In het kort

Wil je graag iets betekenen voor mensen die (extra) zorg nodig hebben? Dan zit je goed met de bol opleiding verzorgende-ig.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25656
  • Regio: ’s-Hertogenbosch
Ook te volgen als bbl-opleiding

Alles over het menselijk lichaam, het verlenen van basiszorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd morgen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je alles over het plannen en organiseren van activiteiten voor een zinvolle dagbesteding, het omgaan met moeilijke situaties en het voeren van gesprekken. Kortom, alles over het verlenen van de juiste zorg, waarbij je ook denkt aan de beweging en het welzijn van de mensen met wie je werkt.

Bij de opleiding verzorgende-ig wordt er niet met vakken, toetsen en cijfers gewerkt. Maar met modules. Je volgt modules met verschillende thema’s waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Natuurlijk krijg je wel les in Nederlands, rekenen en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding verzorgende-ig loop je vanaf de tweede periode van leerjaar 1 een aantal uur per week stage. De overige dagen kom je naar het Koning Willem I College. Je volgt dan geen losse vakken, zoals op de middelbare school, maar thema’s en modules. Voorbeelden van modules zijn wondzorg, het menselijk lichaam en gesprekstechnieken.

De gehele opleiding staat in het teken van de een praktijkvoorbeeld: de familie Vogels. Deze familie bestaat niet echt, maar is speciaal voor de opleiding verzorgende-ig bedacht. De familie komt in alle leerjaren terug. Je leert omgaan met de behoeften en zorgvragen van deze familie. De perfecte oefening voor als je straks ‘echt’ aan het werk gaat. De modules die je tijdens de opleiding volgt, helpen je in de omgang met de familie.

Natuurlijk staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Je vraagt feedback op school en tijdens de stage. Alles wat je (mee)maakt verzamel je samen met de feedback in een digitaal portfolio. Op die manier werken we samen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met verpleegtechnische handelingen, het voeren van gesprekken en het verlenen van zorg. Op het Koning Willem I College hebben we verschillende praktijklokalen waar je alle vaardigheden leert die een verzorgende-ig nodig heeft. Daarnaast werk je ook met het praktijkvoorbeeld van de familie Vogels. 

Ook volg je gastlessen en ga je op bezoek bij verschillende (zorg)instellingen. 

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Belangrijk om te onthouden: het kan voorkomen dat je om 07.00 uur wordt verwacht bij het leerbedrijf waar je stage loopt. Vanaf leerjaar 3 zijn avond- en nachtdiensten ook onderdeel van de stage. Je bent zelf verantwoordelijk om op het juiste tijdstip bij het leerbedrijf aanwezig te zijn.

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou. Natuurlijk staan we open voor eigen inbreng bij het zoeken naar een geschikte stageplaats.

Met een mbo-diploma verzorgende-ig niveau 3 kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Je helpt met het opstellen van een plan van aanpak, biedt zorg en begeleidt mensen die extra zorg nodig hebben. Daarbij is communiceren erg belangrijk.

Je vindt het leuk om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, behandelt mensen met respect en werkt graag samen. Daarbij weet je jouw eigen grenzen en die anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 850,-
Leerjaar 2 € 50,-
Leerjaar 3 € 50,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voor het volgen van deze opleiding adviseren we je om een laptop te kopen.

Een schooldag

Dag
9u
10u
11u
12u
13u
14u
Donderdag
Module 6 - Activiteiten  
StudieloopbaanbegeleidingVoorbereiden: hoe staat het met mijn ontwikkeling?
Lunch
pauze
Module 6 - Wondzorg oefenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Verzorging
Koning In Verzorging
60%
40%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding verzorgende-ig ben je zo'n 60% van de tijd bezig in en met de praktijk. Dit kan tijdens stage, maar ook op school zijn!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,3
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 56%
60% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
97% landelijk
Den Bosch, Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624
Hoofdingang: Henri Dunantstraat


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters