Pers­berichten april 2018

Leermeester - Leerlingendag op de MHS

23 apr

Samenwerking met Dutch Cuisine officieel bezegeld

De afdeling Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College ’s-Hertogenbosch en het bedrijfsleven organiseren op maandag 23 april 2018 de jaarlijkse Leermeester-Leerlingendag. Horecastudenten en hun leermeesters leren samen meer in bijzondere workshops. Als kers op de taart is meesterkok Albert Kooy van Dutch Cuisine aanwezig om de samenwerking met het Koning Willem I College en Dutch Cuisine te bezegelen.

Studenten met hun leermeesters krijgen diverse workshops aangeboden die innovatief en/of kennis verbredend zijn. Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma met workshops Vega, Tafelbereidingen, Gin Tonic, Lam & Vis, Worstenbrood en Spaanse wijnen. Tijdens de lunch is er een markt ‘Van alle markten thuis’ met diverse leveranciers en kunnen bedrijven speeddaten met studenten. De Leermeester-Leerlingendag is een initiatief dat gedragen wordt door HorecaVakpunt, het samenwerkingsverband tussen leerbedrijven en horeca-scholen in het belang van goed onderwijs voor de huidige en toekomstige werknemer in de horeca.

Ambassadeurschap
De dag wordt om 15.00 uur afgesloten met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen Dutch Cuisine en het Koning Willem I College. Meesterkok Albert Kooy, grondlegger van de Nieuwe Nederlandse Keuken en jaren geleden zelf werkzaam op het college, is erbij aanwezig om de samenwerking officieel te bekrachtigen. Marc Raaijmakers, directeur van de Middelbare Horeca School wordt daarmee officieel ambassadeur van Dutch Cuisine. Hij staat in een prominent rijtje van chefkoks die Dutch Cuisine op de kaart gaan zetten.

Over Dutch Cuisine
Dutch Cuisine is een beweging die het Nederlandse koken op de kaart zet. Een keuken waarin verse groenten een hoofdrol spelen en vlees en vis een bijrol. Daarbij werkt Dutch Cuisine vanuit 5 principes die in een manifest zijn vastgelegd. Binnen deze 5 principes (cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde) wordt het volgende nagestreefd: 80 procent seizoensproducten en 20 procent buiten het seizoen en 80 procent groente en 20 procent vlees of vis.

Programma
De globale dagindeling ziet er als volgt uit:
10.30 – 10.50 uur: Ontvangst in Workplaza – School voor de Toekomst
10.50 – 11.00 uur: Woord van welkom door de heer Raaijmakers
11.00 – 12.30 uur: Workshop ronde 1
12.30 – 13.30 uur: Lunch inclusief markt ‘Van alle markten thuis’ in de Mensa en speeddaten met studenten
13.30 – 15.00 uur: Workshopronde 2
15.00 – 15.30 uur: Convenant Dutch Cuisine
15.30 – 16.30 uur: Afsluiting met netwerkborrel

Select gezelschap ambassadeurs Dutch Cuisine

23 apr

Koning Willem I College behoort tot select gezelschap ambassadeurs Dutch Cuisine
De afdeling Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College heeft een samenwerkingsconvenant afgesloten met Dutch Cuisine. Dat gebeurde maandag 23 april in de Mensa op de locatie aan de Vlijmenseweg, als kers op de taart tijdens de jaarlijkse Leermeester-Leerlingendag.

Meesterkok Albert Kooy, grondlegger en bestuurslid van Dutch Cuisine, ondertekende samen met collega-bestuurslid Marjan Pijnenburg en Marc Raaijmakers (directeur Middelbare Horeca School) het convenant. Door de ondertekening behoort Raaijmakers nu tot het selecte gezelschap van ambassadeurs van Dutch Cuisine.

Dutch Cuisine ook op hbo-niveau
Het Koning Willem I College - feitelijk al jarenlang het vlaggenschip van alle roc's op het gebied van Dutch Cuisine - startte vorig jaar met de niveau 4 opleiding gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine. Volgens Kooy dé ideale (voor)opleiding om straks door te stromen naar het hbo: "Een dergelijke opleiding is nog in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in het studiejaar 2019-2020 een start wordt gemaakt, waarschijnlijk in Leeuwarden of Emmen."

Studenten aan de slag tijdens Innovatielab

23 apr

Van 23 tot en met 26 april 2018 werken bijna 600 studenten van de vijf afdelingen van de sector Gezondheid, Welzijn en Sport samen aan opdrachten voor het bedrijfsleven en instellingen uit de regio. De projectweek is door studenten Het InnovatieLab gedoopt. Opdrachtgevers zijn onder andere Essent, IVT Thuiszorg, Stichting Transvorm en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dertig leraren begeleiden de studenten bij het doorlopen van het creatieve proces om zo tot de meest innovatieve oplossingen te komen. Doel is om studenten de meerwaarde te laten inzien van samenwerking, ook met andere beroepsgroepen.

De snelle ontwikkelingen in sectoren zoals de zorg vragen van onderwijsinstellingen dat ze verder kijken en studenten meer meegeven dan enkel de voorgeschreven kernvaardigheden. “Daarom leiden we studenten niet alleen op tot vakmensen, maar tot T-shaped professionals: mensen die goed zijn in hun vak en daarnaast ook in de breedte kunnen samenwerken met andere disciplines. Hoe meer mensen tijdens hun opleiding geleerd hebben flexibel en nieuwsgierig te zijn, hoe groter de kans dat ze innovatie in de sector zullen verwelkomen”, aldus Jeanette Noordijk, voorzitter college van bestuur.

Preventief
Lidy van Oers, projectleider van Het InnovatieLab: “In de zorgsector is een fenomeen gaande waarbij de focus aan het verschuiven is van curatief naar preventief. Wanneer je preventief werkt, zal je relaties moeten aangaan met professionals uit andere domeinen die ook een rol kunnen spelen bij die preventie. Zo is sporten wellicht interessant voor de gezondheid van ouderen. We leren studenten dat ze de expertise vanuit andere disciplines kunnen gebruiken om de juiste zorg te bieden aan een groep.”

Spectaculaire opening en afsluiting met John de Bever
De aftrap vindt plaats op maandag 23 april om 9.00 uur waarbij de eerste opdracht op spectaculaire wijze met een drone wordt overhandigd aan Jeanette Noordijk en een student. Vervolgens vertelt Ellie Karssemakers hoe zij op het idee kwam van Wanderwatch, waarmee ze genomineerd werd voor de Nationale Zorginnovatieprijs. Op dinsdag brengen de studenten bedrijfsbezoeken aan de opdrachtgevers. Tijdens de dagen werken ze samen in een online omgeving volgens de principes van ‘social learning’ en kunnen ze prijzen winnen voor hun bijdrage aan het gezamenlijke leerproces. Donderdag 26 april vindt de afsluiting plaats. De studenten pitchen hun oplossingen dan voor de opdrachtgevers. Om 14.30 uur sluit John de Bever Het InnovatieLab feestelijk af. Hij gaat niet alleen zingen, maar vertelt ook over zijn leven als topsporter en zanger.

Voor en door studenten
De organisatie is in handen van studenten van het evenementenbureau van de opleiding Marketing & Communicatie. Zij zorgen ervoor dat de studenten gedurende die week terecht kunnen in een grote tent op het plein van de campus aan de Vlijmenseweg en dat de opening en afsluiting vlot verlopen.

Studenten KW1C exposeren op meubelbeurs Milaan

16 apr

Studenten Koning Willem I College exposeren tijdens Designweek in Milaan

Studenten van de opleiding Meubel Design en Human Technology van het Koning Willem I College kregen vorig jaar de uitdaging om een interactief en duurzaam meubel/project te ontwerpen met als thema 'Refugee'. De winnende ontwerpen zijn van 17 tot en met 22 april te bewonderen in Milaan tijdens de Designweek.

De eisen aan de producten van de studenten waren niet gering: zet de bezoekers van de expositie aan het denken over dit actuele thema en zorg dat het product een interactie met de bezoeker/gebruiker aan kan gaan.
Naast grondstoffen uit de regio en gerecyclede materialen mochten ze ook gebruikmaken van bestaande ontwerpen of concepten passend bij dit maatschappelijke thema.

Jury
Een twintigtal studenten zonden hun project in. De inzendingen zijn beoordeeld door een selecte groep experts: ontwerper Jeroen Wand, ontwerper/leraar Raymond Hilhorst en leraar Maikel van den Berg.

De talenten
De winnende inzendingen zijn tijdens de Designweek 2018 te zien op Ventura Future. Ook de winnaars zijn daar aanwezig. De getalenteerde jongeren zijn:

•Luke van Roosmalen met ‘Choose!' (uit Rosmalen)
•Lisa van Kampen en Demi Hendriks met ‘Refugee’ (uit Someren en uit Heesch)
•Judith Iersel en Ralf Gloudemans met ‘The tower of turning stories’ (beiden uit Tilburg)
•Maxime van Dongen met ‘The captured perseverance’ (uit Raamsdonkveer)
•Thomas Schmitz met ‘Equality’ (uit Venray)

Vooruitstrevend
Het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch is een vooruitstrevende mbo school met talloze opleidingen. Op de opleidingen Meubeldesign en Human Technology wordt ontwerpen en realiseren gedoceerd door leraren en professionals uit de branche.

Aandacht voor veiligheid van ouderen

6 apr

Een bijzondere samenwerking tussen politie ’s-Hertogenbosch, Welzijn Divers en het Koning Willem I College levert een informatieve en onderhoudende middag in de Koningszaal op. Op woensdag 11 april worden ruim honderd ouderen op aangename wijze geïnformeerd over het vergroten van hun veiligheid.

Roel van de Groes, die zich als wijkagent inzet voor burgerparticipatie, vertelt hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een babbeltruc, pinpasfraude of tasjesroof. Hij wordt hierbij ondersteund door studenten van de theateropleiding van het Koning Willem I College die enkele herkenbare situaties spelen, waarna bezoekers worden uitgenodigd te reageren.

Kleine gedragsveranderingen
"Het is zeker niet de bedoeling de angst onder ouderen te vergroten", stelt Van de Groes. "We merken dat onwetendheid en goedgelovigheid een oorzaak voor misbruik zijn en dat willen we meegeven. Het vergroten van veiligheid zit vaak in kleine gedragsveranderingen."

Op eigen locatie

De middag wordt mede georganiseerd door Welzijn Divers. De instelling heeft deze middag niet alleen ouderen uitgenodigd, maar ook vertegenwoordigers van verscheidene zorginstellingen en verenigingen voor ouderen. "We hopen dat ze de middag zinvol vinden en ons in de toekomst uitnodigen. We willen graag een vervolg aan deze middag geven door op hun eigen locatie de presentatie nog eens te geven", aldus Saskia van Wijk, coördinator van het stedelijk ouderenwerk bij Divers.

Praktische informatie
De middag begint om 13.00 uur met een ontvangst in de School voor de Toekomst (Vlijmenseweg 2) en is om 14.45 uur afgelopen. Iedereen is welkom. Toegang is gratis. Graag reserveren via e5@kw1c.nl of 073 624 9 764. 

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken