Opleiding leidinggevende leisure & hospitality / cosmo academy (bol)

Toerisme – Recreatie – Vrije tijd – Vreemde talen – Dienstverlening – Gastvrijheid – Evenementen – Leiding geven – Organiseren – Internationaal - Entertainment

Beschrijving van de opleiding

Dit is een top­oplei­ding!

Zegel topopleiding

Wat ga ik leren?

Cosmo is een praktijkgerichte mbo-opleiding waar je niet alleen leert uit boeken, maar vooral leert door te doen. Door de samenwerking met het bedrijfsleven heeft de opleiding bijzondere aandacht voor de praktijk. Dat zie je terug in interessante projecten, een up-to-date lesprogramma, wekelijkse contactmomenten met bedrijven, leerzame stages en bijbanen in de branche. Check ook eens http://www.wearecosmo.com/.

Hospitality is super belangrijk in jouw vakgebied. Daarom leer je hoe je mensen een welkom gevoel geeft en leer je hen aan te spreken in verschillende talen. Zowel vóór als achter de schermen leer jij evenementen en activiteiten organiseren voor verschillende doelgroepen. Daarvoor moet je natuurlijk goed kunnen samenwerken en durven te presenteren. Bij o.a. personeelsmanagement leer je hoe je leiding geeft aan een team en hoe je nieuwe teamleden werft. Bovendien leer je frontoffice- en backoffice werkzaamheden.

Om een topper te kunnen worden in dit vak, komen o.a. de volgende competenties aan bod: 

 • Gastvriendelijk zijn
 • Jezelf goed mondeling uitdrukken
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken en overleggen
 • Met druk en tegenslag omgaan
 • Zelfstandig werken

Tijdens de opleiding krijg je intensieve begeleiding van een coach. Bij coaching gaat het om de ontwikkeling van jouw talenten, nadenken over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt en moet doen om daar te komen.

De beste manier van leren is door het geleerde zelf te ervaren. Daarom biedt Cosmo in leerjaar 1 en 2 wekelijks verschillende activiteiten (Stay or Go’s) in het lesprogramma aan in samenwerking met de branche.

Afhankelijk van je vooropleiding is er soms een versneld traject van twee jaar mogelijk.


Opleiding leidinggevende leisure & hospitality / cosmo academy (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

De recreatie- en evenementenbranche spreekt jou aan. Jij houdt van organiseren, bent een echte teamplayer en vindt het leuk om te werken met verschillende doelgroepen. Jij bent een aanpakker, enthousiast, sportief en hebt geen 9 tot 5 mentaliteit. Je vindt het leuk om het gasten tijdens hun vrijetijdsbesteding naar de zin te maken.

Na je opleiding vind je een baan bij een entertainmentorganisatie, een recreatiepark of een (vakantie)hotel. Binnen de sector dagrecreatie werk je bij indoor- en outdoorcentra, sportbedrijven of attractieparken. En in de evenementenbranche kun je werken op festivals, bij evenementenbureaus of binnen een bedrijf op de evenementenafdeling.

Past dit bij jou? Lees dan verder!

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek of Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde, economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Havo diploma: versneld traject mogelijk  

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Cosmo biedt volop stageplekken bij interessante business partners.

Leerjaar 1: je loopt stage in een vakantiepark in Nederland of België in een hospitality-, frontoffice- en/of entertainment functie.

Leerjaar 2: je verlegt je grenzen en je loopt stage in Europa*. Blijf je liever dichterbij huis? Dan zijn er genoeg interessante mogelijkheden in Nederland en België.

* Om stage te lopen in het buitenland moet je minimaal 18 jaar zijn.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau zoals Management toerisme, Management evenementen, International media en entertainment management en Lerarenopleiding basisonderwijs.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, afgeeft of toont:
  o paspoort
  o identiteitsbewijs
  o rijbewijs
  o verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken