Technicus engineering / Future engineer

Technicus Engineering

Technicus engineering / Future engineer

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25898

Locaties

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard Oss Euterpelaan Veghel Muntelaar

Je ontwikkelt technische vaardigheden zoals CAD tekenen, lassen, schakelingen opbouwen en programmeren. Ook werk je aan een goede theoretische basis van verschillende technieken. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Tijdens de UNESCO activiteitenweek werk je aan loopbaan & burgerschap. Hier leer je onder andere hoe je als mens in de maatschappij kunt staan, ga je op zoek naar de nieuwste technieken en leer je hoe je als werknemer in een bedrijf moet presteren.

We werken met projectonderwijs. Dat is een combinatie van instructies door de docenten en praktisch werken in projectgroepen aan een technisch product. Zowel de technische vakken als de algemene vakken bieden jou ondersteuning voor het maken van een project. Tijdens de opleiding word je begeleid door je docent in de rol van coach.

De opleidingsduur is vier jaar en bestaat uit een basisdeel en een gespecialiseerd deel. In het basisdeel werkt elke student aan dezelfde leerstof. Dit deel duurt twee jaar. In het tweede deel volg je de lessen van de door jou gekozen uitstroomrichting bijvoorbeeld: energie & klimaat, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of robotica. Tevens is er de mogelijkheid om te versnellen en te vertragen.

Wat maakt onze opleiding aantrekkelijk?
Dat is vooral de mix van competenties, een onderzoekende houding en technieken uit de verschillende branches. Projecten worden ondersteund door modules met leerstof waar jij zelfstandig aan kunt werken. Binnen een module worden verschillende onderwerpen aangeboden van elektrotechniek tot het leren werken met meetgereedschap.

Naast het zelfstandig werken worden er workshops aangeboden ter ondersteuning van de leerstof. Jij bent in the lead om te bepalen welke informatie je wanneer nodig hebt. Dit betekent dat je zelf bepaalt welke workshop je moet volgen.  

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Als Future Engineer moet je zelf eerst een oplossing voor een technische uitdaging bedenken. Je ontwerpt, tekent en berekent daarna jouw oplossing en past deze toe op een machine of installatie. Je vindt het dan ook een uitdaging om de oorzaak van technische storingen te achterhalen en te verhelpen.

Je kunt als allround technicus aan de slag in allerlei sectoren. Als ontwerper bij een technisch adviesbureau, in de technisch-medische sector of in de advisering en verkoop van technische apparatuur. In de industrie werk je als medewerker technische dienst of in onderhouds- en servicediensten bij technische bedrijven.

Elk jaar van de opleiding heb je een stageperiode. Tijdens deze stages pas je toe wat je op school hebt geleerd. In het eerste, tweede en derde keer loop je een “gewone” stage. Je vierde stage is je eindstage. Tijdens deze stage doe je examen.

Voor je stages moet je zelf een erkend leerbedrijf zoeken. Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor zo'n leerbedrijf. Bij het zoeken word je ondersteund door je mentor en stageconsulent.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Specificaties voor je laptop worden aangegeven vóór aanvang van de opleiding.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,6 6,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
85% 79%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Technicus engineering 95% 93%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Technicus engineering
Kans op stage
Technicus engineering
Startsalaris
uurloon
Technicus engineering - € 13

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree en hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 ± € 535,-
Leerjaar 2 ± € 129,-
Leerjaar 3 ± € 247,-
Leerjaar 4 ± € 182,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters