Laboratorium opleiding op het mbo

Techniek is overal. Ook in een laboratorium. Daar had je misschien nog niet aan gedacht. Ben je nauwkeurig, ontdek je graag nieuwe dingen en vind je biologie, natuurkunde of scheikunde interessant? Dan is een mbo-opleiding in de richting laboratoriumtechniek misschien wel iets voor jou. De laboratorium opleidingen van het Koning Willem I College vind je in de regio’s Land van Cuijk en Oss. Nieuwsgierig naar deze mbo-opleidingen? Lees snel verder! 🥼

De opleidingen

Op het Koning Willem I College bieden we drie mbo-opleidingen in de richting van laboratoriumtechniek aan: allround laborant, biologisch medisch analist en chemisch-fysisch analist. Alle drie de opleidingen zijn te volgen als bbl- of bol-opleiding.

De verschillen tussen de opleidingen? Die leggen we hieronder uit! Maar één ding hebben deze mbo laboratorium opleidingen gemeen: alle studenten starten in hetzelfde basisjaar. In dat jaar maak je kennis met de basis van het vak en de werkzaamheden. Vanaf leerjaar 2 ga je steeds dieper in op de theorie en praktijk die horen bij de door jou gekozen opleiding. 🧫

Student allround laborant aan de slag met vloeistof

Allround laborant

De mbo-opleiding allround laborant is een niveau 3 opleiding. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met brede basiswerkzaamheden in een laboratorium. Dit betekent dat je veel kennis op doet over verschillende laboratoriumtechnieken. Je leert zowel chemische, als biologische onderzoeken uit te voeren. Met een mbo-diploma van de opleiding allround laborant kun je op verschillende afdelingen in een laboratorium aan de slag.

Naar de opleiding
Studenten analyseren materiaal onder microscoop

Biologisch medisch analist

De mbo-opleiding biologisch medisch analist is een niveau 4 opleiding. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met werkzaamheden gericht op biologische en medische onderwerpen. Denk dan aan het onderzoeken en bestuderen van bijvoorbeeld bloed, weefsel en andere biologische monsters. Zo leer je de monsters onderzoeken op afwijkingen of ziektes. Met een mbo-diploma van de opleiding biologisch medisch analist kun je onder andere aan de slag in een ziekenhuis, onderzoekslaboratorium of in de farmaceutische industrie.

Naar de opleiding
Studenten aan de slag met verschillende buisjes en vloeistoffen

Chemisch-fysisch analist

De mbo-opleiding chemisch-fysisch analist is een niveau 4 opleiding. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met werkzaamheden gericht op chemische en fysische eigenschappen van stoffen. Zo leer je onderzoeken uit te voeren om te bepalen of materialen een gevaarlijke stof bevatten. Denk dan aan materialen die belangrijk zijn in de chemie-, voedsel- en farmaceutische industrie. Met een mbo-diploma van de opleiding chemisch-fysisch analist kun je onder andere aan de slag in een onderzoekslaboratorium, voedsel- of farmaceutische industrie.

Naar de opleiding

Iets voor jou?

Zoals je hier boven al hebt gelezen richt iedere mbo laboratorium opleiding van het Koning Willem I College zich op een ander onderdeel. Maar de opleidingen hebben ook veel gemeen. Een opleiding en baan in de richting van laboratoriumtechniek is écht iets voor jou, wanneer:

  • Je nieuwsgierig bent naar natuurwetenschappen, zoals biologie, natuurkunde en scheikunde
  • Je nauwkeurig en precies werkt
  • Je graag nieuwe dingen ontdekt en experimenten wil uitvoeren
  • Je het leuk vindt met een onderzoeksteam bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek
  • Je interesse hebt in techniek

Met een mbo-diploma in de richting van laboratoriumtechniek kun je veel kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld aan het werk in een ziekenhuis, onderzoekslaboratorium, in de voedselindustrie of bij een keuringsdienst. Volop mogelijkheden dus! 🧪

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden over een mbo-opleiding van het Koning Willem I College in de richting van laboratorium? We verwelkomen je graag tijdens een van onze Open Dagen of tijdens een meeloopdag!

Ervaringen van (oud)-studenten


Nikki combineert techniek met medisch

“Ik wilde een opleiding volgen in de richting van techniek of het medische, maar wist nog niet precies welke opleiding bij mij zou passen.” Inmiddels is Nikki eerstejaars student van de mbo-opleiding biologisch medisch analist. Ze vertelt over haar opleidingskeuze.

Nikki Vogels | Student biologisch medisch analist

Lees meer
Student laboratorium voor kast met vloeistoffen

Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche.

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Blijf op de hoogte

En volg de laboratorium opleidingen van het Koning Willem I College op social media!

Copyright Koning Willem I College 2024