Opleiding assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (bol)

Helpen in de keuken, restaurant, bakkerij - Tafels dekken - Klantvriendelijk - Gastvrijheid - Desserts versieren - Fruit snijden - Koffie/thee zetten - Flexibel

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

De opleiding duurt één jaar. Je gaat drie dagen per week naar het Koning Willem I College en je loopt twee dagen per week stage.

Binnen vier maanden na aanvang van je opleiding krijg je een bindend studieadvies. Kijk voor meer informatie over het bindend studieadvies op https://www.kw1c.nl/studenteninfo 

Naast de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap volg je specifieke vakken voor je beroepsrichting. Tijdens de opleiding staat het aanleren van goede sociale- en werknemersvaardigheden centraal. Om deze vaardigheden te leren volg je onder andere het vak mediawijsheid en loop je stage. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 
 

 
Opleiding assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie kun je werken in de voedingsindustrie en horeca.
Je zorgt ervoor dat je werkruimte klaar is om de voedingsmiddelen te kunnen be- en verwerken of klaar is voor horeca-activiteiten. Je verzamelt de benodigde gereedschappen, materialen en/of te verwerken voedingsproducten en transporteert ze naar je werkplek.

In de horeca maak je ook ruimtes klaar voor het ontvangen van gasten, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen en aanvullen van de voorraad bestek en servetten. Je voert productiewerkzaamheden uit, pakt grondstoffen uit en assisteert bij de bereiding van producten. Je herkent voedingsproducten die niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en houdt deze apart. Je bewerkt en verpakt producten voor levering aan de klant. In voorkomende gevallen vul je producten aan.

Je kunt hygiënisch werken en je hebt aandacht voor de kwetsbaarheid en bederfelijkheid van voedingsmiddelen.
In de horeca kun je werken in verschillende bedrijven zoals een restaurant, zalencomplex, café, fastservicebedrijf, cateringbedrijf of kiosk met voedingsmiddelen. 

Voor het werken in deze sector is het noodzakelijk dat je op een correcte wijze kunt omgaan met de mensen met wie je te maken krijgt, bijvoorbeeld met leveranciers en chauffeurs. 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Je bent op 1 augustus 16 jaar of ouder.

Wat doe ik tijdens de stage?

 • Je loopt 2 dagen per week stage.
 • Je stageperiode loopt van september tot en met juni.
 • Stage-overeenkomst bij een erkend bedrijf.
 • In sommige gevallen is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 2.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je kunt je aanmelden via http://www.kw1c.nl/
 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
  o Paspoort
  o Identiteitsbewijs
  o Rijbewijs
  o Verblijfsvergunning
 • Mogelijk word je uitgenodigd voor een capaciteitentest.
 • Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we samen wat de juiste opleiding is voor jou.
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan.

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken