Opleiding junior accountmanager (bol)

Verkoop van producten/diensten – Adviseren – Klantenwerving – Onderhouden klantrelaties – Begeleiden ordertraject – Marktonderzoek – Verkoop – Klantgericht handelen – Service verlenen - Management.

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens theorievakken leer je op welke manieren je verkoop kunt bevorderen (marketing), wat er allemaal bij het verkopen zelf komt kijken (sales), hoe je met financiële cijfers omgaat (bedrijfseconomie) en hoe relatiebeheer goed opgezet kan worden (CRM). Daarnaast krijg je ook lessen Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Wat je bij de theorielessen leert, pas je tijdens de projecten meteen toe. De projecten vinden in het begin vooral in de vertrouwde omgeving van de klas plaats. Al vrij snel begeef je je buiten de klas om op een zo echt mogelijke manier het werkveld te ervaren. 

In het tweede leerjaar start je met medestudenten een bedrijfje op school, waarbij je met eigen klanten kunt werken. Om je voor te bereiden op bepaalde beroepsvaardigheden krijg je ook trainingen in bijvoorbeeld het verkoopgesprek, presenteren en zakelijk telefoneren.

Uiteindelijk moet je tijdens de stage laten zien, dat je als junior accountmanager kunt functioneren.
Daar leer je van een professional hoe het beroep in zijn werk gaat. Ook zal je tijdens de stage steeds meer zelf moeten doen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding junior accountmanager (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Het Koning Willem I College biedt in de richting Commercie de opleidingen Commercieel medewerker en Junior accountmanager aan. Beide opleidingen leiden op tot een commerciële functie bij een business-to-business bedrijf. Hierbij valt te denken aan bedrijven in de groothandel, productie of dienstverlening.

Je schrijft je in op Commercie, dat komt ook op je onderwijsovereenkomst te staan. Halverwege het eerste leerjaar wordt de keuze gemaakt welk opleidingstraject het best bij je past.

Als junior accountmanager voer je verkoop- en adviestrajecten bij grote klanten (accounts) uit. Ook onderhoud je de relaties met de account en coördineer je de uitvoering van de trajecten bij de account. Op basis van je kennis, kunde en ervaring adviseer je de bedrijfsleiding over het ondernemingsbeleid.

Je denkt met de klant mee. Je kent de markt en je accounts goed en je geeft advies op maat. Je stelt offertes en orderbevestigingen op, informeert je accounts over eventuele vertragingen in de levering en bij productwijzigingen. Ook handel je klachten af en voer je promotieactiviteiten uit.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde, economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Je stage is een verplicht onderdeel van je beroepsopleiding waarin je de theorie, die (meestal) op school is geleerd, in de praktijk gaat toepassen. Daarbij doe je belangrijke werkervaring op.

Als junior accountmanager heb je aan het einde van het eerste leerjaar al een oriënterende stage van ongeveer tien weken. Meteen aan het begin van het tweede leerjaar ga je door met je stage van weer ongeveer tien weken. Tijdens deze stageperiodes zijn er terugkomdagen op school. Hier wordt aandacht besteed aan doorlopende projecten/vakken. Ook komt de koppeling tussen stage en school aan bod. In het derde leerjaar heb je een aansluitende stage van ongeveer twintig weken.

In je stagebedrijf word je door een praktijkopleider van het bedrijf en een stagebegeleider van school begeleid. Je mag alleen stage lopen bij bedrijven die voor jouw opleiding 'erkend' zijn. Kijk daarvoor op http://www.stagemarkt.nl/

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken