Oriëntatiejaar / Toekomstjaar

Oriëntatiejaar / Toekomstjaar

In het kort

Wat zou er gebeuren als jij een jaar lang op ontdekking mag gaan? En je mag experimenteren met de beroeps- en opleidingsmogelijkheden die het leven en de regio jou te bieden hebben? Het oriëntatiejaar / toekomstjaar geeft jou die oriëntatiemogelijkheid!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 79090

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Bij het oriëntatiejaar / toekomstjaar draait het om jou. Je gaat actief aan de slag om jezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen. Het toekomstjaar zit vol toffe workshops, gastsprekers, activiteiten, noem maar op. Daarnaast is er veel ruimte en tijd om te oefenen in creatief denken, sociaal vaardig te worden, bedrijven te bezoeken, interactie aan te gaan, interessante mensen te leren kennen en vooral veel DOEN! Wil je zelf iets organiseren of toevoegen aan het lesprogramma? Dat kan! Eigen inbreng wordt gestimuleerd.

Het toekomstjaar is ingedeeld in vier periodes. Iedere periode staan er leerdoelen centraal die jou kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Je volgt lesprogramma's met thema's als "Wie ben ik?" en "De maatschappij, dat ben jij". Ook ga je aan de slag met beroepen, werkvelden en de daarbij behorende opleidingen. 

Naast de lesprogramma's heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het project "International award for young people". Bij dit project staan jouw persoonlijke leerdoelen centraal.

Het programma van deze opleiding doorloop je niet alleen, maar samen met een groep leeftijdsgenoten en enthousiaste coaches en docenten. Je leert elkaar goed kennen en steunt elkaar door dik en dun.  

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Je komt niet alleen naar het Koning Willem I College om in een lokaal te gaan zitten luisteren. Maar je gaat ook zelf doen! Je volgt workshops, neemt deel aan activiteiten en gaat op bezoek bij bedrijven die jij interessant vindt. En wil je zelf iets organiseren? Dat zien we graag!

Tijdens het oriëntatiejaar / toekomstjaar loop je een aantal keer stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per keer verschillend. Tijdens deze stages ga je in de praktijk onderzoeken of deze richting of het beroep iets voor jou zou kunnen zijn.

In overleg met jouw coach kies je zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van het oriëntatiejaar / toekomstjaar heb je een goede basis om verder te leren op het Koning Willem I College! Wil je graag gaan werken? Dan is het slim om een bbl-opleiding te kiezen.

Zie het oriëntatiejaar / toekomstjaar als een tussenjaar om jouw toekomst te onderzoeken. Het is een jaar dat draait om ontdekken, experimenteren, ervaren en groeien. Alles staat open! Dáár is het toekomstjaar juist voor bedoeld. Je gaat uitgebreid aan de slag, onder begeleiding, om te komen tot een studiekeuze. Na dit jaar heb je een beter beeld van jezelf en welke richting bij jou past en welke opleiding daarbij hoort.

Wanneer je het oriëntatiejaar / toekomstjaar hebt afgerond kun je kiezen voor een iedere opleiding waarvoor je wettelijk toelaatbaar bent. 

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 108,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Het toekomstjaar is geschikt voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar die op zelfonderzoek willen gaan en open staan voor het ontdekken van hun talenten. Jongeren die veerkrachtig en nieuwsgierig zijn en verantwoordelijkheid willen nemen.

Extra intakeactiviteit

  • Na aanmelding ontvang je een mail met instructie voor het insturen van aanvullende informatie (jouw motivatie, toelichting van je decaan en het digitaal doorstroomdossier)
  • Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Samen met jou bekijken we of het toekomstjaar de beste keuze voor je is

Deze opleiding heeft maximaal 20 plaatsen.

Meer informatie?

Op zoek naar meer informatie over de inhoud en organisatie van het toekomstjaar? Neem dan via onderstaande knop contact op!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Nederlands  
GastlesWerken in de zorg
Coaching  
Lunch
pauze
BedrijfsbezoekOp bezoek bij een bedrijf in de logistiek
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 60% van de opleiding oriëntatiejaar / toekomstjaar besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op het Koning Willem I College door het bijwonen van workshops en gastsprekers. Maar ook tijdens het lopen van stage en het bezoeken van bedrijven.

Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024