Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Docent helpt student in de werkplaats met het bewerken van metaal Docent helpt student in de werkplaats met het bewerken van metaal Docent helpt student in de werkplaats met het bewerken van metaal

Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

In het kort

​​​Heb je geen diploma? Maar heb je technisch inzicht en weet je van aanpakken? Dan is de opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 1
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 25744
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basis van metaaltechniek, elektrotechniek en constructiewerk! Tijdens deze assistent bol-opleiding leer je werken met veel verschillende gereedschappen, materialen en machines. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het opsporen van storingen, het vastschroeven van onderdelen en het plaatsten van bedradingskokers in een installatiekast. Veilig werken is hierbij belangrijk. Je leert overleggen en samenwerken, zodat je precies weet wat jouw collega’s nodig hebben.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken. Zo krijg je les in Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook volg je vakken die horen bij de opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek. Je krijgt les uit boeken, maar je leert ook door het uitvoeren van verschillende opdrachten. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

​​Deze bol-opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek duurt één jaar. In dat jaar kom je drie dagen in de week naar het Koning Willem I College. Ook loop je twee dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

Door vooral zelf te ‘doen’ leer je de werkzaamheden snel goed kennen. Zo ontdek je waar je goed in bent en haal je het beste uit jezelf!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Bij de entreeopleidingen op het Koning Willem I College ga je echt aan de slag. Je bent op school veel met de praktijk bezig. Samen met andere studenten oefen je de vaardigheden die je nodig hebt bij het beroep van jouw opleiding.

Van september tot en met juni loop je twee dagen in de week stage. Dit doe je bij een leerbedrijf. Samen met het bedrijf maak je afspraken dat jij stage komt lopen. De afspraken worden opgeschreven in een stageovereenkomst.

Het bedrijf moet wel aan een aantal regels voldoen. Zo weten we zeker dat jij alles goed leert! 

Met een diploma van de opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek heb je een goede basis om verder te leren op het Koning Willem I College! Wil je graag gaan werken? Dan is het slim om te kiezen voor een bbl-opleiding op niveau 2 in de richting van metaal, elektrotechniek of installatietechniek.

Je kunt op veel plekken aan het werk. Overal in de techniek zijn mensen hard nodig! Veel bedrijven werken met technische assistenten. Denk aan een metaalverwerkingsbedrijf, een installatiebedrijf of een elektrotechnisch bedrijf. Als assistent ondersteun je het werk van anderen. Je geeft materialen en gereedschappen aan, boort de juiste gaten of maakt het materiaal op maat. Ook kun je aan de slag met eenvoudig productiewerk. Waar je ook aan de slag gaat, je werkt netjes en precies. ​  

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 2.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 134,-
Lesmateriaal afhankelijk van keuzeprofiel ± € 105,-
Lesmateriaal keuzedelen afhankelijk van keuze ± € 17,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je:

  • op 1 augustus van het schooljaar wanneer je begint aan de opleiding 16 jaar of ouder zijn

Je hebt geen diploma nodig om te kunnen starten met een mbo-entreeopleiding. 

Extra intakeactiviteit
We nodigen je altijd uit voor een gesprek om kennis te maken.

Voor het volgen van een entreeopleiding heb je een laptop nodig. 

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Burgerschap  
VaklesAssisteren in de techniek
Lunch
pauze
Nederlands  
Rekenen  
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende gereedschappen bij elkaar
30% Praktijk
70% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 30% van deze bol-opleiding assistent metaal-, elektro- en installatietechniek besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school en bij het bedrijf waar je stage loopt.

Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024