Opleiding ontwerpend meubelmaker (bol)

Creativiteit - Vormgeven - Ontwerpen - Meubels - Vakwerk - Technische tekeningen maken - Manager - Flexibiliteit - Adviseur

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Je komt ongeveer vier dagen in de week naar het Koning Willem I College en in de loop van de opleiding ga je stage lopen. Indien het driejarig traject mogelijk is, kom je vijf dagen per week naar het college.

"De ontwerper die het maakt." Deze zin geeft een goed beeld van de opleiding. De werkstukken en de meubels die je ontwerpt, voer je voor het belangrijkste deel ook zelf uit. De opleiding is breed. Hierdoor ben je inzetbaar op alle afdelingen van de meubel-/interieur-branche in zowel grote als kleine bedrijven.

Je ontwerpt en maakt het interieur van een winkel, de meubels van een woning of bijvoorbeeld een slaap- of studeerkamer. Jouw ideeën zet je om in tekeningen, computervisuals, maquettes, technische tekeningen en details. Daarna voer je je ideeën uit. Soms moet je je werk uitbesteden. Je leert ook managementvaardigheden.

De opleiding is opgebouwd rondom projecten, zoals second life en allround office. Jij maakt de projecten 1 op 1 of in een schaalmodel. Naast de projecten krijg je ondersteunende lessen waarin je leert de projecten met succes uit te voeren.

Gedurende de opleiding behaal je studiepunten. Per jaar 45 voor de techniek en 15 voor de algemene vakken. Het totaal bepaalt of je overgaat of niet. Voor het examen stel je een bewijsmap samen. Hierin verzamel je bewijzen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Dit is een uitstekende basis om door te studeren aan het hbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding ontwerpend meubelmaker (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Jij hebt een heel eigen gevoel voor stijl, materiaal, vormgeving en ontwerp. Je bent creatief en je weet nu al dat je de rest van je leven hiermee bezig wilt zijn. Zoek niet verder want je hebt de allerbeste opstap gevonden die je je maar kan wensen: de opleiding Meubeldesign.
De meubel-/interieurbranche is een dynamisch werkgebied waarin je beroepen vindt voor mensen met inzet, creativiteit en vakmanschap. Er is een enorme vraag naar maatwerk en flexibiliteit. Je werkt met je hart, hoofd en handen.

Na de opleiding kun je met een goede bagage eventueel je studie vervolgen aan een academie of hogeschool. Je kunt natuurlijk ook meteen gaan werken. Bijvoorbeeld als ontwerper van (maat)meubels voor woon- en projectruimten, zelfstandig meubelmaker/interieurbouwer, adviseur van maatmeubels in woon- en projectruimten of bijvoorbeeld in de keukenbranche.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoeps-, gemengde- of theoretische leerweg Techniek
 • Vmbo-diploma kaderberoeps-, gemengde- of theoretische leerweg Economie, Zorg en Welzijn, Landbouw met wiskunde of nask1
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4  

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem dan contact op met het Studenten Succes Centrum.    

Wat doe ik tijdens de stage?

Een ontwerpend meubelmaker maakt kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer.
Veel meubels bestaan niet alleen uit hout, er worden soms ook onderdelen van glas of staal in gemonteerd.
Een ontwerpend meubelmaker maakt unieke producten en soms producten in series. Altijd is creativiteit en vakwerk belangrijk. Meubels worden niet zomaar in elkaar gezet, daarvoor is gevoel voor materiaal en vormgeving nodig.
Een ontwerpend meubelmaker werkt in de werkplaats. Daar maakt hij de onderdelen van meubels met behulp van machines en handgereedschappen. De verschillende onderdelen monteert hij tot een geheel. Als het meubel is gemonteerd kan hij het afwerken door bijvoorbeeld te lakken of in de was te zetten. Als het meubel klaar is kan de klant het meubel ophalen of wordt het bij de klant afgeleverd.

Een ontwerpend meubelmaker heeft het gebruiksgemak en de vormgeving van de producten hoog in het vaandel staan. Een stoel moet niet alleen goed zitten, maar er ook leuk, mooi, comfortabel uitzien. Een ontwerpend meubelmaker heeft veel verstand van de verschillende houtsoorten.
Daarnaast moet hij veel weten van houtconstructies en vormgeving om kwalitatief goede meubels te maken.
Er kan stage worden gelopen bij een interieurbouwer, meubelmakerij, antiekrestaurateur en/of ontwerpbureau.
Per leerjaar wordt een bepaalde periode stage gelopen.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf. 

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo niveau. Afhankelijk van de hbo instelling zijn er mogelijkheden om als mbo student een aangepast studietraject te volgen. Dit kan studietijdverkorting opleveren.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten meestuurt, inlevert of toont:
    o paspoort
    o identiteitsbewijs
    o rijbewijs
    o verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Aanvullende informatie

 

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken