijke Duurzaamheidsdag, de Wereldmaaltijd en de Globaal Goals. Binnenkort starten we met het thema inclusiviteit/diversiteit. De overgebleven kleding biedt wellicht voldoende perspectief voor het inrichten van een praktijkwinkeltje op school", aldus Joosten.

Tekst: Chris Korsten

Kledingbeurs Oss Entree
Kledingbeurs Oss

  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters