Wet inburgering 2013

Voor iedereen in Nederland met een inburgeringsplicht van vóór 1 januari 2022 geldt de Wet inburgering 2013. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor jouw inburgering. Zo beslis je zelf hoe je inburgert en welke inburgeringscursussen je volgt. Wel moet je de inburgering zelf regelen. Het Koning Willem I College biedt cursussen aan welke je voorbereiden op de inburgeringsexamens. 

Val je onder de Wet inburgering 2021? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Inburgeren onder Wet inburgering 2013

Inburgering (taalniveau A2)

Wanneer je valt onder de Wet inburgering 2013 bestaat jouw inburgering uit 6 onderdelen, namelijk:

  • Lezen
  • Schrijven
  • Luisteren
  • Spreken
  • Kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM)
  • Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA)

Je bent verplicht om voor deze 6 onderdelen het inburgeringsexamen te halen op taalniveau A2. Na het behalen van de examens ontvang je het inburgeringsdiploma.

Staatsexamen I en II

Wanneer je het inburgeringsexamen op taalniveau A2 hebt behaald, kan je ervoor kiezen om het Staatsexamen te behalen. Maar dit hoeft niet! Het Staatsexamen wordt aangeboden op twee taalniveaus, namelijk B1 of B2 en bestaat altijd uit de volgende onderdelen:

  • Lezen
  • Schrijven
  • Luisteren
  • Spreken

Op welk niveau je het Staatsexamen afrond ligt aan jouw persoonlijke situatie. Het Staatsexamen I (taalniveau B1) past bij jou als je wil werken of studeren op mbo niveau 3 of 4. Het Staatsexamen II (taalniveau B2) past bij jou als je wil werken of studeren op hbo- of universitair niveau.

Het is ook mogelijk eerst het Staatsexamen I te behalen en daarna Staatsexamen II.

Jongens leren de letters van het alfabet

De mogelijkheden

Het Koning Willem I College biedt cursussen aan welke helpen bij jouw voorbereiding op het inburgeringsexamen op taalniveau A2 en de Staatsexamens I en II. Je volgt lessen gericht op de onderdelen waarin je examen doet. Zo ga je aan de slag met het lezen, schrijven, luisteren en spreken van de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM) en oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA).

We stemmen de lessen en inhoud altijd af op jouw persoonlijke situatie. Houd er wel rekening mee dat je 3 dagdelen in de week lessen volgt op het Koning Willem I College.

Locaties en lestijden

Het aanbod van de lessen en op welke locaties van het Koning Willem I College de cursussen worden gegeven vind je hieronder. Voordat je start met de lessen op het Koning Willem I College bespreken we samen op welke locatie en welke dagen je les volgt.

's-Hertogenbosch, Stadionlaan

Een dagdeel is van 09.00 tot 12.00 uur of van 12.45 tot 15.45 uur. Het is ook mogelijk om in de avond van 18.30 tot 21.30 uur lessen te volgen.

Aanbod: inburgering (lezen, schrijven, luisteren, spreken, KNM), Staatsexamen I en Staatsexamen II.

Bekijk locatie

Cuijk, Beversestraat

Een dagdeel Is van 09.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om in de avond van 18.30 tot 21.30 uur lessen te volgen.

Aanbod: inburgering (lezen, schrijven, luisteren, spreken, KNM) en Staatsexamen I.

Bekijk locatie

Oss, Euterpelaan

Een dagdeel Is van 09.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om in de avond van 18.30 tot 21.30 uur lessen te volgen.

Aanbod: inburgering (lezen, schrijven, luisteren, spreken, KNM, ONA) en Staatsexamen I.

Oss, Euterpelaan

Veghel, Muntelaar

Een dagdeel Is van 09.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om in de avond van 18.30 tot 21.30 uur lessen te volgen.

Aanbod: inburgering (lezen, schrijven, luisteren, spreken, KNM) en Staatsexamen I.

Veghel, Muntelaar

Duur en kosten

Hoe lang jouw voorbereiding op de inburgeringsexamens of Staatsexamens duurt hangt af van jouw niveau, leervaardigheden en inzet. De kosten voor het volgen van de lessen moet jezelf betalen. Het is mogelijk om een lening aan te vragen bij DUO. DUO is een organisatie in Nederland, welke alles regelt op het gebied van onderwijs.

Op www.inburgeren.nl vind je meer informatie. Het Koning Willem I College kan je helpen bij het aanvragen van een lening bij DUO.

Aanmelden

Wil je lessen volgen bij het Koning Willem I College welke je helpen bij de voorbereiding op jouw inburgeringsexamen, Staatsexamen I of Staatsexamen II? Vul dan het aanmeldformulier in welke je vind via onderstaande knop.

Nadat we het ingevulde formulier hebben ontvangen, bekijken we jouw gegevens en nemen we contact met je op.

Aanmeldformulier

Vragen?

Wil je graag wat meer informatie ontvangen of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Locatie 's-Hertogenbosch, Stadionlaan

Telefoonnummer: 073 624 9 555
E-mail: [email protected]

Locaties Cuijk, Beversestraat, Oss, Euterpelaan en Veghel, Muntelaar

Telefoonnummer: 088 017 0 000
E-mail: [email protected] 

Copyright Koning Willem I College 2024