Ieder jaar reikt eTwinning Nederland de nationale eTwinning prijs uit. Deze prijs is een vorm van erkenning voor scholen die de afgelopen periode virtueel hebben samengewerkt met één of meerdere scholen in het buitenland. Tegelijkertijd zorgden zij ervoor dat iedereen in hun klas een internationale ervaring kreeg (zelfs in tijden van corona). Dit jaar zijn 3 uitzonderlijk projecten benoemd tot ‘project van het jaar’, waarvan het project ‘Soccer World Cup 2022’ van het Koning Willem I College er één van is. Bij de prijs hoort een waardebon t.w.v. € 1000.
Op 28 november is de prijs officieel aan Simone van Belkom, recentelijk gepensioneerd docent Engels, en haar studenten uitgereikt. Met een eTwinning taart en de waardebon kwam eTwinning Nederland de klas in, natuurlijk zorgvuldig afgestemd met haar collega Raymond die dit jaar een deel van de studenten in zijn klas heeft. “Simone heeft zich de afgelopen jaar sterk gemaakt voor virtueel uitwisselen binnen haar school, en dit heeft tot grote impact en kwalitatief hoogwaardige projecten geleid”, aldus Sushama Doebri, Project Coördinator van het eTwinning programma in Nederland. Door haar bevlogenheid heeft Simone nu ook ander docenten bij haar op school geïnspireerd.
Thema van het winnende project: Het WK voetbal
“De uitreiking komt op een bijzonder moment”, vertelt Simone, momenteel zijn de Wereld Kampioenschappen voetbal in Qatar namelijk in volle gang. En dit is hét thema waar ze het afgelopen schooljaar hard aan hebben gewerkt, samen met scholen uit vier verschillende landen. Het project “Soccer World Cup 2022” viel op omdat het goed was opgebouwd, de samenwerking tussen de Europese studenten was zichtbaar en het thema was internationaal en actueel. Daarnaast sluit het thema in veel opzichten aan bij de persoonlijke leefwereld van haar studenten. Iets wat belangrijk is in de beoordeling noemt extern jurylid Amanda van Dijk: “Het koppelen van e safety aan duurzaamheid is een mooie insteek en ook nog eens een originele. Met de vele partners hebben jullie veel diverse activiteiten gedaan over verschillende deel-onderwerpen.” Tijdens het project maakten de studenten, tijdens hun lessen Engels, kennis met de cultuur van Qatar, voetbalregels, beroemde voetballers, de filosofie achter het WK, en de positieve en negatieve kanten van het grootschalige toernooi. De studenten hebben uiteindelijk een logo en trailer ontwikkeld voor een duurzamere Soccer World Cup in de toekomst.
De toekomst van eTwinning op het KW1C
“Ik ben natuurlijk ontzettend blij met deze prijs, een kers op de taart”. Simone is recentelijk met pensioen gegaan, maar blijft actief als eTwinning ambassadeur om op deze manier andere docenten te blijven inspireren. Daarnaast hoopt ze dat iemand binnen haar school het stokje over zal nemen. Haar tip: begin klein, doe mee aan een webinar of een seminar en ontmoet gelijkgestelde mbo-collega’s, dan gaat het balletje vanzelf rollen.
Wil je meer weten over eTwinning? Dat kan hier.
Online Europese uitwisseling via eTwinning
Via eTwinning vinden duizenden leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community eTwinning is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 9500 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2500 Nederlandse scholen zijn geregistreerd.
eTwinning is onderdeel van het Europese subsidieprogramma Erasmus+.