Opleiding verkoopspecialist (bol)

Service verlenen – Vakkundig adviseren – Assortimentskennis – Commerciële presentatie – Voorraadbeheer – Werken in een winkel – Commercie – Klantvriendelijkheid – Verkoop.

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

In het eerste leerjaar werk je één dag per week in ‘Het Werkatelier’. De opdrachten die je daar uitvoert stimuleren je tot ondernemendheid; dit is de basis om betere resultaten te halen voor jezelf, je bedrijf, je klanten en je collega’s.

De lessen in de overige vier dagen vormen hierbij de ondersteuning. Je krijgt de vakken economie, marketing, nieuwe media, commerciële presentatie, logistiek, rekenen, Nederland, Engels en loopbaan en burgerschap.

In het tweede leerjaar leer je je leidinggevende advies te geven in het verbeteren van het aanbod, de winkelpresentatie en de promotie. Je leert dat je verantwoordelijkheden groter worden ook als het gaat om het afrekensysteem en de geldadministratie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding verkoopspecialist (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als verkoopspecialist heb je een ondernemende functie in de business2consumermarkt. Een rol vóór de schermen. In de meeste gevallen ga je werken bij een winkel in het midden- en kleinbedrijf of bij en grootwinkelbedrijf, binnen de food en/of non-foodsector.

Je hebt een begeleidende en adviserende rol over verkoop, advies en winkelbeheer. Je bent makkelijk in de omgang en kunt je snel inleven in de klant om op zijn of haar behoefte in te springen. Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer. Je adviseert je leidinggevende over verbetering van de verkoop, de presentaties, de klantbenadering en de inzet van de medewerkers.

Je hebt gespecialiseerde kennis van het assortiment. De klant van nu rekent steeds meer op goede service en vakkundig advies. Jij bent daar verantwoordelijk voor.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Ieder schooljaar loop je 320 uur stage bij een erkend leerbedrijf.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op mbo-niveau 4.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken