Bossche buurtmoeders maken kennis met Dutch Cuisine

Op 10 oktober a.s., tijdens Dutch Food Week, vindt het Dutch Cuisine Wereldsmaken event plaats bij Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. In de aanloop hiervan maakte een zestal ‘Bossche buurtmoeders’ kennis met elkaar. Zij vormen de spil in het unieke initiatief van AgriFood Capital en Koning Willem I College die voor een ware smeltkroes van smaken, culturen en verhalen gaat zorgen.

Bossche buurtmoeders zijn echte verbinders in hun eigen wijk waar veel mensen van buitenlandse komaf wonen. Zij koken veelal als vrijwilligers in buurtkeukens voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Buurtmoeders hebben daarmee een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol in de Bossche samenleving.

Bossche Buurtmoeders in de keuken met student horeca opleiding

Sociaal-maatschappelijke rol

Aan Dutch Cuisine Wereldsmaken doen ‘buurtmoeders’ mee met roots in Iran, Turkije, de Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid-Afrika. De jonge chefs van de toekomst leren bijvoorbeeld nieuwe bereidingstechnieken en over andere gewoonten. Andersom maken de buurtmoeders, allemaal doorgewinterde hobbykoks, nader kennis met de vijf principes van Dutch Cuisine en de Nieuwe Nederlandse Keuken. Daarnaast nemen zij ieder vijf inwoners uit hun wijk mee die aan hun tafel gaan meegenieten van bijzondere gerechten met bijzondere verhalen.

Polenta

Aan de dinertafel op 10 oktober a.s. zullen de buurtmoeders het verhaal achter elk gerecht vertellen. Tijdens het kennismakingsdiner gaf één van de Antilliaanse koks een voorproefje. “Polenta, dat was vroeger eten voor de slaven. Het werd gemaakt van toppen van de maiskolf die op de plantages achterbleef na de oogst. Mijn voorouders maakten daar polenta van.”

Dutch Cuisine Wereldsmaken draagt bij aan nieuwe verbindingen, kennis en creativiteit die lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen bereikbaar maken.

Twan Musters | Over Dutch Cuisine Wereldsmaken

Eten verbindt

“Eten verbindt” is het persoonlijk motto van Twan Musters, interim-directeur Horeca van Koning Willem I College en mede-initiatiefnemer van het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner. En dat is volgens hem ook precies waar het event over gaat. “Het is een viering en verbinding van culturele diversiteit en culinaire innovatie”, vertelt Twan enthousiast. “We verbinden de rijkdom van verschillende culturen met elkaar. Jong en oud leren met- en van elkaar. Bossche buurtmoeders en onze leerling-koks delen allemaal een passie voor het ontdekken en delen van oude gewoonten en nieuwe inzichten. Ze gaan van elkaar leren en elkaar inspireren waardoor ze groeien als culinaire professionals en smaakmakers. Het belooft dus op alle fronten een cultureel wereldsmaken diner te worden.”

Dutch Cuisine Wereldsmaken is een initiatief van AgriFood Capital en Koning Willem I College met als doel om gezond, lekker en duurzaam voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner vindt plaats op 10 oktober a.s. tijdens Dutch Food Week.

Studenten met Bossche Buurtmoeders
Bossche Buurtmoeders in de keuken van horeca opleidingen
Copyright Koning Willem I College 2024