Opleiding verkoopspecialist (bbl)

Service verlenen – Vakkundig adviseren – Assortimentskennis – Commerciële presentatie – Voorraadbeheer – Werken in een winkel – Commercie – Klantvriendelijkheid – Verkoop.

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens je opleiding ga je één dag per week naar het Koning Willem I College. De rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf. Een baan in de retail is een verplichte voorwaarde om de opleiding te mogen volgen.

Tijdens je tweejarige opleiding krijg je lessen in beroepsvakken als verkoop, VACCM (veiligheid, arbo, criminaliteit, calamiteit en milieu), goederenstroom, winkelpresentatie, handelskennis, marketing en verkoopcijfers. Deze lessen zijn vaak gekoppeld aan de werkzaamheden die je in je baan doet. Je herkent de theorie direct in de praktijk. 

Ook krijg je de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Loopbaan en burgerschap wordt aangeboden door middel van lessen, gastcolleges of workshops in het vak thema.

Je ontwikkelt je kennis, houding en vaardigheden. Door middel van opdrachten die je mee krijgt van school leer je de theorie toe te passen in de praktijk van je werk.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding verkoopspecialist (bbl) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als verkoopspecialist heb je een ondernemende functie in de business2consumermarkt. Een rol vóór de schermen. In de meeste gevallen ga je werken in een winkel in het midden- en kleinbedrijf of bij een grootwinkelbedrijf, binnen de food en/of non-foodsector.

Je hebt een begeleidende en adviserende rol over verkoop, advies en winkelbeheer. Je bent makkelijk in de omgang en kunt je snel inleven in de klant om op zijn of haar behoefte in te springen. Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer. Je adviseert je leidinggevende over het verbeteren van de verkoop, de presentaties, de klantbenadering en de inzet van de medewerkers.

Je hebt gespecialiseerde kennis van het assortiment. De klant van nu rekent steeds meer op goede service en vakkundig advies. Jij bent daar verantwoordelijk voor.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Verwante beroepsopleiding niveau 2

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de beroepspraktijkvorming?

Tijdens de volledige opleiding ga je één dag per week naar school. De andere dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Je werkt minimaal 24 uur per week.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op mbo-niveau 4.

Hoe meld ik me aan?

BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg
Dit is een combinatie van leren op school en werken in een bedrijf.

 • Om te kunnen starten met de opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf.  Anders kun je niet starten! Alle erkende leerbedrijven vind je op: http://www.stagemarkt.nl/.
 • Een leerbedrijf dat niet erkend is, kan erkenning aanvragen bij de brancheorganisatie.
 • Je kunt je aanmelden, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt. Geef de gegevens van je werkgever daarom zo snel mogelijk door via: info@kw1c.nl.
 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Je moet een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van tracking cookies:

Meer informatie vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken