Acteur / Mbo theateropleiding Brabant

Acteur

Acteur / Mbo theateropleiding Brabant

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25651

Locatie

Tilburg Ringbaan-Oost

Houd jij van theater? En wil jij daar je beroep van maken? Kom dan naar de MBO Theateropleiding Brabant! 

Deze opleiding laat je kennismaken met de veelzijdigheid van het vak theater. Je krijgt onder andere les in spelen, fysiek (mime en dans), vocaal (stem en zang), theater maken, theatertheorie, theatergeschiedenis, concept ontwikkeling en ondernemen. Daarnaast volg je algemene vakken, waaronder Nederlands, Engels, loopbaan en burgerschap, en rekenen. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.  

Het eerste leerjaar heeft een oriënterende functie, zodat je aan het einde van het eerste leerjaar een keuze kunt maken voor de doorstroomrichting van het vervolg van je opleiding. De keuzes die je hebt zijn: doorstroom werkveld of doorstroom vervolgopleiding. Naast deze doorstroom kies je in het tweede of derde* leerjaar vakken die het beste passen bij jouw wensen en ambities. Je wordt tijdens je studie begeleid in de keuzes die je gaat maken. Dat kan zijn: je stageplek, de doorstroom die je kiest of de samenstelling van jouw vakkenpakket binnen die doorstroom. Daarvoor word je geïnspireerd door leraren en professionals uit het werkveld. Je gaat onder een veilige en betrokken begeleiding ontdekken waar jouw talenten en mogelijkheden liggen binnen de theaterwereld. 

Let op! Het beroep van een artiest is zwaar. Bereid je daarom voor op onregelmatige werktijden. Daarnaast heb je geen werkgarantie. Een auditie is verplicht! Bekijk de auditie-eisen goed.

* Afhankelijk van je vooropleiding kan het mogelijk zijn om de opleiding in twee jaar af te ronden. Dit wordt tijdens de auditie besproken.

Nederland is een creatief land waar nog steeds veel aandacht is voor kunst en cultuur. Het publiek heeft gelukkig ook veel belangstelling voor theater, op zowel professioneel als amateurgebied. 

De opleiding biedt twee doorstroomrichtingen aan: 

Doorstroom werkveld: Je wordt opgeleid om te gaan spelen in kleine en/of grote producties. Ook kun je gaan werken in de entertainmentsector of als trainingsacteur. Je maakt en verkoopt bijvoorbeeld zelf performances en acts. 

Doorstroom vervolgopleiding: Tijdens de opleiding kun je een weloverwogen keuze maken voor een vervolgopleiding. Je wordt voorbereid op eventuele audities en toelatingen van kunstvakopleidingen in de richtingen van onder andere de toneelschool, regieschool, theaterdocent en creatieve therapie.

De kansen op een goedbetaalde baan liggen lager dan bij veel andere mbo-opleidingen. Veel mensen in de theaterwereld werken parttime of als freelancer én doen daarnaast ander werk. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Als theater écht je passie is, laat je daar niet door tegenhouden! 

In de theaterwereld is een professionele werkhouding belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen creatief moet zijn, maar bijvoorbeeld ook veel doorzettings- en incasseringsvermogen hebt.

Je loopt stage bij theaterproducties of doet theatrale opdrachten via het impresariaat. Per leerjaar loop je ongeveer 300 uur stage. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.  

  • Deze opleiding is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en ROC Tilburg. De audities worden gezamenlijk georganiseerd. Ben je aangemeld voor beide scholen? Dan word je één keer uitgenodigd voor een auditie. 
  • Je krijgt een auditie. De auditie begint met een nulronde. Hiervoor moet je een filmpje opsturen en een vragenlijst invullen. Na de nulronde word je uitgenodigd voor de auditie. De auditie bestaat uit een monoloog, theater maken, dans en mime, zang en stem en een gesprek.

 Meer informatie over aanmelden vind je hier

Deze opleiding heeft maximaal 18 plaatsen.

De leslocatie van deze opleiding is Tilburg!

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
8,4 7,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
75% 83%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Acteur - 63%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Acteur
Kans op stage
Acteur
Startsalaris
uurloon
Acteur - € 10

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Havodiploma: versneld traject mogelijk

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* ± € 515,-
Leerjaar 2* ± € 65,-
Leerjaar 3* ± € 15,-
* o.a. kosten aanschaf laptop, materialen en boeken

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 ± € 100,-
Leerjaar 2 ± € 20,-
Leerjaar 3 ± € 20,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters