Pers­berichten maart 2016

Expeditie Vriend en Vijand

Studenten gaan op expeditie door hun eigen denkbeelden
Expeditie VRIEND&VIJAND strijkt wederom neer op het Koning Willem I College
Van 30 maart t/m 14 april bezoekt Expeditie VRIEND&VIJAND het Koning Willem I College in
’s-Hertogenbosch. Studenten van deze school zullen op expeditie gaan in vijf ‘confrontatiecontainers’ op het binnenplein van het college. In de containers worden zij op een interactieve manier uitgedaagd rondom thema’s als vooroordelen, pesten en uitsluiting.
“Raken en geraakt worden”, zegt Anouck Wolf, projectleider VRIEND&VIJAND. “Het spel vormt de basis voor het gesprek. Na het spel wordt met de studenten besproken hoe ze zich voelen, of het herkenbaar is, wat ze anders zouden willen en wat ze daar voor nodig hebben. We confronteren studenten met pest- en conflictsituaties op school en geven inzicht in de verschillende manieren om deze op te lossen.”
Lidy van Oers, Ontwikkelaar Didactiek op het Koning Willem I College: “Wij vinden het belangrijk dat studenten nadenken over wie ze zijn en over hun gedrag in de groep. Ook besteden wij hiermee aandacht aan pestgedrag.”

Expeditie VRIEND&VIJAND is een initiatief van Critical Mass. Dat vijf zeecontainers heeft omgebouwd tot uitdagende ontmoetingsplekken. De volledig ingerichte ‘confrontatiecontainers’ komen op plein van de school te staan. Dit jaar voor de derde keer. Voorgaande jaren was er veel belangstelling voor.

Zie voor meer informatie: http://www.vriendenvijand.nl/

LOCATIE EN DATA:
Woensdag 30 maart t/m donderdag 14 april
Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2, 5223 GW ’s-Hertogenbosch
Critical Mass maakt interactieve tentoonstellingen, films en games die mensen laten nadenken over hoe ze met elkaar samenleven en omgaan met conflicten. Critical Mass speelt met moeilijke thema’s die iedereen in de samenleving raken. |
www.criticalmass.nl

Boek­presentatie 'Namen en rugnummers'

Op donderdagmiddag 31 maart 2016, 15.30 uur ondertekenen bestuurders van gemeenten, onderwijs en het UWV in Noordoost-Brabant het regionale convenant Voortijdig schoolverlaters (vsv) en kwetsbare jongeren 2016-2020. Ook wordt deze middag op het Koning Willem I College het boekje ‘Namen en rugnummers’ van Reinoud van Uffelen gepresenteerd. Een boekje vol columns over onderwijs, opvoeding en schooluitval. “Cijfers zijn belangrijk, maar er is ook een ander soort winst te boeken”, schrijft Reinoud van Uffelen, Programmamanager Voortijdig Schoolverlaten op het Koning Willem I College, in de column waaraan dit boekje zijn naam ontleent. “Iedere leerling heeft behalve een nummer ook een naam en een gezicht. Het is belangrijk dat we echt weten wie onze vsv’ers zijn en wat hun verhaal is. En als ze dan toch de school verlaten zonder diploma dan toch in ieder geval door de voordeur, met een goed eindgesprek en een stevige handdruk.”
Van Uffelen benadrukt het belang van goede relaties in het onderwijs. Leerlingen verdienen aandacht en steun in hun weg naar volwassenheid en een docent heeft het voorrecht hen hierbij te helpen. Behalve onderwijsman is Van Uffelen ook vader. Hij observeert zichzelf en zijn omgeving in korte verhalen, waarvan er dertien zijn gebundeld in dit boek.Uit de verhalen blijkt steeds zijn liefde voor de leerling en het belang hem of haar als uniek individu te zien. Zie ook: http://reinoudvanuffelen.blogspot.nl/2016/02/namen-en-rugnummers.html

Over de auteur:
Reinoud van Uffelen is een onderwijsman in hart en nieren. Hij werkt sinds 1994 in het onderwijs en kwam in2002 naar het Koning Willem I College. Daar was hij onder meer docent en stage-coördinator bij de opleiding Toerisme en begeleider in de Succesklas en Startklas. Sinds 2013 is hij namens het Koning Willem I College werkzaam als Programmamanager Voortijdig Schoolverlaten in de regio Noordoost-Brabant.

Regionale convenant voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren
In het convenant maken partijen afspraken over het verder
terugdringen van voortijdig schoolverlaten maar ook over het versterken van de
arbeidstoeleiding van kwetsbare jongeren.Het convenant betekent een mijlpaal in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant vanwege de unieke combinatie vsv en kwetsbare jongeren. De ondertekening van het convenant vindt plaats in School voor de Toekomst op het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch.

Gids voor Gamifi­cation

Het Koning Willem I College uit ’s-Hertogenbosch geeft 12 april een nieuwe, innovatieve publicatie uit waarmee scholen en docenten in staat worden gesteld om hun onderwijsprogramma’s een impuls te geven. Het onderwijs gaat aan de slag met de uitgave Gids voor Gamification. Gids voor Gamification is de opvolger van het studieboek ‘Gamification
in de klas’ uit 2014, het eerste Nederlandstalige studieboek dat onderwijsprofessionals in staat stelde om gamification toe te passen in de klas. Een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs geeft aan meer motiverende lessen te willen. Daarnaast signaleerde de onderwijsinspectie al eens dat er meer uitdaging in de klas moet komen. Begin vorig jaar organiseerde de onderwijsinspectie een motivatiedialoog met docenten en studenten om
oplossingen voor het motivatievraagstuk te genereren. Er blijft in het onderwijsveld echter behoefte aan concrete handvatten voor docenten om lessen motiverend te maken.

Uiterst haalbaar stappenplan

Met de uitgave Gids voor Gamification verkleint auteur Sem van Geffen het gat tussen motiverende spelconcepten en saaie lessen op school. De gids is bedoeld voor studenten (van lerarenopleidingen), docenten en ontwikkelaars die in zeer korte tijd grip willen krijgen op het ontwerpen van gamification. Aan de hand van compacte, zeer toegankelijke blogs bouwt Van
Geffen in deze uitgave stap voor stap een concreet stappenplan op voor de lezer. Met dit stappenplan in de hand zijn het ontwerpen en inzetten van elk soort spelconcept in de klas uiterst haalbaar. De gids motiveert enorm om te starten!

Wie na het lezen wil beginnen met gamification of vragen daarover heeft, kan online terecht op de community van Mission Start, die door Van Geffen wordt beheerd. Deze community telt
inmiddels ruim 450 collega’s uit alle sectoren van het onderwijs.

Sem van Geffen

Sem van Geffen (MSc) is instructional designer en gamification developer. Hij werkt als trainer/ ontwikkelaar bij het Koning Willem I College, een regionaal onderwijscentrum in ’s-Hertogenbosch.
Hij ontwikkelt spelconcepten voor verschillende opleidingen, ontwerpt serious games en maakt collega’s wegwijs in gamification.

Koning Willem I College
Het Koning Willem I College staat als schoolorganisatie landelijk bekend om zijn succesvolle, innovatieve onderwijsprojecten, waarmee wordt ingespeeld op de veranderende vraag naar onderwijs vanuit het bedrijfsleven en de samenleving. Vanuit School voor
de Toekomst wordt er gewerkt aan sociale en onderwijskundige innovatie.

Studenten KW1C pakken goud, zilver en brons

Afgelopen weekend vonden in de RAI in Amsterdam de finalewedstrijden plaats voor Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo-studenten. In totaal deden acht studenten van het Koning Willem I College mee in 6 vakrichtingen.

Goud was er voor Mike Thijssen, vakrichting Interieuradviseur. Bij de richting Stukadoor was het hele podium gevuld met studenten van het Koning Willem I College: Teun van Berlo won goud, Stef van der Heijden zilver en het brons was voor Roan Gielis.

Impuls in talentontwikkeling
Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden. Variërend van kappers en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Skills Heroes geeft de Nederlands kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling.
Ook kunnen meerdere winnaars zich plaatsen voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2016, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 1 t/m 3 december in het Zweedse Göteborg. Zo’n 500 Europese jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 30 landen. Vóór 1 april wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.

Studenten Koning Willem I College
Vanuit het Koning Willem I College deden de volgende studenten mee aan de finale in hun vakgebied:
Erik van Beekhuizen uit Beesd, autotechnicus (5e plaats)
Glenn Zuidgeest uit Baarlo, fietstechnicus (3e plaats)
Tim Stipdonk uit Den Bosch, ICT-beheerder (6e plaats)
Mike Thijssen uit Millingen aan de Rijn, interieuradviseur (1e plaats)
Johan Koning uit Tuil, motorfietstechnicus (2e plaats)
Roan Gielis uit Nistelrode, stucadoor (3 e plaats)
Stef van der Heijden uit Geffen, stucadoor (2e plaats)
Teun van Berlo uit Veghel, stucadoor (1e plaats)
Alle winnaars zijn te vinden op: http://www.skillsheroes.nl/uitslagen.

Bossche Battle georganiseerd door studen­ten KW1C

De Bossche Singer-Songwriter Battle is de kans voor (beginnende) singer-songwriters om hun talent op het podium te laten zien en zichzelf te ontwikkelen. De voorrondes vinden plaats om 19.30 uur op 7 en 14 april in de Koningszaal van het Koning Willem I College in Den Bosch. De finale vindt plaats op vrijdag 10 juni.

Deze Battle is een initiatief van drie studenten die de opleiding mhbo-Evenementenorganisatie volgen op het Koning Willem I College. Zij hebben hun eigen onderneming opgericht in de evenementenbranche, met steun van DOE-geld van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Deelnemers
Elk genre is welkom; van rap tot klassiek, als het nummer maar zelf geschreven wordt en de deelnemer verbonden is met de regio Den Bosch. Deelnemers krijgen de kans zichzelf tijdens deze Battle te ontplooien door middel van muziekworkshops die tussen de voorrondes en de finale plaatsvinden. Professionals zullen alle finalisten helpen met het schrijven van een nummer of bij het verbeteren van hun zang. Daarnaast zullen zij beoordeeld worden door een professionele jury uit het vakgebied. Een van deze juryleden is de Bossche singer-songwriter Yassine Belghanch.

Prijzen
Deelnemers kunnen mooie prijzen winnen. De eerste prijs: €250,-, de tweede prijs: €100,-, en de derde prijs: €50,-. Kaarten voor het bijwonen van de voorrondes zijn vanaf 16 maart te koop bij de Koningszaal, gebouw E. Je kunt ook reserveren via singer-songwriterbattle@outlook.com of 0650809435.
Kijk ook op: Facebook: www.facebook.com/bosschesingersongwriterbattle

Conferentie voor ouders

Uitnodiging voor ouders van studenten in het middelbaar (beroeps)onderwijs: Conferentie Ouders in de Branding op het Koning Willem I College

Op zaterdag 1 april 2017 zijn ouders weer van harte welkom op de jaarlijkse conferentie Ouders in de Branding georganiseerd door het Koning Willem I College in Den Bosch. Ouders in de Branding is bedoeld voor ouders van studenten in het middelbaar (beroeps)onderwijs. Thema is dit jaar ‘Lukt het geluk van je kind?’ Gedurende deze dag vinden er presentaties en (interactieve) workshops plaats over onderwerpen die op school en in de opvoeding actueel zijn.
Onderwerpen als keuzes maken, sturen en loslaten,verantwoordelijkheid nemen, pesten en weerbaarheid, mediawijsheid, (party)drugs, worden behandeld in de aangeboden workshops. Chazia Mourali is dagvoorzitter. Marcel van Herpen (medeoprichter van het NIVOZ en schrijver van de boeken 'Ik, de leraar' en 'Wij, de leraar' en andere publicaties) is keynotespreker op deze conferentie. 

Kosten 
De conferentie is met name bedoeld voor ouders van studenten van het Koning Willem I
College, maar ook ouders van leerlingen van andere (middelbare) scholen zijn
van harte welkom. Deelnemers kunnen zelf een keuze maken uit het aanbod van
workshops. Ouders in de Branding vindt plaats op zaterdag 1 april 2017 van 09.45 uur – 16.15 uur in School voor de Toekomst en in de Koningszaal, op de campus van het Koning
Willem I College, Vlijmenseweg 2 in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar bestaat de conferentie uit een ochtend- en/of middaggedeelte. De kosten hiervoor bedragen € 10,00 voor het ochtend- of middagprogramma en € 15,00 voor de hele dag.

Aanmelden kan vanaf 6 februari op de website: https://kw1c.nl/ouders-in-de-branding.Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt. Op de website vindt u dan ook alle informatie over het programma.

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken