In het kort

Ben jij secuur en heb je passie voor elektrotechniek? Dan is de mbo-opleiding technicus engineering écht iets voor jou. Jij ontwerpt straks de mooiste elektronische producten en machines!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25919

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het ontwerpen van ingewikkelde elektrotechnische producten, systemen en machines. Tijdens deze mbo-opleiding ga je aan de slag met onderwerpen als mechatronica, werktuigbouw, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek. Je leert ontwerpen uitwerken, materialen en onderdelen kiezen en je ontwikkelt technische vaardigheden zoals CAD tekenen, lassen, schakelingen opbouwen en programmeren. Kort gezegd: tijdens deze future engineering opleiding leer je oplossingen bedenken voor technische uitdagingen!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus engineering.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding future engineering op het mbo, volg je projectonderwijs. Projectonderwijs is een combinatie van instructies door docenten en praktisch werken in projectgroepen aan een technisch product. Zowel de technische vakken als de algemene vakken bieden jou ondersteuning voor het maken van een project. Projecten worden ondersteund door modules met leerstof waar jij zelfstandig aan kunt werken. Binnen een module worden verschillende onderwerpen aangeboden. Van elektrotechniek tot het leren werken met meetgereedschap. Tijdens de opleiding word je begeleid door je docent in de rol van coach.

De opleiding technicus engineering bestaat uit een basisdeel en een gespecialiseerd deel. Het basisdeel duurt twee jaar en staat in het teken van technische kennis. Ook volg je praktische vakken die horen bij het beroep van een future engineer. Tijdens dit deel krijgen alle studenten hetzelfde onderwijs aangeboden. Na twee jaar ga je jezelf steeds meer specialiseren. Voor het gespecialiseerde deel van deze opleiding kies je een uitstroomrichting, bijvoorbeeld energie & klimaat, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of robotica. Je volgt lessen van de door jou gekozen uitstroomrichting.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens deze mbo-opleiding werk je, samen met andere studenten, aan projecten op het Koning Willem I College. Veel van de projecten zijn geen standaard projecten. Bijvoorbeeld: ontwerp een machine die automatisch snoepjes sorteert op kleur. Daarnaast leer je werken met 3D-printers en lasermachines. Ook heb je regelmatig de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops en activiteitenweken.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven. Natuurlijk krijg je ondersteuning bij het zoeken naar een stageplaats van jouw coach.

Na het afronden van de opleiding technicus engineering mbo kun je meteen als allround technicus aan de slag. Bij een technisch adviesbureau of in de technisch-medische sector bijvoorbeeld. Wat je precies gaat doen, ligt natuurlijk aan het bedrijf waar je gaat werken.

In jouw werk bedenk je oplossingen voor ingewikkelde technische uitdagingen. Daarbij combineer je mechatronica, werktuigbouw, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek Je ontwerpt, tekent, berekent en test jouw ideeën. Je bent een échte expert die met alle mogelijke technische installaties werkt. Je begeleidt het werkproces, bewaakt de kwaliteit en organiseert de mensen en middelen. Ook ben je verantwoordelijk voor de kostenberekeningen en het maken van begrotingen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 535,-
Leerjaar 2 ± € 129,-
Leerjaar 3 ± € 247,-
Leerjaar 4 ± € 182,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Het is mogelijk om deze tijdens deze opleiding te versnellen of vertragen.

Een schooldag

Dag
Dinsdsag
PraktijklesTechniek
Lunch
pauze
PraktijklesWerkplaatstechniek
Nederlands  
Project begeleiding  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student aan het werk met kleine robots
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 65% van de mbo-opleiding technicus engineering besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je tijdens jouw stages, maar ook tijdens praktijklessen op het Koning Willem I College.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 81%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
96% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024