Opleiding assistent dienstverlening en zorg (bbl)

Mensen helpen - Schoonmaken - Kleine reparaties uitvoeren - Behulpzaam - Samenwerken - Kinderen -Ouderen - Verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten - Koffie/thee zetten - Helpen in de bediening

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

De opleiding duurt één jaar. Je gaat één dag per week naar het Koning Willem I College en je werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Binnen vier maanden na aanvang van je opleiding krijg je een bindend studieadvies. Kijk voor meer informatie over het bindend studieadvies op https://www.kw1c.nl/studenteninfo  

Naast de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap volg je specifieke vakken voor je beroepsrichting. Tijdens de opleiding staat het aanleren van goede sociale- en werknemersvaardigheden centraal. Om deze vaardigheden te leren volg je onder ander het vak mediawijsheid.

De opleiding dienstverlening en zorg kent 3 uitstroomrichtingen:

 • Facilitair schoonmaak
 • Facilitair dienstverlening
 • Zorg

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding assistent dienstverlening en zorg (bbl) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als assistent dienstverlening en zorg kun je werken in verschillende sectoren en branches. Over het algemeen krijg je te maken met allerlei mensen zoals kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten. Een assistent dienstverlening en zorg is klant- en servicegericht.

In de schoonmaak- en glazenwassersbranche werk je onder meer in kantoren en scholen en bij facilitaire diensten van instellingen. Je werkzaamheden zijn onder andere reinigen van vloeren, ramen, sanitair en interieur.
In de gastvrijheidssector werk je in horecagelegenheden, scholen, gemeentes, zorginstellingen, kantoren, hotels of conferentieoorden. Je werkzaamheden zijn onder andere het verzorgen van textiel, inrichten van een ruimte en het helpen van gasten.

In de zorg werk je onder andere in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, instellingen voor gehandicapten, zorgboerderijen, kinderopvang, basisonderwijs of in het sociaal cultureel werk. Je werkzaamheden zijn onder andere het opruimen van producten en materialen, reinigen van vloeren, sanitair, tafels en interieur. Je zet koffie en thee voor de klanten/cliënten en je assisteert in de bediening.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Je bent op 1 augustus 16 jaar of ouder.

Wat doe ik tijdens de beroepspraktijkvorming?

 • Je werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.
 • Je hebt werk vanaf de start tot aan het einde van je opleiding.
 • In sommige gevallen is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.
 • Je moet een BPV-overeenkomst laten tekenen bij een erkend bedrijf.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 2.

Hoe meld ik me aan?

BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg
Dit is een combinatie van leren op school en werken in een bedrijf.

 • Je kunt je aanmelden via http://www.kw1c.nl/
 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
  o Paspoort
  o Identiteitsbewijs
  o Rijbewijs
  o Verblijfsvergunning
 • Mogelijk word je uitgenodigd voor een capaciteitentest.
 • Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we samen wat de juiste opleiding is voor jou.
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan.

Opleidingsgegevens

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van tracking cookies:

Meer informatie vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken