Veelgestelde vragen

Zoeken in veelgestelde vragen

Het Koning Willem I College is een regionaal opleidingscentrum voor mbo-onderwijs in Noordoost-Brabant. Naast mbo-onderwijs bieden we ook vavo-opleidingen, educatie- en inburgeringstrajecten en opleidingen voor het bedrijfsleven aan.

Benieuwd naar ons verhaal? Lees hier meer.

De locaties van het Koning Willem I College vind je in de regio's 's-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Meierijstad en Oss. Bekijk hier het overzicht van alle locaties. 

Binnen het Koning Willem I College kun je kiezen uit 15 mbo-interessegebieden. Kijk hier voor een overzicht en meer informatie over de interessegebieden

Alle Open Dagen van schooljaar 2022 - 2023 zijn te vinden op deze pagina.

We zijn altijd op zoek naar getalenteerde en gemotiveerde medewerkers. Onze actuele vacatures vind je hier.

Mbo betekent: “middelbaar beroepsonderwijs”. Op het mbo word je (praktisch) opgeleid voor een beroep, zoals sportleraar, automonteur of verpleegkundige.  

Bij het Koning Willem I College kun je beroepsonderwijs volgen op vier niveaus:  

Niveau 1 

Entreeonderwijs 

Met een diploma kun je als assistent gaan werken 

Niveau 2 

Basisberoepsopleiding 

Met een diploma kun je uitvoerend werk verrichten, zoals kok of fietstechnicus 

Niveau 3 

Vakopleiding 

Met een diploma kun je zelfstandig werk verrichten, zoals pedagogisch medewerker kinderopvang of handhaver toezicht en veiligheid 

Niveau 4 

Middenkaderopleiding of specialistenopleiding 

Met een diploma kun je volledig zelfstandig werk verrichten, zoals onderwijsassistent of mbo-verpleegkundige 

De niveaus sluiten op elkaar aan. Dat wil zeggen dat je met een diploma op niveau 2, verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting. Heb je een niveau 4 diploma behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo.  

Je vooropleiding bepaalt voor welk niveau je in aanmerking komt. In onze zoekfilter kun je filteren op jouw vooropleiding. Zo zie je op welk niveau je een opleiding kunt volgen. 

 

Na het behalen van jouw diploma kun je een baan zoeken, maar ook verder studeren. Als je voor verder studeren kiest, kun je doorstromen naar een hoger niveau op het mbo. Dat wil zeggen dat je met een diploma op niveau 2, verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting. Heb je een niveau 4 diploma behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. 

Bol betekent: “beroepsopleidende leerweg”. Dit is dagonderwijs. Volg je een bol-opleiding, dan breng je de meeste tijd door op school (meestal vijf dagen per week). Daarnaast loop je stage (bpv) en voer je praktijkopdrachten uit. Je krijgt veel theorie en tijd voor zelfstudie. Omdat je vaak op school bent, heb je ook meer contact met klasgenoten.  

Bbl betekent: “beroepsbegeleidende leerweg". Dit is een combinatie van werken en leren. Een bbl-opleiding is ideaal als je niet de hele week op school wil zijn. Je werkt op een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling (meestal drie of vier dagen per week). Eén dag per week kom je naar school voor theorielessen. De leerwerkplek zoek je zelf, maar als je hulp nodig hebt dan helpen we je graag.

Stages helpen je om dat wat je in de lessen leert, in de praktijk te brengen. Stages zijn een belangrijk onderdeel van onze bol-opleidingen. In het mbo noemen we stage: beroepspraktijkvorming (bpv). Vaak maak je zo al vanaf het eerste leerjaar kennis met het beroep. De bpv doe je bij bedrijven en instellingen in de regio.  

Bij het Koning Willem I College kun je ook bpv-ervaring op doen in het buitenland. Meer informatie daarover vind je hier.

8 van 51 getoond
Copyright Koning Willem I College 2022
Filters