Opleiding medewerker secretariaat en receptie (bol)

Brieven en e-mails schrijven - Zelfstandig - Administratie - Postverwerking - Archivering - Telefoon aannemen - Typen - Bezoekers ontvangen - Klantvriendelijk - Representatief

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Deze opleiding duurt twee jaar. In het eerste halfjaar volg je lessen in 'Ondersteunende Administratieve Beroepen'. Dan heb je ook de tijd om te ontdekken of je echt een secretariële opleiding wilt of liever de kant op wilt van bedrijfsadministratie. Rond de kerstvakantie maak je een definitieve keuze. 

Kies je dan definitief voor de opleiding Medewerker secretariaat en receptie? Dan volg je vanaf januari het studieprofiel Zakelijke Correspondentie. Denk hierbij vooral aan het goed (leren) afhandelen van brieven en e-mails. 

De hele opleiding is sterk gericht op de praktijk. Dat merk je door vakken als correspondentie, computervaardigheden en secretariaatspraktijk. Daarnaast krijg je vaktheorie, Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook zijn er twee keuzedelen. Voor deze opleiding is het eerste keuzedeel verplicht: Engels. Het tweede keuzedeel mag je zelf kiezen: Doorstroom naar niveau 3 secretarieel of Ondernemend Gedrag. 

De examens worden onder andere afgenomen in de vorm van een 'Proeve van Bekwaamheid'. Ze zijn uiteraard gericht op de taken die je straks als Medewerker secretariaat en receptie gaat uitvoeren.

Opleiding medewerker secretariaat en receptie (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als medewerker secretariaat en receptie doe je ondersteunend administratieve werk. Zoals het verzorgen van inkomende en uitgaande post, het beheren van een agenda, telefoneren en bezoekers ontvangen. Je werkt veel op de computer, onder andere om gegevens in geautomatiseerd systemen in te voeren.

Je bent ook het 'visitekaartje' van het bedrijf of de instelling. Dat betekent dat je goede omgangsvormen moet hebben en er representatief uit moet zien. De eerste indruk van een klant in een bedrijf is belangrijk en jij hebt daar een belangrijke taak in.

Je bent als persoon dienstverlenend ingesteld en je houdt van afwisselend werk met leuke collega's. Klantvriendelijkheid staat natuurlijk heel hoog in je vaandel.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Diploma verwante entreeopleiding

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Je loopt stage bij eenerkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. In het eerste jaarloop je vanaf maart drie dagen per week stage, tot het einde van hetschooljaar. In het tweede jaar start je direct met een stage van twee dagen perweek. Deze stage duurt dan ongeveer tot april. Je loopt stage in derichting van de keuze van je profieldeel.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf. 

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 3 of 4.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten meestuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken