Gemeente en Bossche onderwijs werken nog nauwer samen

Aan de slag met maatschappelijke relevante thema’s, daarbij nieuwe vaardigheden opdoen én bijdragen aan de stad waarin je studeert? Als het aan de zeven Bossche onderwijsinstellingen voor mbo en hbo en de gemeente ’s-Hertogenbosch ligt, wordt dit voor iedere Bossche student werkelijkheid. Zij tekenden onlangs allemaal het Convenant Bosch Onderwijsinnovatie Akkoord.

Wil je deze video bekijken? Accepteer dan de marketing cookies.
accepteer marketing cookies
Samenwerking Gemeente En Bossch Onderwijs

Maatschappelijke vraagstukken
In het convenant staat onder meer te lezen dat iedere Bossche student tijdens zijn opleiding minimaal één keer kan deelnemen aan een project waarbij een maatschappelijk vraagstuk centraal staat. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, data of positieve gezondheid. De vraagstukken sluiten waar mogelijk aan bij projecten vanuit de gemeente.

Interdisciplinair en multilevel
Studenten werken in hun project samen met onderzoekers, docenten en studenten van andere opleidingen en scholen. Wethouder Ufuk Kâhya (Talentontwikkeling): “Studenten krijgen de kans om hun talenten nog meer te ontwikkelen. Door deze manier van samenwerken bouwen studenten niet alleen aan nieuwe ideeën voor maatschappelijke vraagstukken, ze doen zelf ook nieuwe vaardigheden en kennis(sen) op. En natuurlijk is het mooi dat ze hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de stad waarin ze studeren. Winst voor iedereen dus.”

City Deal Kennis Maken ’s-Hertogenbosch
Deze manier van werken is niet helemaal nieuw voor de scholen en de gemeente. Sinds 2019 werken zij al nauw samen binnen City Deal Kennis Maken ’s-Hertogenbosch. Dit landelijke initiatief wil het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken versnellen door studenten, docenten en onderzoekers hierbij te betrekken. Dit leidde in de gemeente ’s-Hertogenbosch al tot een aantal mooie projecten. Zo werkten studenten en docenten van HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en het Koning Willem I College al samen aan het project ‘Wijk Vliertkwartier’, rondom een aantal thema’s binnen gebiedsontwikkeling. Ook vonden studenten van Avans Hogeschool, Fontys en Koning Willem I College elkaar in het project ‘Corona Challenge’. Zij haalden hiervoor verhalen op over veerkracht, leed en burgerschap in coronatijd en legden deze vast in foto’s, filmpjes, schilderijen en documentaires.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2022
Filters