Leidinggevende leisure & hospitality

Studenten leisure & hospitality op een bankje met een basketbal Studenten leisure & hospitality op een bankje met een basketbal Studenten leisure & hospitality op een bankje met een basketbal

Leidinggevende leisure & hospitality

In het kort

Bedenken, organiseren, regelen, begeleiden en uitvoeren van verschillende activiteiten in de vrijetijdssector? Je leert het allemaal tijdens de opleiding leidinggevende leisure & hospitality!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25646

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​​In het eerste jaar van de opleiding leidinggevende leisure & hospitality leer je de branche goed kennen en doe je veel algemene kennis op. Het tweede jaar staat in het teken van beroepsgerichte vakken zoals sport en outdoor, entertainment, shows en studiereizen. Maar je leert bijvoorbeeld ook het voorbereiden van activiteiten, het begeleiden van gasten bij activiteiten en leidinggeven aan een team. ​Na je stage in het derde jaar richt je je op het afronden van je studie. Dat doe je via projecten en één (of meerdere) 'proeve van bekwaamheid’. 

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding leidinggevende leisure & hospitality.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar je vervolgopleiding.

Tijdens deze praktijkgerichte leisure & hospitality mbo-opleiding leer je vooral door te doen. Dat zie je terug in interessante praktijklessen en projecten, een up-to-date lesprogramma en leerzame stages in binnen- of buitenland.

Je leert samenwerken, relaties opbouwen, netwerken en presenteren. Maar ook plannen en organiseren en hoe je met druk en tegenslag om gaat. Ook ga je aan de slag met entertainment en het organiseren van activiteiten en evenementen, zowel vóór als achter de schermen.

In het eerste leerjaar volgen studenten van de opleidingen leisure & hospitality en travel & hospitality voor een groot deel dezelfde lessen. Een overstap binnen het eerste jaar is daardoor nog mogelijk.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens het eerste leerjaar doe je veel praktijkervaring op door praktijkopdrachten én samenwerkingen met bedrijven uit de recreatiebranche. De praktijkopdrachten voer je op school uit. Samen met andere studenten ga je aan de slag met samenwerken, het organiseren van evenementen en het bedenken van verschillende activiteiten. 

Ieder leerjaar loop je stage. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. De stage in het eerste leerjaar volg je binnen het Koning Willem I College. In leerjaar 2 en 3 loop je stage bij een leerbedrijf in binnen- of buitenland.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

​​Met een diploma leidinggevende leisure & hospitality kun je aan de slag bij bedrijven in de vrijetijdssector. Bijvoorbeeld bij het recreatieteam van een vakantiepark of hotel of bij een evenementenorganisatie. Je bedenkt, organiseert, regelt, begeleidt en voert verschillende activiteiten uit: sport, spel, animatie, muziek, dans… Je kan het allemaal!

​Veel dingen doe je zelf, maar je stuurt ook collega's aan. Onder jouw leiding zorgen zij voor een geslaagde dag voor de gasten, wie dat dan ook zijn. Bovendien zorg je ervoor dat de gasten én de medewerkers veilig en prettig kunnen genieten van de dag. Veel verantwoordelijkheid dus. Maar dat durf jij wel aan!​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 620,-
Leerjaar 2 € 20,-
Leerjaar 3 € 20,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
Wist je dat?

Leisure betekent ...

... het doen van leuke activiteiten in je vrije tijd, zoals hobby's, sporten of ontspannen, om te genieten en plezier te hebben. Leisure is de Engelse naam voor vrije tijd.

Wist je dat?

Hospitality betekent ...

... vriendelijk en behulpzaam zijn voor gasten, ze welkom laten voelen en ervoor zorgen dat ze zich comfortabel voelen tijdens hun verblijf of bezoek. Hospitality betekent letterlijk gastvrijheid.

Een schooldag

Dag
Maandadg
PraktijklesUitleg over frontoffice
PraktijklesAan de slag! Oefenen met frontofficewerkzaamheden
Lunch
pauze
Gastles Center ParcsGegeven door leidinggevende animatieteam
Project Land van CuijkMet je projectgroep aan de slag voor de regio
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten spelen een potje tafeltennis
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Het vak van een leidinggevende leisure & hospitality leer je pas echt door te doen. Daarom ben je ongeveer 60% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,6
7 landelijk
Geslaagde studenten 68%
77% landelijk
Afgestudeerden met werk -
85% landelijk
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024