Deze week trokken studenten van onze horecaopleiding, samen met docent Hugo Linskens, naar de wijngaard van De Heische Hoeve in Loosbroek. Daar gingen ze zelf druiven plukken, persen en leerden ze hoe het sap in gistingsvaten wordt opgeslagen.
De Heische Hoeve is een regionale producent van wijn, whisky en bier. Hun focus ligt op duurzame inkoop en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Voor de wijngaard (zo’n 500 stokken Johanniter-druiven) ontbrak het aan tijd en mankracht om te oogsten. In samenwerking met KW1C ontstond daarom een prachtig leerproject: leren in de praktijk, midden in de regio.
Tijdens de oogstdag selecteerden de studenten samen ruim 1000 kilo druiven. Ze vulden de pers zes keer en verwerkten zo’n 255 liter sap. Daarbij leerden ze het belang van hygiënisch en schoon werken, het meten van de juiste pH-waarde en het opstarten van de vergisting. Tussendoor was er zelfs een wijnproeverij in de wijngaard, waarmee de link werd gelegd tussen het proces en het eindproduct.
Docent Hugo Linskens vertelt:
“Ik weet toch best veel van wijn, maar wijn maken doe ik voor het eerst. Gelukkig hebben we tijdens dit traject hulp van een wijnboer uit Duitsland, Weingut von Hövel, die we als hulplijn kunnen inzetten. De komende maanden ga ik regelmatig even kijken hoe het product vordert. We kunnen dan proefmonsters met onze studenten doorproeven.”
Dankzij de samenwerking met De Heische Hoeve kregen onze studenten een unieke kans om het proces van druif tot sap in de praktijk te ervaren. Het plukken, persen en leren over duurzaamheid maakte indruk.
De studenten kijken terug op een intensieve maar vooral leuke dag, waarin ze veel hebben geleerd en trots zijn op het resultaat.
Meer weten over een opleiding in de horeca? Klik op onderstaande link: