De wereld ontdekken

Finn van Roij is eerstejaars student zelfstandig medewerker leisure & hospitality (niveau 3) aan het Koning Willem I College. "Ik zit hier echt op mijn plek," zegt Finn met een lach. "Ik ben eind vorig jaar van opleiding veranderd en voelde me hier direct thuis." De klas zorgde ervoor dat hij zich meteen op zijn gemak voelde en onderdeel van de groep.

Passie volgen

Finn volgde op het vmbo de richting horeca, bakkerij en recreatie. Op basis van zijn examenresultaten koos hij voor een mbo-opleiding in de bakkerij. Maar al snel ontdekte hij dat zijn passie ergens anders lag. Hij ontmoette toevallig een oud-klasgenoot van het vmbo, die een mbo opleiding in de richting van toerisme en recreatie volgde aan het Koning Willem I College. Hij werd uitgenodigd omĀ een dagje mee te lopen. Zo kon Finn goed bepalen of de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality bij hem paste. "Het voelde als een warm bad, ik wist meteen dat dit was wat ik wilde doen." Niet verrassend, want Finn's vader is acteur en zijn moeder muzikant. Het entertainen zit dus in zijn bloed.

Student toerisme en recreatie zit op skelter
"Ik wil de wereld ontdekken. Ik heb zelf nog geen buitenlandstage gedaan, maar ik kijk er erg naar uit"
Studenten opleiding leisure & hospitality oefen met mascotte pak aan doen

Animatieteam

In oktober 2023 stapte Finn over naar zijn huidige mbo-opleiding. Hij kreeg steeds goede begeleiding van het Koning Willem I College. Momenteel loopt hij stage bij EuroParcs Kaatsheuvel, waar hij onderdeel is van het recreatie- en animatieteam. "In de ochtend start ik met de kinderen in de knutselclub. Daarna doen we allerlei activiteiten in de bossen. 's Middags is er vaak een sportactiviteit en 's avonds hebben we bijvoorbeeld een filmavond of spelen we Jachtseizoen." Het animatieteam is belangrijk voor de gasten en Finn vindt het mooi dat hij daar deel van mag uitmaken.

De wereld over

Voorlopig zit hij prima op zijn plek in het Nederlandse vakantiepark, maar zijn dromen gaan verder dan Nederland. "Ik wil de wereld ontdekken," zegt hij vastberaden. "Ik wil werken in attractieparken en daar entertainment doen. Ik zie mezelf bijvoorbeeld wel werken bij Walt Disney World in Orlando." Als je voor deze mbo-opleiding kiest, moet je erop voorbereid zijn dat je een paar maanden per jaar in het buitenland verblijft. Het recreatie- en animatieteam van vakantieparken woont vaak op of vlakbij het park tijdens het vakantieseizoen. "Ik heb zelf nog geen buitenlandstage gedaan, maar ik kijk er erg naar uit," aldus Finn.

Contact maken

Hoewel hij het lastig vindt om over zichzelf te praten, is Finn van mening dat zijn sterke kant in entertainment ligt. "De glimlach op het gezicht van de gasten, dat is het mooiste wat je kunt terugkrijgen," zegt hij. Terwijl hij dit zegt, zie je de passie voor zijn vak op zijn gezicht. Die passie voor entertainen had hij altijd al, hij moest het alleen zelf nog ontdekken.

Voor leerlingen die hun passie nog zoeken, adviseert Finn om zich aan te melden voor een meeloopdag. "Dan krijg je een goed beeld van wat de opleiding inhoudt. Je ziet de klas, de docenten en je volgt lessen samen met de studenten van de opleiding." En over de mbo opleiding zelfstandig medewerker leisure en hospitality legt Finn uit: "Je moet ook wel het type zijn dat contact wil maken. Je bent een belangrijk deel van de vrije tijd van de mensen en je bouwt soms een echte band met hen op tijdens hun vakantie. Die band moet je wel graag willen opbouwen."

Copyright Koning Willem I College 2024