Wat ga ik leren?
Als junior stylist ben je trend- en kwaliteitsbewust en actief bezig met ontwikkelingen op modegebied. Je werkt nauwkeurig en systematisch bij het maken en controleren van de ontwerpschetsen, technische tekeningen, stylesheets en maatschema's. Je laat een creatieve instelling zien in met name het ontwerpproces. Sfeer, kleur, materiaal en innovaties zijn daarbij belangrijke begrippen.
Je bent zelfstandig, hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent stressbestendig. Je neemt initiatief en houdt de planning goed in de gaten. Je tekent graag; hebt affiniteit met tekenprogramma's, omdat je deze ook vaak gebruikt. Je bent mondeling én schriftelijk communicatief vaardig, hebt goede omgangsvormen en je kunt goed samenwerken, ook met externe partijen in het buitenland.
Fashion & Design is meer dan alleen de opleiding junior stylist. Op het Koning Willem I College vinden we dan ook dat je alleen een goed ontwerper (stylist) kunt worden als je ook goed weet hoe een kledingstuk in elkaar zit. Tijdens de lessen patroontekenen en naaivaardigheden leer je hoe je van een ontwerp een patroon kunt maken en hoe je dit vervolgens in elkaar kunt zetten tot een kledingstuk.
Het mooie en uitdagende van deze opleiding (en van het latere beroep) is de combinatie tussen creativiteit en techniek. Fashion & Design op het Koning Willem I College richt zich met name op creativiteit. Je leert naast het creatieve proces in het ontwerpen ook om creatieve oplossingen te vinden in andere situaties die zich in en rond het werkveld voordoen. Je volgt hiervoor de lessen in creatieve denktechnieken.
Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen uit de keuzedelen Duits of Frans.
Je rondt de opleiding op het college af met het ontwerpen en maken van een eigen collectie die je mag presenteren tijdens een professionele modeshow! (zie https://www.facebook.com/KingsFashionShow).
Mensen blijven kleding dragen, dus zal er ook altijd werk in de mode zijn. Oud-studenten van het college werken inmiddels bij bedrijven zoals Jan Taminiau, WE, Vlisco en vele andere. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vinden de meeste studenten na deze opleiding een baan of stromen door naar een hbo-opleiding. Leuk om te weten is dat deze opleiding samenwerkt met een modeschool uit Italië en dat er een jaarlijks uitwisselingsprogramma is.
Opmerkingen:
1. Tijdens een intakeprocedure toetsen we of je voldoende aanleg en motivatie hebt om met de opleiding te starten.
2. Op het Koning Willem I College heet deze opleiding 'Fashion & Design'. De officiële naam, zoals die straks ook op je diploma staat, is 'Junior stylist'.
Redenen om te kiezen voor een versneld mbo-traject:
- In twee jaar bouw je een mooi portfolio op waarmee je de kans vergroot om aangenomen te worden op de academie van je keuze.
- In deze twee jaar leer je basistechnieken op het gebied van patroontekenen en naaitechnieken die je een voorsprong geven in het hbo.
- Het conceptueel leren denken gaat geleidelijker.
- Na twee jaar kun je gediplomeerd aan de slag op een ontwerpafdeling in de modewereld.
- In twee jaar bouw je al een netwerk op in de modewereld wat je ook weer een voorsprong geeft op het hbo.
- Voor wat betreft de studiefinanciering val je onder de regels voor mbo-opleidingen.
Wat kan ik worden?
Je wordt opgeleid om te gaan werken als junior stylist op een ontwerpafdeling (stylingafdeling) van een confectiebedrijf. Dit kan een afdeling zijn waar dames-, heren-, en kinderkleding wordt ontworpen. Vaak zijn dit kopstaartbedrijven. De werkzaamheden zoals: ontwerpen, verkoop en marketing gebeuren in Nederland en het productieproces, het maken van de kleding en accessoires, vindt plaats in het buitenland.
Samen met een hoofdstylist zoek je naar trends en ontwikkelingen op modegebied. Je zoekt inspiratiemateriaal, stoffen en fournituren. De ontwerpschetsen werk je uit in een technische tekening en je maakt een Engelstalige stylesheet.