Basis technicus Bedrijfsautotechniek defensie

Aankomend medewerker grondoptreden (1)

Basis technicus Bedrijfsautotechniek defensie

Algemene informatie

Niveau 2
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25668

Locaties

's-Hertogenbosch Jacob van Maerlantstraat 's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard

Heb jij evenveel belangstelling voor het leger als voor (bedrijfs)autotechniek? Via deze opleiding kun je als bedrijfsautotechnicus aan de slag bij Defensie.

De eerste maanden ben je bezig met de algemene militaire vakken. Dit doe je op zowel het Koning Willem I College, als op je stage. Vanaf halverwege het eerste leerjaar word je voorbereid op een uitdagende militaire startfunctie. Je leert allerlei soorten motorvoertuigen onderhouden en repareren. Dus ben je vaak in de garage, waar je sleutelt aan pantservoertuigen, jeeps en rupsvoertuigen.

Ook doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van samenwerken met je medestudenten. Je krijgt militaire lessen van militair instructeurs.

Daarnaast krijg je tijdens je opleiding Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. De opleiding bestaat uit een basisdeel en een keuzedeel Veiligheid. 

Binnen Defensie moeten zowel rupsvoertuigen, als ander materieel op wielen inzetbaar zijn en vooral ook blijven. In een team werken autotechnici zoals jij om deze klus steeds te klaren. Vaak onder tijdsdruk. Zowel in de werkplaats, als onder moeilijke omstandigheden op ruw terrein. Je sleutelt aan gevechtsvoertuigen, maar bijvoorbeeld ook aan graafmachines, tankauto's en vrachtwagens.

Er zijn verschillende functies autotechniek binnen de krijgsmacht. Afhankelijk van je talent en voorkeur vind je je eigen plek en specialisatie.

Wil je toch liever buiten Defensie aan de slag? Dus niet als militair, maar in de maatschappij? Geen probleem. Dan heb je dankzij deze opleiding een mooie basis voor uiteenlopende functies in de richting van mobiliteit en logistiek.

Iedere maand ben je één week op stage. De stages zijn op de militaire kazernes. De eerste maanden krijg je hier algemene militaire vakken. Daarna volg je technische stages op de kazerne. Bovendien loop je dan ook nog één dag in de week stage bij een niet-militair autobedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

  • Voor deze opleiding geldt een intakeprocedure. Een onderdeel van de intakeprocedure is een test voor de fysieke en lichamelijke geschiktheid. Deze moet je met goed gevolg afleggen.
  • Daarnaast moet je een verplichte voorlichting bijwonen en word je uitgenodigd voor een motivatiegesprek

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

De hoofdlocatie van deze opleiding is 's-Hertogenbosch, Jacob van Maerlantstraat. Je volgt hier dan ook bijna alle lessen. Twee dagen per week volg je praktijklessen op locatie 's-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard.

Als je bent toegelaten tot de opleiding vraag je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en Sport Medisch Advies (SMA) aan. De kosten hiervoor betaal je zelf.

Om stage te lopen bij Defensie moet de uitkomst van de SMA positief zijn.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen op niveau 3

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 553,-
Leerjaar 2 € 282,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 75,-
Leerjaar 2 € 60,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters