Verkiezingsfestival bereidt studenten voor op Europese Verkiezingen op 6 Juni

Op 22 mei vond het inspirerende Verkiezingsfestival plaats op het Koning Willem I College.

Op 22 mei vond het inspirerende Verkiezingsfestival plaats op het Koning Willem I Collegelocatie Vlijmenseweg. Dit unieke evenement bood studenten een waardevolle gelegenheid om meer te leren over de Europese Unie, haar taken en de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni 2024.

Met maar liefst 450 enthousiaste studenten van het Koning Willem I College was het doel duidelijk: een impact maken en betrokkenheid bij het politieke proces vergroten. Het festival, georganiseerd door ProDemos in samenwerking met de Nationale Jeugdraad (NJR), bood een gevarieerd programma dat zowel informatief als vermakelijk was.

Doelen van het Festival

Het Verkiezingsfestival had twee belangrijke doelen:

  1. Informatie Verspreiden: Studenten informeren over de Europese verkiezingen en hun stemrecht.
  2. Motivatie Stimuleren: Studenten aansporen om actief deel te nemen aan het politieke proces. Jonge mensen hebben de kracht om verandering teweeg te brengen en invloed uit te oefenen op beslissingen die hun toekomst zullen bepalen.

Hoogtepunten van het Festival

Het festival was verdeeld in twee hoofdonderdelen:

  1. Festivalterrein in en rond de school: Hier konden studenten deelnemen aan diverse korte en toegankelijke activiteiten. Een van de hoogtepunten was de infomarkt, waar vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties aanwezig waren. Elke student kreeg een stempelkaart en werd aangemoedigd om langs de verschillende activiteiten te gaan. Dit interactieve element zorgde voor een levendige en betrokken sfeer.
  2. Workshop met Politici: In deze interactieve workshop kregen studenten de unieke kans om in gesprek te gaan met kandidaat-Europees Parlementsleden en andere politici. Dit bood een waardevolle gelegenheid om hun stem te laten horen en vragen te stellen over belangrijke politieke kwesties. De directe interactie met politici maakte een diepe indruk en vergrootte de politieke bewustwording onder de studenten.

Programma

Het festivalprogramma was zorgvuldig georganiseerd om zoveel mogelijk studenten te bereiken. De 450 deelnemende studenten werden verdeeld over een ochtend- en middagprogramma, met elk 225 studenten. Dit zorgde voor een gestructureerde en overzichtelijke dag, waarbij alle deelnemers optimaal konden profiteren van de aangeboden activiteiten en workshops.

Een Stap naar Betere Betrokkenheid

Het Verkiezingsfestival was een groot succes. Het evenement benadrukte het belang van politieke betrokkenheid onder jongeren en bood hen de tools en kennis om een verschil te maken. Met de Europese verkiezingen in aantocht, zijn de studenten van het Koning Willem I College nu beter geïnformeerd en gemotiveerd om hun stem uit te brengen en actief deel te nemen aan het politieke proces.

Dit festival heeft aangetoond dat wanneer jongeren worden voorzien van de juiste informatie en middelen, zij in staat zijn om bewustere keuzes te maken en een significante bijdrage te leveren aan hun gemeenschap en de bredere samenleving.

Copyright Koning Willem I College 2024