Opleiding medewerker (financiële) administratie (bol)

Administratie - Bedrijf - Gegevens verzamelen en bewaren - Facturen - Computer - Opbergen - Post sorteren - Post rondbrengen - Representatief - Nauwkeurig werken

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

In het eerste halfjaar van de studie volg je de lessen van het basisdeel uit de Ondersteunende Administratieve Beroepen. Om een goede keus te kunnen maken uit de twee uitstroomrichtingen, krijg je les in secretariële vakken én in bedrijfsadministratie; rond de kerstvakantie maak je hieruit een keuze. De medewerker (financiële) administratie kiest voor het profieldeel Inleiding Financiële Administratie. Je gaat je verdiepen in het verwerken van boekingsstukken en het invoeren ervan in een boekhoudkundig programma. Naast het basis- en profieldeel zijn er ook twee keuzedelen. Voor deze opleiding bestaat het eerste keuzedeel uit Engels. Voor het tweede keuzedeel maak je een keuze uit:

 • Financiële administratie niveau 2 doorstroom: deze verdieping van boekhouden heb je nodig als je verder wilt studeren in de financieel administratieve richting.
 • Oriëntatie op ondernemerschap: dit keuzedeel richt zich op een kennismaking met ondernemen.

De opleiding is gericht op de praktijk. Dat merk je door een vak als computerboekhouden, computervaardigheden en bedrijfsadministratie. Daarnaast krijg je vaktheorie, Nederlands, rekenen en burgerschap. De examens worden onder andere afgenomen in de vorm van een Proeve van Bekwaamheid en zijn gericht op de dagelijkse taken van een medewerker (financiële) administratie. De opleiding duurt twee jaar. Je moet het volgende zelf aanschaffen:

 • USB-stick (4GB)
 • Nederlands woordenboek
 • Woordenboeken Engels (Nederlands-Engels & Engels-Nederlands)
 • Hoofdtelefoon
 • Eenvoudige rekenmachine 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding medewerker (financiƫle) administratie (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

De medewerker (financiële) administratie voert diverse ondersteunende administratieve werkzaamheden uit. De MFA werkt onder leiding van een leidinggevende aan de debiteuren- en crediteurenadministratie en helpt bij de boekhoudkundige verwerking van het betalingsverkeer. Je ordent boekingsstukken en controleert gegevens zoals facturen, bankafschriften etc. Je werkt veel met de computer en boekhoudprogramma's. Je werkt heel nauwkeurig en houdt ervan om berekeningen te maken. De medewerker (financiële) administratie heeft ook algemene ondersteunende administratieve taken. Hieronder vallen receptie- en secretariaatswerkzaamheden, zoals het ontvangen van bezoekers, telefoneren en het verzorgen van inkomende en uitgaande post.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Diploma verwante entreeopleiding

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. In het eerste jaar loop je vanaf maart drie dagen stage per week, tot het einde van het schooljaar. In het tweede jaar start je direct met een stage van twee dagen per week. Deze stage duurt dan ongeveer tot april. Hierna beginnen je examens. 

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 3 of 4.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten meestuurt, inlevert of toont:
  o Paspoort
  o Identiteitsbewijs
  o Rijbewijs
  o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken