Ontdek jouw passie voor de horeca

De mbo-opleidingen van het Koning Willem I College uit het interessegebied horeca bieden veel mogelijkheden. Wil je graag met mensen werken? En ben je op zoek naar een beroep waarin geen dag hetzelfde is? Dan is de kans groot dat een baan in de horeca bij jou past. Van restaurants en cafés tot hotels. En van cateringbedrijven tot evenementenorganisaties. In de horeca vind je verschillende beroepen en bedrijven, waarbij gasten een fijne tijd bezorgen op nummer 1 staat.

Waarom werken in de horeca?

De horeca bestaat uit verschillende beroepen en bedrijven. Of je nu de lekkerste gerechten bereidt als (chef-)kok, jouw gastvrije persoonlijkheid inzet als gastheer of -vrouw in de bediening of alles graag tot in de puntjes regelt als manager of ondernemer: er is altijd een plek in de horeca die bij je past. Zo kun je gaan werken in een restaurant, lunchroom, koffietentje, hotel of cateringbedrijf. Maar jouw eigen onderneming beginnen kan natuurlijk ook.

Een baan is de horeca is heel flexibel. Dit betekent dat je vaak geen standaard werkuren hebt. Zo kan je overdag, ’s avonds, ’s nachts en in het weekend werken. Hoeveel uur je dan in de week werkt? Dat is bij ieder bedrijf verschillend. Zo kun je fulltime (5 of 6 dagen in de week) of parttime (een paar dagen per week) aan de slag. Door de vele mogelijkheden vind je altijd wel een baan die aansluit bij wat jij wil!

Student zelfstandig werkend kok snijdt groenten in keuken
Student serveert verschillende broodjes

Iets voor jou?

Een opleiding en baan in de richting van horeca is écht iets voor jou, wanneer:

  • Je geniet van omgaan met verschillende mensen
  • Graag samenwerkt in een team 
  • Op zoek bent naar een baan waar geen dag hetzelfde is
  • Je het leuk vindt om nieuwe smaken, geuren en gerechten te ontdekken

Maar het belangrijkste is dat je gastvrij bent. Gastvrij betekent dat je er alles aan doet om gasten een leuke ervaring te bezorgen. Dit doe je door met gasten te praten, goed naar gasten te luisteren en in te spelen op wat gasten van je vragen. En niet te vergeten: in de horeca kan het soms heel druk zijn, daarom is het belangrijk dat je ook in drukke periodes altijd vriendelijk en rustig blijft.

Goed opgeleide mensen zijn belangrijk

Waarom? Omdat de kwaliteit van het eten, de bediening en de ervaring heel belangrijk zijn voor gasten. Hoe beter gasten geholpen worden, hoe sneller ze tevreden zijn. En dan komen gasten vaak terug. Een goed opgeleide gastheer- of vrouw, kok of manager is daarom ontzettend belangrijk in de horeca. Je leert tijdens een horeca-opleiding van het Koning Willem I College niet alleen gerechten bereiden of serveren, maar je gaat ook aan de slag met onderwerpen als het werken volgens Dutch Cuisine, hygiëne en samenwerken. Al deze onderwerpen samen zorgen ervoor dat je gasten een fijne tijd kunt bezorgen.

Maar … in de horeca ben je nooit uitgeleerd! De wereld van eten, drinken en gastvrijheid staat niet stil. Ieder seizoen brengt weer nieuwe kansen met zich mee. Zo kun je een leven lang blijven leren.

Ervaringen van (oud)-studenten


Nooit te oud om te leren

Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en heb ervoor gekozen om naast mijn werk bij Van der Valk Zaltbommel de opleiding Gespecialiseerd kok te volgen. Bij deze opleiding maak je, als de kok van de toekomst, bewuste keuzes voor lokaal en seizoensgebonden eten. Nog beter worden in mijn vak en mijn kennis delen met anderen is wat ik leuk vind. Misschien ga ik nog een opleiding volgen tot docent. Zo kan ik mijn kennis ook weer overbrengen op toekomstige vakmensen. Ik hoop hen hiermee te inspireren. Eerlijk is eerlijk, hoe meer informatie je krijgt en hoe meer kennis je hebt, hoe fijner en zelfverzekerder je bent in het leven! “Je bent nooit te oud om te leren! Met veel kennis kom je heel ver en wordt de wereld een stukje beter.”

Alexander van Baardwijk | Oud-student Gespecialiseerd kok

Portret Alexander van Baardwijk

Van een vrolijke bediening worden gasten meteen blij

Na het afronden van de opleidingen gastheer/-vrouw en zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werd ik benaderd voor een baan als floormanager bij het hotel/restaurant KASerne. De KASerne is een startend bedrijf. Ik vind het fantastisch dat ik dit samen met de eigenaren mee mag opbouwen. Het doet me ook goed dat er echt naar mijn inbreng wordt geluisterd. Het is belangrijk de gasten het gevoel te geven dat wij blij zijn dat ze er zijn. Van een vrolijke bediening worden je gasten ook meteen blij. Ik ben ook leermeester en studenten vinden het vaak leuk om een jonge, enthousiaste leermeester te zien en te spreken. Mijn drijfveer zit hem in het sociale aspect. “Gasten een zo goed mogelijke beleving geven bij een bezoek aan ons restaurant. Dit samen met mijn team doen, daar haal ik mijn drive wel uit!”

Maikel van Wijnen | Oud-student (zelfstandig werkend) gastheer/-vrouw

Portret Maikel van Wijnen

Enthousiast geworden?

Een baan in de horeca biedt dus veel kansen. Enthousiast geworden over het werken in de horeca? Bekijk dan snel de mbo horeca-opleidingen van het Koning Willem I College. Zien we je tijdens een Open Dag of een van onze meeloopdagen?

Bekijk de opleidingen

Copyright Koning Willem I College 2024