Pers­berichten mei 2016

Studenten KW1C actief tijdens Jeroen Bosch Jaar

Studenten van diverse opleidingen van het Koning Willem I College hebben de afgelopen maanden hun talenten samengebundeld in projecten voor het Jeroen Bosch-jaar. Voor de jaarlijkse Bosch Parade werkten zij aan het concept, het ontwerp en de uitvoering van het project ‘Better half’, een van de 18 deelnemende projecten. Daarnaast voeren studenten van de opleidingen Theater en Animatie het theaterstuk ‘De Achterdeur’ uit. Dit doen ze in samenwerking met de bewoners van de St. Annaplaats en het Koor ‘s-Hertogenbosch.

Bosch Parade
‘Better half’, het deelnemende project aan Bosch Parade met als werktitel ‘Het Bosch van Jeroen’, is tot stand gekomen door een geïntegreerde en interdisciplinaire samenwerking van zo’n 40 studenten van diverse opleidingen binnen het Koning Willem I College. Opleidingen zoals meubeldesign, high tech metalektro, metaal, mediavormgeving, filmmaker. Op twaalf bootjes zijn halve wezens gemaakt, op zoek naar hun ‘betere helft’. Het mooie aan het project is dat contacten en verbanden gelegd worden tussen de verschillende afdelingen. Dit is voor het eerst dat zo’n complexe samenwerking plaatsvindt binnen het Koning Willem I College.
Bosch Parade vindt plaats op de rivier De Dommel (’s-Hertogenbosch). De stoet over het water start bij het voormalige Heetmanplein en eindigt ter hoogte van Watersportvereniging ‘De Waterpoort’. Bosch Parade is gratis toegankelijk en steekt van wal op:

Donderdag 16 juni 2016 om 20.00u
Zaterdag 18 juni 2016 om 17.00u
Zondag 19 juni 2016 om 15.00u

Vanaf een uur voor aanvangstijd vindt een voorprogramma plaats op en langs het water.

De Achterdeur (van Jeroen Bosch)

Het theaterstuk ‘De Achterdeur’ gaat over de 7 Hoofdzonden in deze tijd. In de schemering van de avond krijgt het geluid, de zang, het licht, de filmbeelden en het spel van de acteurs een extra dimensie. ‘De Achterdeur’ wordt gespeeld in de St. Annaplaats, het kleine doodlopende steegje waar vroeger de achterdeur van het voormalig woonhuis van Jeroen Bosch op uit kwam. Het vindt plaats op:

Donderdag 9 juni: 21.45 uur
Vrijdag 10 juni en za 11 juni: 21.45 en 23.00 uur
Zondag 12 juni: 21.45 uur
Vrijdag 17 juni en za 18 juni: 21.45 en 23.00 uur
Zondag 19 juni: 21.45 uur
Locatie: St. Annaplaats (Hinthamerstraat poort tussen Blokker en de Meijerijse Kar)

Kaartjes zijn te reserveren via deachterdeurvanjeroenbosch@gmail.com
Kosten zijn € 5 (gepast contant betalen)

Finale project Zorg en Techniek

Kinderen van groep 5 en 6 uit ’s-Hertogenbosch, Vught, Veghel én Berkel-Enschot presenteren vrijdagochtend 27 mei in de Koningszaal van het Koning Willem I College hun beste idee voor een technische oplossing in de zorg. Voor het project Zorg en Techniek werkten zij de afgelopen maanden  aan hun ideeën, na bezoekjes aan zorginstellingen.

Met hun hele klas zijn de leerlingen bij een zorginstelling op bezoek geweest. Daar hebben ze kennis gemaakt met de bewoners en hun zorg. Veel instellingen hebben er een leerzame dag voor de klassen van gemaakt. De kinderen konden zo bijvoorbeeld zelf ontdekken hoe lastig het is om een appel te schillen als je maar één hand kunt gebruiken. Met dit soort problemen zijn ze verder gegaan in de klas.

Kruisbestuiving zorg en techniek
Techniek is overal en zeker in de zorg. Denk maar aan alle hulpmiddelen die het mogelijk maken dat mensen langer voor zich zelf kunnen zorgen en de zorg vergemakkelijken voor zorgverleners, zoals tilliften. Veel van dit soort uitvindingen zijn door technici bedacht, maar ook heel veel komt rechtstreeks van de mensen uit de zorg vandaan. Deze kruisbestuiving van zorg en techniek is ook zichtbaar bij de kinderen in het project. Zo blijkt dat ze veel technischer zijn dan ze dachten en dat ze het leuker vinden. Ook heeft de zorg een aantal verrassende kanten.

Proefmodellen
Al de ideeën zijn in de klas verder ontwikkeld en uitgewerkt. Daarna is er een proefmodel van gemaakt. Gewapend met een vragenlijstje zijn verschillende kinderen nog terug geweest naar de instelling voor een interview met een bewoner. Om daarna weer verder te bouwen en te verbeteren aan het model tot het perfect is.

Finale
Per klas mag een idee gepresenteerd worden voor de jury op vrijdagochtend 27 mei in de Koningszaal van het Koning Willem I College. Dat techniek een aanvulling en een oplossing kan zijn voor de zorg wordt nog eens extra duidelijk gemaakt. De jury bestaat uit een ergo-coach, een bewoonster en een medewerker uit het technisch bedrijfsleven. Het project Zorg en Techniek is door de techniekplatforms ‘TechXperience’ en ‘Techniek = Troef’ in samenwerking met Transvorm opgezet.

Wat: finale project Zorg en Techniek ‘Het beste idee, doe je mee?’
Wanneer: vrijdag 27 mei 2015 om 09.30 uur
Waar: Koningszaal Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2 's-Hertogenbosch
Wie: leerlingen groep 5-6 van verschillende basisscholen
Organisatie: TechXperience + Techniek = Troef i.s.m. Transvorm 

Pro Duo Awards: kapperswedstrijden

Maandag 23 mei 2016 gaven de eerstejaars bol-studenten (niveau 3) van het Koning Willem I College een daverende show. Een maand geleden kregen zij de opdracht van het docententeam en KIL&SANT om aan de hand van een thema in groepsverband een concept uit te werken in haar, make-up, kleding, modelkeuze, muziek en beeld. In plaats van met elkaar de individuele competitie aan te gaan, werden de studenten uitgedaagd om in groepsverband samen te werken en tot een fantastisch eindresultaat te komen.

Zoals bij een echte fashionshow is de chef de cabine verantwoordelijk voor het verloop van deze samenwerking en het uiteindelijke eindresultaat. Deze chef de cabine was in dit geval de docent. En ook hij of zij dong mee in de beoordeling.

Tijdens een anderhalf uur durende show toonden zeven groepen van 59 studenten met in totaal 120 modellen hun uitwerking van hun thema. Een kritische jury beoordeelde hun blokken en het haar.

Het blok met het thema Bohemian Hippie, met chef de cabine (docent) Inge van der Donk, mocht de Pro Duo Award in ontvangst nemen en deze studenten mogen een najaarstrend presentatie van Pro Duo bijwonen. Maar uiteindelijk zijn alle studenten winnaars! Want zij hebben met zijn allen waanzinnig haar gemaakt en een geweldige show neer gezet onder leiding van Dennis Kil - eigenaar KIL&SANT- en presentator van de avond.
Het Koning Willem I College is de eerste kappersvakopleiding in Nederland die dit traject initieert voor haar eerstejaarsstudenten en zet hiermee een groot voorbeeld.

Eerste bijdrage fonds onderwijs­innovatie voor KW1C

Wethouder Eric Logister heeft op woensdag 18 mei met de overhandiging van een cheque aan het Koning Willem I College de eerste bijdrage uit het fonds voor onderwijsinnovatie luister bijgezet. Jeanette Noordijk, voorzitter van het College van Bestuur, nam namens het Koning Willem I College de cheque ter waarde van bijna €150.000,- in ontvangst. De school gaat het bedrag inzetten voor de ontwikkeling van drie nieuwe opleidingen in de smart technologie. Dat doet zij samen met ASTRIN (Association of Traffic Industries in the Netherlands), Enexis
en VOC (Vakopleiding Carrosserie). Vertegenwoordigers van deze organisaties waren bij de uitreiking aanwezig.De ontwikkeling van de drie nieuwe opleidingen sluit aan op het doel van het fonds. Wethouder Eric Logister: “We willen met het fonds vernieuwing in het onderwijs een impuls geven. Daarnaast moet het zorgen voor een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Met de honorering van de aanvragen van het Koning Willem I College kan de school samen met het
bedrijfsleven in deze branche van smart technologie belangrijke stappen zetten en ontstaat er een duurzaam partnerschap.”

Eerste afnemer
Het Koning Willem I College is de eerste organisatie die gebruik gaat maken van het fonds. Het bedrag wordt besteed aan drie opleidingen op mbo-niveau 3 en 4 in de smart technologie: Smart City, Smart Energy en Smart Schadeherstel. Jeanette Noordijk: “Om de nieuwe opleidingen inkleuring te geven, trekken we samen op met het bedrijfsleven. Vanuit een behoefte om nu en in de toekomst veranderingen in het werk te blijven vertalen naar het
onderwijs.” De nieuwe opleidingen zijn zowel voor onze studenten als voor technici en monteurs die al werkzaam zijn in de branche. De verwachting is dat smart technologie nieuwe banen creëert.

Vernieuwing stimuleren
De gemeente is op zoek naar vernieuwende ideeën om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de toekomstige arbeidsmarkt. Daarvoor is in de komende drie jaar een budget van €1.865.000,- beschikbaar. De aanvrager kan een eenmalige bijdrage krijgen voor een investering in een innovatief idee of project voor het onderwijs en/of kinderopvang. Het idee of project draagt aantoonbaar bij aan een betere voorbereiding op de arbeidsmarkt. De gemeente
vergoedt maximaal de helft. De aanvrager betaalt de andere helft. Op deze manier wil de gemeente stimuleren dat ideeën en projecten gedragen en uitgevoerd kunnen worden.

Jazz under all

Dit weekend is het Jazz in Duketown in ’s-Hertogenbosch. Jongeren van het Koning Willem I College leveren ook hun bijdrage aan dit grootse muziekevenement met een jongerenpodium in de Raadskelder (onder het stadhuis aan de Markt) op zaterdag 14 mei 2016, van 15.00 – 22.00 uur.

Studenten van de artiestenopleiding en studenten van het evenementenbureau van het Koning Willem I College hebben samen met de Raadskelder een evenement georganiseerd. Verschillende jongerenbandjes en artiesten, binnen het jazz- en funkgenre, gaan hun kunsten tonen tijdens deze zaterdagmiddag en -avond. Het eerste optreden start om 15.00 uur en het
evenement zal om 22.00 uur eindigen. Er treden ongeveer acht bandjes c.q. artiesten op.

Dit jazz-jongerenpodium wordt omarmd door de organisatie van Jazz in Duketown en de directie van het Koning Willem I College. Op deze manier bieden zij jonge artiesten een kans om zich te laten zien op een podium van een groot evenement. Kijk voor de line-up en de laatste berichten op Facebook: Jazz under all.

Anne S√ľnnen Onderwijs­topper

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) hebben Anne Sünnen uitgeroepen tot Onderwijstopper 2015-2016. Anne Sünnen is docente burgerschap aan de afdeling Marketing & Communicatie op het Koning Willem I College in Den Bosch. De Jonge Socialisten hebben dit jaar 150
gastlessen gegeven door het hele land en bij veel docenten. Anne krijgt deze prijs wegens haar speciale aandacht voor de leerlingen en de gave om voor iedere leerling de inspirerende docent te zijn die ze zich over tien jaar nog zeker zullen herinneren.

Volgens de Jonge Socialisten lijden we in Nederland al jaren aan een obsessie dat alles en iedereen maar ‘hoger opgeleid’ moet zijn. Het streven om mensen te verheffen en zichzelf uit te dagen is volgens hen nobel, maar leidt tot het onderwaarderen van praktische vaardigheden. Het één is niet hoger of beter dan het ander. Bovendien kunnen ze niet zonder elkaar. Een goed functionerende maatschappij heeft beide vormen van vaardigheden nodig. ‘Een arts kan geen patiënten genezen, zonder de hulp van verpleegkundigen. Een bouwkundige kan de
prachtigste bouwtekeningen maken, maar zonder goede bouwvakkers zal dat gebouw er niet komen. Een piloot kan nog zo goed kunnen vliegen, maar zonder monteur komt de kist niet van de grond. Het is tijd dat we alle kwaliteiten gaan waarderen,’ aldus Lieke Kuiper, bestuurslid Politiek en Scholing van de Jonge Socialisten.

De onderwaardering van het mbo zorgt volgens de JS ook voor het onderwaarderen van de mbo-docenten. Een mbo-docent geniet veel minder aanzien en krijgt een lager salaris dan een universitair docent. Volgens de JS staan mbo-docenten vaak voor een veel moeilijkere opdracht, omdat een universitair docent in de eigen wetenschappelijke taal spreekt voor een groep volwassenen, die goed kunnen leren, intrinsiek gemotiveerd zijn en gekozen hebben voor die studie.

Zonder andere docenten tekort te willen doen, roepen de Jonge Socialisten Anne Sünnen uit tot Onderwijstopper 2015-2016. Het werk dat Anne Sünnen doet, is van ontzettend groot belang en dat waardeert de JS enorm. Anne Sünnen is een docente die niet voor, maar tussen de klas staat. Die een leerling troost door een arm om die leerling te slaan, wanneer deze dat nodig heeft, maar die ook leerlingen een figuurlijke schop onder hun kont durft te geven als dat nodig is. Anne Sünnen spreekt de taal van de leerlingen en is een docente waarvan de JS overtuigd is
dat die door leerlingen over tientallen jaren nog steeds herinnerd zal worden. Daarom roepen de Jonge Socialisten Anne Sünnen uit tot Onderwijstopper 2015-2016!

Verwendag psychiatrie

Vrijdag 20 mei 2016 is het zo ver: Verwendag in de theaterzaal op het Koning Willem I College. Verwendag is een dag waarop cliënten uit een psychiatrische inrichting eens flink in de watten worden gelegd. Het Koning Willem I College werkt graag mee aan dit mooie initiatief. Daarom zullen studenten van de theateropleiding optreden in de Koningszaal en krijgen de cliënten na afloop nog een hapje en drankje.

Verwendag is ontstaan vanuit een initiatief van Joke Zwanniken. Het is ontstaan vanuit haar werk als verpleegkundige in de zorg. Ze was werkzaam in de psychiatrische zorg. Daar merkte ze dat de cliënten wel wat meer vertroetelt konen worden. Vanuit die gedachte heeft ze de verwenzorg opgericht. Vanuit daar is Verwendag ontstaan.
Op vrijdag 20 mei zal een uur vermaak plaatsvinden in de Koningszaal. Studenten van de theateropleiding zullen korte acts laten zien. Na dit uur in de koningszaal zal er nog een drankje en een hapje klaar staan voor de cliënten.
Voor nadere informatie over de verwenzorg kunt u een kijkje nemen op de site:
http://www.verwenzorg.nl/

Contact opnemen voor informatie kan via: m.f.bodian@gmail.com

 

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken