Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

Student laat klant kleur opties zien voor haren Student laat klant kleur opties zien voor haren Student laat klant kleur opties zien voor haren

Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

In het kort

Iemand met een verzorgd kapsel ziet er niet alleen goed uit, maar voelt zich vaak ook goed. Leg jij na de bbl-kappersopleiding haarstylist of salonmanager jouw klanten in de watten?

Download PDF brochure
 • Leerweg / niveau: bbl / 4
 • Startmomenten: augustus
 • Duur: 3 jaar
 • Crebo: 23263
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het kappersvak! Denk aan knippen, föhnen, stylen en het inrollen van permanentwikkels en watergolfrollers. Maar ook het uitvoeren van was- en verzorgingsbehandelingen en het klaarmaken van producten om haren te verven. Je leert alles over verschillende soorten haar en welke behandeling je wanneer gebruikt. Je gaat aan de slag met het knippen en stylen van allerlei verschillende haarstijlen. Van kort tot lang haar. En van krullen tot stijl haar. En niet te vergeten: hoe je klanten ontvangt én adviseert. Kort gezegd: alles zodat jij het kappersvak tot in de puntjes kan uitvoeren!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

 

Deze kappersopleiding bbl bestaat uit verschillende onderdelen. We noemen dit modules. Tijdens iedere module leer je bepaalde werkzaamheden die horen bij het beroep van een kapper. Alle studenten van deze opleiding beginnen samen met de module 'Start'. Tijdens deze module leer je in vier weken de basisvaardigheden van het kappersvak. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een schaar vasthoudt. Naast deze basismodule volg je ook nog andere modules, denk dan aan modules als 'Klantcontact en haarverzorging', 'Kleuren basis', 'Föhnen' en 'Knippen dame/heer'. In welke volgorde je de modules volgt bepaal jij! Dit overleg je natuurlijk wel met jouw coach en stagebegeleider.

Na het afronden van de basisonderwerpen maak je de keuze of je verder gaat met de opleiding haarstylist dame/heer of salonmanager.

 • De opleiding haarstylist dame/heer (niveau 3) duurt twee jaar. Kies je voor de opleiding haarstylist dame? Dan volg je na afronding van het basisonderdeel modules als ‘Vlechten en opsteken’, ‘Watergolven’, ‘Permanenten’ en ‘Snijden en kleuren van het haar’. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de opleiding haarstylist heer. Dan ga je na het basisonderdeel aan de slag met onderwerpen als ‘Baard en snor’, ‘Scheren en masseren’ en ‘Heer kort knippen’
 • De opleiding salonmanager (niveau 4) duurt drie jaar. Als je voor deze opleiding kiest, leer je naast onderdelen als ‘Vlechten en opsteken’, ‘Watergolven’, ‘Permanenten’ en ‘Snijden en kleuren van het haar’, ook hoe je leiding geeft. Dit leer je tijdens de modules ‘Ondernemen’ en ‘Haarmodelijn ontwikkelen en training geven’

In iedere module volg je theorielessen, praktijklessen en examens. Het kappersvak leer je nou eenmaal door te doen! Daarom oefen je vaak met echte modellen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van modellen voor de praktijklessen en examens.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager kun je meteen aan de slag als kapper, haarstylist of salonmanager. Bijvoorbeeld bij een dames- en/of herenkapsalon, barbershop, een kapsalon in een verpleeghuis of een gespecialiseerde kapsalon. Maar het is ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als kapper of haarstylist bij mensen thuis.

Tijdens je werk plan je afspraken in, ontvang je klanten en zorg je dat de kapsalon opgeruimd en schoon blijft. Jouw missie? Dat klanten met een goed gevoel de kapsalon verlaten. Dit doe je onder andere door goed naar klanten te luisteren. Klanten komen bij jou voor professioneel advies en haarbehandelingen. Je voert behandelingen zoals een wasmassage, speciale haarverzorging, knippen en/of snijden, (ont)kleuren, föhnen, stylen, permanenten en watergolven zelfstandig uit. Ook geef je advies over haarverzorgingsproducten en verkoop je deze producten. Kies je ervoor om de opleiding salonmanager te volgen, dan horen taken als overzicht houden, leidinggeven en het uitvoeren van meer specialistische behandelingen ook bij jouw werkzaamheden.

Ieder haar is anders én iedere klant wil iets anders. De mogelijkheden van het kappersvak zijn eindeloos.

Met je diploma haarstylist dame/heer (niveau 3) op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Met je diploma salonmanager (niveau 4) op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1* € 235,-
Leerjaar 2 € 235,-
Leerjaar 3 € 150,-
* Kosten zijn exclusief de aanschaf van een laptop of tablet


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 50,-
Leerjaar 2 € 50,-

Om te kunnen starten met de opleiding haarstylist dame/heer heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Om te kunnen starten met de opleiding salonmanager heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of een mbo-diploma niveau 3
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Heb je een mbo-diploma kapper niveau 2?
Dan is een versneld traject mogelijk. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Voor het volgen van deze opleiding heb je een laptop of tablet nodig.

Wist je dat?

Deze opleiding ...

... is verdeeld in twee opleidingen, namelijk haarstylist dame/heer en salonmanager? In het eerste jaar volgen alle studenten van onze kappersopleidingen hetzelfde basisonderdeel. Daarna maak je een keuze met welke opleiding je verder gaat.

De opleiding haarstylist dame/heer (niveau 3) duurt twee jaar. De opleiding salonmanager (niveau 4) duurt drie jaar. 

Een schooldag

Dag
Maandag
Nederlands  
Rekenen  
TheorielesKlantcontact en haarverzorging
Lunch
pauze
PraktijklesKlantcontact en haarverzorging
PraktijklesInstructie heer kort knippen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student oefent met scheerapparaat op pop
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Hoe je een goede haarstylist of salonmanager wordt? Dat leer je pas echt in de praktijk! Daarom ben je tijdens de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager ongeveer 75% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 89%
77% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024