Elektrische Waterstofauto's in de opleidingen Autotechniek

Het autotechniekonderwijs aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch maakt een sprong naar de toekomst met de aanschaf van een Hyundai iX35.

Het autotechniekonderwijs aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch maakt een sprong naar de toekomst met de aanschaf van een Hyundai iX35; een opvallende elektrische auto met een H2 fuel cell. Deze baanbrekende stap werd mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen Koning Wilem I College, Greenvillage van de Technische Universiteit Delft en het Europese project Auto-Cove 2.0.

Deze auto, met de mogelijkheid om 5 kg waterstof op te slaan en daarmee 500 km te rijden werd eerder ingezet bij een proef van de TU Delft waarbij de fuel cell ook als energieleverancier voor een huisinstallatie gebruikt kan worden.

De Hyundai iX35, kon aangeschaft worden dankzij het Europese project Auto-Cove 2.0. Dit is een samenwerking van zes Europese landen dat zich richt op duurzaamheid in de mobiliteitsbranche. De Hyundai iX35 vertegenwoordigt een nieuwe generatie voertuigen die worden aangedreven door waterstoftechnologie.

Koning Willem I College neemt door deze aanschaf het voortouw om lesstof te ontwikkelen op diverse niveaus (2, 3 en 4) van Auto- en Bedrijfsautotechniek. Van onderhoud tot diagnose, studenten worden klaargestoomd voor de toekomst van duurzame mobiliteit.

Bijzonder initiatief

Wat maakt dit initiatief zo bijzonder? Ten eerste introduceert het Koning Willem I College haar studenten aan een brandstof die relatief nieuw is in de auto-industrie en het onderhoud aan deze voertuigen. Ten tweede plaatst het college zichzelf als pionier in de branche door vooruitstrevende kennis te delen en aan te bieden op Europees niveau.

Deze inspanningen dragen niet alleen bij aan de opleiding van de studenten, maar ook aan de verspreiding van kennis binnen Europa. Dankzij subsidies en samenwerkingen is Koning Willem I College in staat om expertise te delen en zelfs workshops en cursussen aan te bieden aan studenten uit andere Europese landen.

Kennisdelen in Europa

De ontwikkelde lesstof zal vrij toegankelijk zijn voor iedereen in Europa via het Electude-platform. Dit opent de deuren naar een bredere verspreiding van kennis over waterstoftechnologie en draagt bij aan de duurzame mobiliteitsdoelstellingen van de EU.

Het aanschaffen van de Hyundai iX35 was geen sinecure; met verschillende geïnteresseerde partijen in het vizier gaf de Europese samenwerking Koning Willem I College de voorkeur. Dit mede dankzij de betrokkenheid van de heer Adriaan van Broekhoven van de ANWB, die als bemiddelaar optrad en de samenwerking mogelijk maakte.

Met deze innovatieve stap zet Koning Willem I College zichzelf niet alleen op de kaart als voorloper in autotechnologie, maar draagt het ook actief bij aan een duurzamere toekomst voor mobiliteit in Europa. Meer informatie over het project vind je op www.autocove.eu.

Copyright Koning Willem I College 2024