Opleiding manager retail (bol)

Leidinggeven – Plannen personeel – Plannen werkzaamheden – Managen eigen filiaal – Uitvoeren beleid hoofdkantoor – Ondernemen – Omzet behalen – Klantgericht handelen – Sociaalvaardig.

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens de eerste twee leerjaren werk je één dag per week in ‘Het Werkatelier’. De opdrachten die je daar in het eerste leerjaar uitvoert stimuleren je tot ondernemendheid. Dit is de basis voor goed management. In het tweede jaar ga je ondernemen in de praktijk: je eigen studentbedrijf. Met een aantal andere studenten run je, onder het toeziend oog van begeleiders uit het bedrijfsleven en je docent, een eigen onderneming.

De lessen in de overige vier dagen vormen hierbij de ondersteuning. Je krijgt de vakken bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, management, marketing, nieuwe media, commerciële presentatie, logistiek, rekenen, Nederland, Engels, loopbaan en burgerschap.

Het derde jaar houd je je bezig met alle beleidsmatige zaken die bij het managen van een bedrijf horen. In deze fase schrijf je een vertaling van het beleid van het hoofdkantoor voor je eigen organisatie. Je verdiept jezelf in je toekomstige functie als manager of je bereidt je voor op een vervolgstudie op het hbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding manager retail (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

'Retail' is de verzamelnaam voor bedrijven die goederen en diensten leveren, direct aan de consument. Deze bedrijven worden geleid door een manager. Als manager retail heb je een commerciële en ondernemende functie in de business2consumermarkt. Een rol vóór de schermen. In de meeste gevallen ga je werken bij een winkel in het midden- en kleinbedrijf of bij een grootwinkelbedrijf, binnen de food en/of non-foodsector.

Als manager stel je je (binnen het gestelde beleid) ondernemend op. Je bent een voorbeeld voor de andere medewerkers. Je neemt als leidinggevende het initiatief om acties te ondernemen en zaken te verbeteren. Je kunt relaties met medewerkers en klanten opbouwen en onderhouden. Je zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie (ook van het hoofdkantoor) én van de klant kan handelen.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Ieder schooljaar loop je 320 uur stage bij een erkend leerbedrijf.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken