Victoria wilde iets met handel doen

Victoria, tweedejaars mbo-student international business, e-commerce specialist tweetalig, wist al vroeg dat ze ‘iets met handel’ wilde doen. “Ik kom uit een familie met ondernemende mensen en ik zocht iets met uitdaging,” begint ze enthousiast. En omdat ze half Oekraïens is, wilde ze een opleiding met een internationale achtergrond.

Goede eerste indruk

“Ik zocht een international business studies op mbo niveau, maar vond die nergens. Totdat mijn mentor van de middelbare school zei dat het Koning Willem I College deze aanbood.” Victoria bezocht onze Open Dag en liet zich daar goed informeren. “Ik wist nog niets van e-commerce, maar ik volgde een presentatie van de opleiding en dat klikte meteen,” vertelt ze. Ze hoefde niet meer verder te zoeken en meldde zich meteen aan.

Haar eerste indruk van de school was goed, de sfeer en de uitstraling spraken Victoria aan. “De locatie waar ik studeer, aan de Vlijmenseweg in ’s-Hertogenbosch, is een oude kazerne en dat vind ik echt tof”, legt ze uit. “Maar ook het feit dat het Koning Willem I College een duurzame school is, sprak mij enorm aan.” Het is een grote school, maar volgens Victoria valt dat uiteindelijk wel mee. “Omdat elke afdeling zijn eigen gebouw heeft, is het uiteindelijk toch kleiner en compacter.”

Student van internationale opleiding met vlaggen van verschillende landen
"Ik raak oprecht geïnspireerd door alles wat ik leer. Ik doe het voor later en ik vind marketing interessant"
Vlaggen van verschillende landen met Engelstalige boeken

Zelfstandige keuze

Het ondernemende, waar Victoria het al even over had, zat er al vroeg in bij haar. “In de derde klas van de middelbare school had ik het vak ondernemerschap. Daarvoor ben ik een eigen bedrijfje in sieraden begonnen,” begint ze vol enthousiasme te vertellen. “Ik maakte de meeste winst van de hele klas en daar is de interesse in de handelskant begonnen. Ik wilde graag verder op het gebied van handel.” Victoria besprak dit met haar mentor. “Ik heb er bewust niet met mijn ouders over gesproken, die laten mij vrij in mijn keuze. En bovendien wilde ik leren naar mezelf te luisteren om er zo achter te komen wat wel of niet bij mij past. Zonder invloed van anderen.” Victoria had duidelijk voor ogen welke richting ze op wilde.

Stage en toekomstplannen

Het eerste jaar van de opleiding e-commerce specialist tweetalig bestaat uit theorie. Je leert dan echt de basis. “In het tweede jaar begon ik met een stage bij een online marketingbedrijf,” vertelt Victoria. “Dat bedrijf bouwt niet alleen websites, maar doet ook aan SEO en SEA. SEO gaat over de vindbaarheid van websites in zoekmachines. SEA over het online adverteren. Daar heb ik veel over geleerd. Bijvoorbeeld hoe je ervoor kan zorgen dat pagina's van je website bovenaan in de zoekmachine komen.” Tijdens haar stage leerde Victoria dus niet alleen het technische stuk, maar ook de advieskant. En dat beviel haar goed.

Ook wat betreft haar tweede stage heeft ze al een helder beeld. Haar ideale stage is in een hotel in het buitenland. “Het combineert het contact met mensen met marketing en de economische kant. Dat spreekt me heel erg aan.” Omdat ze nog erg jong was toen ze een mbo-opleiding moest kiezen, heeft Victoria bewust gekozen voor een wat breder ingestoken opleiding. “Ik kan hiermee nog alle kanten uit, want je leert zo veel dingen. Je bent niet gespecialiseerd in één bepaald iets. Maar daarom wil ik wel tijdens mijn stage uitvinden met welke onderwerpen uit de opleiding ik verder wil.”

Projecten

Tijdens de mbo opleiding e-commerce tweetalig op niveau 4 werk je veel samen. “Je werkt in projectgroepjes en je moet veel presenteren,” vertelt Victoria. In het eerste jaar werk je elke 5 weken aan één project en heb je een eindpresentatie. In het tweede jaar is dit elke 10 weken. “In het begin vond ik dat presenteren echt spannend,” vertelt ze, “maar nu heb ik het al zo vaak gedaan, dat het normaal is geworden.”

Studenten maken SWOT analyse
Studenten maken filmpje met Europa als onderwerp

Motivatie is alles

Het verschil met de middelbare school is wel het zelfstandig werken, vindt Victoria. “Je moet zelf leren plannen en organiseren, het wordt niet zo voorgekauwd.” De internationale mbo-opleiding e-commerce specialist tweetalig van het Koning Willem I College is volgens haar niet per se moeilijk, maar het is wel veel. “Wanneer je er niet elke les bent, of niet alles goed bijhoudt, dan heb je het denk ik wel lastig,” geeft ze aan. “Motivatie is alles. Ben je geïnteresseerd in marketing en data? Dan zou ik echt voor de mbo opleiding e-commerce tweetalig gaan.” De mogelijkheid om de opleiding in het Engels te doen, maakt de opleiding een stuk uitdagender en geeft zo genoeg internationale kansen.

Leren voor later

Wat ze leert op school, kan Victoria gebruiken voor de toekomst. “Ik raak oprecht geïnspireerd door alles wat ik leer. Ik doe het voor later en ik vind marketing interessant. Als ik met mijn mbo-opleiding klaar ben, kan ik zeggen dat ik e-commerce specialist ben en kan ik – in principe – aan het werk bij bijvoorbeeld een marketingbureau.” Omdat de opleiding tweetalig is en dus veelal in het Engels, heeft Victoria na afronding een mbo-diploma en een Cambridge certificaat voor Engels op zak. “Een Cambridge certificaat geeft mij nog meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt, zowel in Nederland, als daarbuiten,” concludeert Victoria. Kortom: ze heeft een prima basis gelegd, maar ze wil zich daarna zeker nog verder ontwikkelen.

Copyright Koning Willem I College 2024