Sportopleiding op het mbo

Jij wil graag iets doen op het gebied van sport, bewegen en recreatie? Waarbij je niet de hele dag op een stoel zit? Wat dacht je van de mbo sportopleidingen van het Koning Willem I College? Meer over deze opleidingen vind je hieronder! 💪

Welke sportopleidingen bieden we aan?

Op het Koning Willem I College bieden we twee mbo-opleidingen aan in de richting van sport en bewegen: medewerker sport en recreatie en sport en bewegen / coördinator.

Medewerker sport en recreatie

Sport en bewegen / coördinator

Medewerker sport en recreatie

De sportopleiding medewerker sport en recreatie is een bol-opleiding op niveau 2. Tijdens deze opleiding ben je lekker actief bezig met sport, spel en entertainment. Je gaat aan de slag met het organiseren van activiteiten en hoe je mensen tijdens deze activiteiten kunt helpen en begeleiden.

Deze opleiding wordt aangeboden op locaties ’s-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard, Cuijk, Jan van Cuijkstraat en Oss, Euterpelaan.

Naar de opleiding

Sport en bewegen / coördinator

De mbo-opleiding sport en bewegen / coördinator is een bol-opleiding op niveau 4. Je leert tijdens deze opleiding alles over sport, bewegen en het motiveren van mensen. Vanaf het eerste leerjaar loop je een paar uur in de week stage. Maar de meeste tijd van de week kom je naar school.

Deze opleiding wordt aangeboden op locaties ’s-Hertogenbosch, Marathonloop en Oss, Nelson Mandelaboulevard.

Naar de opleiding

Uitstroomrichtingen

Wanneer je kiest voor de mbo-opleiding medewerker sport en recreatie, ga je in twee jaar aan de slag met de verschillende onderdelen en onderwerpen van sport, bewegen en recreatie. Je werkt aan opdrachten en projecten en bent lekker actief bezig. Bij deze opleiding kies je geen uitstroomrichting.

Kies je voor onze sportopleiding op niveau 4? Het eerste leerjaar doe je vooral basiskennis op. Aan het einde van het eerste jaar kies je een uitstroomrichting. Je kiest de uitstroomrichting die het beste past bij jouw interesses.

Studenten sport spelen spel met ballen en een net

Buurtsportcoach

Ben jij een echte verbinder? Dan past de uitstroomrichting buurtsportcoach waarschijnlijk bij jou! Een buurtsportcoach bedenkt, organiseert en coördineert sport- en beweegprogramma’s en projecten om maatschappelijke doelen te realiseren. Denk aan het stimuleren van kinderen en jongeren om meer te bewegen of het samenbrengen van mensen door middel van sport en spel. Als buurtsportcoach kun je onder andere aan de slag in de kinderopvang, bij een school, sportvereniging, gemeentelijke instelling of welzijnscentrum.

Studenten sport op loopband

Leefstijlcoach

Wil je mensen helpen bij het realiseren van een gezondere leefstijl? Dan past de uitstroomrichting leefstijlcoach van deze sportopleiding mbo bij jou! Een leefstijlcoach werkt aan het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van cliënten. Daarbij combineer je beweging met voeding en ontspanning. Jouw werkzaamheden zijn altijd afgestemd op de mogelijkheden, wensen en behoeften van de cliënt. Meestal ondersteun je verschillende cliënten. Welke ondersteuning je aanbiedt is afhankelijk van de cliënt. Als leefstijlcoach kun je aan de slag bij sport-, wellness- en gezondheidsorganisaties of zorginstellingen gericht op leefstijl en gezondheid.

Persoon staat op weegschaal

Bewegingsagoog

Wil je na het volgen van mbo sport en bewegen doorstromen naar de hbo-opleiding fysiotherapie? Dan is de uitstroomrichting bewegingsagoog een goede stap! Als bewegingsagoog werk je met cliënten die hulp nodig hebben bij het lichamelijk, sociaal, psychisch of cognitief functioneren. Samen gaan jullie aan de slag met het activeren of verbeteren van vaardigheden op het gebied van bewegen. Denk dan bijvoorbeeld aan cliënten die na een operatie hulp nodig hebben bij het revalideren. Als bewegingsagoog kun je gaan werken bij gezondheid- en welzijnsinstellingen, gehandicaptenzorg of justitie. Je maakt vaak deel uit van een (behandel)team. Maar het is ook mogelijk om de werkzaamheden bij cliënten thuis uit te voeren.

Waar vind je de sportopleidingen?

De mbo-opleidingen van het Koning Willem I College in de richting van sport en bewegen vind je in de regio’s ’s-Hertogenbosch, Land van Cuijk en Oss. Op alle locaties wordt er gebruik gemaakt van moderne faciliteiten, zoals sportzalen en fitnessapparatuur.

Ervaringen van (oud)-studenten


Ik stond er nooit alleen voor

Ik heb de sportopleiding sport en bewegen/coördinator van het Koning Willem I College ervaren als een fijne opleiding. Zo heb ik mezelf als persoon, lesgever en coach ontwikkeld. Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd over organiseren, coachen, zonder moeite voor een groep staan, hoe je een groep kunt lezen en hoe je daar direct op kunt inspelen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. Docenten hebben aandacht voor je en indien nodig staan ze open voor het geven van extra begeleiding.

Fanny van de Pol | Oud-student sport en bewegen/coördinator

Portret Fanny, oud-student sportopleiding

Iedereen heeft het beste met je voor

Ik heb deze mbo sportopleiding erg relaxed ervaren. Dit komt ook mede door de docenten van het Koning Willem I College. Ze doen er alles aan om jou de juiste kennis bij te brengen. Door de jaren heen wordt er veel ondernomen. Zo leer je ook veel in de praktijk. De begeleiding tijdens de opleiding sport en bewegen/coördinator is zo goed als je zelf wil. Ikzelf had wat hulp nodig met plannen en dit heb ik dan ook zeker gekregen. Het meest bijzondere aan deze opleiding? Dat het een heel menselijke opleiding is. De docenten gaan, samen met jou, op zoek naar de manier van leren die voor jou het beste werkt. Natuurlijk is er wel een vast plan wat gevolgd moet worden, maar iedereen heeft het beste met je voor.

Daan den Otter | Oud-student sport en bewegen/coördinator

Portret Daan, oud-student sportopleiding

Een kleinschalige opleiding

De opleiding sport en bewegen/coördinator niveau 4 is een leerzame opleiding. In het eerste leerjaar word je echt aan het handje meegenomen in de lessen en opdrachten. Vanaf het tweede leerjaar word je steeds meer losgelaten en liggen de verwachtingen een stuk hoger. Vanuit de coach en docenten is er altijd begeleiding aanwezig. De sportopleiding is een kleinschalige opleiding binnen het Koning Willem I College. De band met docenten is daarom erg sterk. En wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn, kan je altijd bij ze terecht. Ik vind dat zelf heel fijn.

Esmee van Hoof | Student sport en bewegen/coördinator

Portret Esmee, student sportopleiding
Copyright Koning Willem I College 2024