KW1C lanceert podcast

Luister naar de podcast FF Concreet: een podcast over de wereld van het mbo in Noordoost - Brabant.

Logo Podcast FF Concreet

FF Concreet

Op vrijdag 5 april lanceert het Koning Willem I College de eerste aflevering van de podcast FF Concreet. Elke aflevering gaat host Niels van der Sanden in gesprek met partners uit de regio, collega's en studenten.

Niels neemt luisteraars mee in de wereld van het mbo in Noordoost - Brabant. Ons onderwijs sluit steeds naadlozer aan op de regionale arbeidsmarkt. Door verhalen en discussies te delen met gemeentes, bedrijven en (onderwijs)instellingen maken we dit concreet en tastbaar. 

Samen anders kijken naar tekorten in de zorg

In de eerste aflevering van de podcast zijn Monique Penturij, manager Jeroen Bosch Academie, Tamara Kroot, bedrijfsopleider Zorgopleidingen Jeroen Bosch Ziekenhuis, Hannelore van Loon, onze Student van het Jaar en Peer van Summeren van het College van Bestuur van het Koning Willem I College te gast.

Met elkaar zoomen zij in op tekorten in de zorg in Noordoost – Brabant. Er is behoefte aan radicaal anders denken en handelen in de zorg; de tekorten aan werknemers dwingen ons daartoe. Dat gaat niet vanzelf, maar samen creëren we ruimte en mogelijkheden. 

Nieuwsgierig geworden? De podcast is te luisteren via Spotify en Apple Podcast.

Generatiedenken

In deze tweede aflevering gaan we in gesprek over generaties. (Baby)boomers communiceren met generatie Z. Gaat dat wel goed? Elke generatie heeft immers zijn eigen vertrekpunt en kijk op de wereld.

Te gast zijn Colin van der Laak, voorzitter van de Studentenraad van het Koning Willem I College, André Merlijn, strateeg bij en eigenaar van Buro Coen voor jongerencommunicatie en Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College.

Beluister aflevering 2 van FF Concreet op Spotify of Apple Podcast.

De kracht van het mbo: in gesprek met lokale bestuurders

Luister naar een boeiend gesprek tussen Monique Esselbrugge, wethouder van de gemeente Eindhoven, Rick Vermin, wethouder van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Laurent de Vries, bestuursvoorzitter van het Summacollege en Jos van Kessel, bestuursvoorzitter van het Koning Willem I College over de positie van het mbo in de gemeenschap en de samenwerking tussen gemeente en onderwijsinstellingen. Wat doen de gemeentes om bij te dragen aan de waardering voor en emancipatie van het mbo? 

Ze doorbreken ook de mythes rondom de relevantie van praktijkvaardigheden versus taal en rekenen, en delen hun visie op de barrières die de landelijke overheid opwerpt voor een effectieve afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

De aflevering werd opgenomen tijdens Skills the Finals in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, waar op dat moment vmbo-leerlingen en mbo-studenten uit het hele land streden om zich de beste in hun vak te mogen noemen. 

Nieuwsgierig? Beluister het hele verhaal op Spotify of Apple Podcast!

Toekomstgericht onderwijs: diploma's versus badges

In de Brabanthallen brengt Niels van der Sanden je in gesprek met Martijn Bos (Talentencampus Oss), Jesse van Dongen (CyBe Construction) en Willem van der Weijden (Koning Willem I College).

Ontdek hoe de Talentencampus Oss als een verbindende schakel fungeert tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio Oss, waarbij de grenzen van traditioneel opleiden worden uitgedaagd. En duik in het innovatieve landschap van CyBe Construction, waar de toekomst van bouwen wordt vormgegeven door robots en waar 'learning by doing' de norm is.

In deze aflevering verkennen we vragen over de waarde van diploma's in een wereld vol nieuwe en veranderende beroepen. Hoe kunnen badges, als digitale erkenning van vaardigheden, bijdragen aan het navigeren door het snel veranderende landschap? En welke rol speelt het bedrijfsleven in het vormgeven van ons onderwijssysteem?

Laat je inspireren door een levendige discussie over de toekomst van leren, werken en erkennen van vaardigheden. En luister naar de reacties op gedurfde stellingen, zoals "Over tien jaar is een diploma overbodig" en "De waarde van een badge is niet goed vast te stellen".

Luister deze aflevering op Spotify of Apple Podcast

Copyright Koning Willem I College 2024