Studiefinanciering mbo

Als je een mbo-opleiding volgt, kun je een bijdrage in kosten ontvangen van de overheid. Dit noemen we studiefinanciering.

De studiefinanciering wordt geregeld door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze organisatie regelt voor het Ministerie van Onderwijs allerlei zaken over bijvoorbeeld de kosten van je studie.

Waar bestaat studiefinanciering uit?

De studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Namelijk:

Het is ook mogelijk om een extra lening aan te vragen voor jouw opleiding. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt.

Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?  

Over het algemeen heb je recht op de onderdelen basisbeurs, aanvullende beurs en lening van de studiefinanciering als:

  • je 18 jaar of ouder bent
  • én een voltijd bol-opleiding volgt. Een voltijd bol-opleiding is een opleiding met minimaal 850 klokuren per studiejaar.  

Volg je een deeltijd bol-opleiding of een bbl-opleiding? Dan heb je geen recht op studiefinanciering.

Voor het onderdeel studentenreisproduct (OV-chipkaart) geldt dat je hier recht op hebt vanaf het moment dat je begint met jouw mbo-opleiding. 

Hoeveel studiefinanciering ontvang ik?

Dat is afhankelijk van jouw situatie. DUO kijkt bijvoorbeeld of je nog thuis of al zelfstandig woont. Benieuwd naar de studiefinanciering per maand? Op deze website vind je de meest actuele informatie. 

Vragen over studiefinanciering  

Heb je vragen over studiefinanciering? Bijvoorbeeld of je recht hebt op studiefinanciering of hoe je de studiefinanciering kunt aanvragen?

Kijk dan op de website van DUO.

Copyright Koning Willem I College 2024