Nikki combineert techniek met medisch

Ik wilde een opleiding volgen in de richting van techniek of het medische, maar wist nog niet precies welke opleiding bij mij zou passen.” Inmiddels is Nikki Vogels eerstejaars student van de mbo-opleiding biologisch medisch analist. Ze vertelt over haar opleidingskeuze.

“Ik had me aangemeld voor de opleidingen doktersassistent, tandartsassistent en biologisch medisch analist,” begint Nikki. “Die laatste opleiding vooral omdat ik wist dat de dokters- en tandartsassistent opleidingen populair zijn en misschien wel vol zouden zitten.” Nikki wilde dus een opleiding achter de hand hebben, voor het geval ze geen plek had bij de assistentenopleiding. “Ik keek voor de zekerheid nog op de website van het Koning Willem I College om te zien wat de opleiding precies inhield. Vervolgens heb ik besloten om de laboratorium opleiding te bezoeken tijdens de Open Dag.”

Omschakeling

“Toen ik op het Koning Willem I College bij de opleiding kwam kijken, vond ik het meteen erg leuk. Veel leuker dan verwacht,” vertelt Nikki enthousiast. “Ik vond het vooral interessant om te kijken naar de andere kant van het medische. Als doktersassistent leer je wel de basis, maar tijdens een laboratorium opleiding mbo leer je ook kijken naar wat cellen precies doen en hoe mensen op medicatie reageren.” Nikki had haar opleiding gevonden. “De ‘reserve’-opleiding biologisch medisch analist werd uiteindelijk de opleiding van haar keuze. “Door te gaan kijken en ervaren kwam ik erachter dat dit echt bij mij past.”

Student laboratorium voor kast met vloeistoffen
"Door te gaan kijken en ervaren kwam ik erachter dat dit echt bij mij past"
Student verdeelt vloeistof met behulp van een pipet

Goede aansluiting tussen mbo en hbo

Maar ook de mogelijkheden voor de toekomst spraken Nikki aan in de opleiding tot biologisch medisch analist. “Je kunt er heel veel kanten mee uit. Ik wil later graag als onderzoeker in een ziekenhuis gaan werken. Met deze mbo-opleiding leg ik daar de basis voor.” Nikki wil na haar opleiding graag verder studeren op het hbo. “Mijn mbo-opleiding sluit heel goed aan op de hbo-vervolgstudie,” legt Nikki haar keuze verder uit.

“Eigenlijk wilde ik een opleiding volgen in een andere stad dan Oss,” vervolgt ze. “Ik woon al mijn hele leven in Oss en was toe aan iets anders. Maar omdat de opleiding biologisch medisch analist alleen in Oss en Cuijk gegeven wordt en deze echt bij me past, heb ik het maar voor lief genomen dat ik dan nog een paar jaar in Oss blijf,” lacht Nikki. Naar andere scholen heeft ze niet meer gekeken, omdat die te ver weg waren. “En bovendien,” gaat Nikki verder, “zitten er veel vrienden van mij op het Koning Willem I College. Zij zijn allemaal tevreden over de school.”

Leren in een diverse omgeving

De mbo laboratorium opleiding bevalt Nikki erg goed. Al was het in het begin wel wennen. “Een vak als bijvoorbeeld scheikunde was compleet nieuw voor mij. Dat vak werd op mijn middelbare school niet gegeven.” Gelukkig is er vanuit het Koning Willem I College extra begeleiding waar dat nodig is. “Het verschil in leeftijd is hier ook anders. Ik zit in de klas met mensen van verschillende leeftijden. Dat had je op de middelbare school niet.” Iedereen werkt goed samen en is iedereen gemotiveerd om te leren. Theorie en praktijk wisselen elkaar af tijdens de opleiding. “We werken in thema’s waarbij we eerst de theorie krijgen. Daarna volgen de praktijklessen. Je past dan toe wat je geleerd hebt, om uit te vinden hoe alles werkt.” Aan het eind van ieder thema krijg je een toets.

Van stagevoorbereiding tot toekomstvisie

Nikki heeft nog geen stage gelopen. “De eerste twee jaar zijn vooral gericht op de theorie. Zo kom je er achter welke richting bij je past,” vertelt ze. “Pas in het derde jaar loop je stage.” Maar hoe bereid je je dan voor op de keuze voor een stagebedrijf? “We hebben oriëntatiedagen”, legt Nikki uit. “Dan komen vierdejaars studenten presenteren welke stages zij hebben gedaan. Je krijgt dan een goed beeld van wat er in het derde jaar allemaal mogelijk is.”

Zelf heeft ze interesse in een buitenlandstage en een stage bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. “Ik heb medestudenten gesproken die daar hun stage hebben gedaan. Zij vertelden over de uitdagende opdrachten die ze daar kregen. Naast werkzaamheden in het lab, ben je dan ook met patiënten bezig. Dat spreekt me wel aan.” Het werken in een lab vindt Nikki leuk, maar ze wil geen ‘eenzame’ baan. “Ik vind het sociale aspect tijdens het werk ook erg belangrijk,” vertelt ze. “Mijn droombaan zou in het ziekenhuis zijn. Onderzoek doen naar de effecten van medicatie op bepaalde ziektes en kijken naar verbeteringen.” Maar ook forensisch onderzoek bij de politie spreekt Nikki erg aan.

De toekomst voor mbo’ers is volgens Nikki prima. “Er is voldoende werk. Mensen met een mbo-diploma worden overal gezocht. Ik hoor van meerdere vierdejaars dat zij na hun stage een baan aangeboden krijgen bij hun stagebedrijf.”

Goede voorbereiding

Om deze mbo laboratorium opleiding goed te kunnen volgen, moeten vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde je wel liggen. “Maar,” legt Nikki uit, “je krijgt echt heel veel begeleiding. Elke week hebben we bijvoorbeeld een gesprek met onze coach. Ook is er extra hulp voor specifieke vakken beschikbaar. Dus ik denk dat je het met interesse en goede motivatie zeker redt!”

Voor mensen die nog twijfelen of een technische opleiding iets voor hen is, heeft Nikki wel advies. “Schrijf je in voor een meeloopdag, dan krijg je een goed beeld van de opleiding. Je ervaart een lesdag en krijgt mee wat studenten doen.” Maar ook een onderzoek op internet is de moeite waard. “Ik heb opgezocht hoe het beroep eruit ziet en wat je er allemaal mee kunt. Dat was voor mij echt een eye-opener,” zegt Nikki. “En volg de school op social media, zo krijg je de sfeer goed mee. Net als bij een Open Dag.” Een goede voorbereiding en motivatie zijn volgens Nikki de sleutel tot succes.

Copyright Koning Willem I College 2024