Vavo

Ben je niet geslaagd voor je middelbareschooldiploma en wil je niet opnieuw een volledig vakkenpakket volgen? Wil je een extra profiel of vakken toevoegen aan een al behaald diploma? Of wil je opstromen van mavo naar havo of van havo naar vwo? Naast mbo-opleidingen biedt het Koning Willem I College ook vavo-opleidingen aan.

Wat is vavo?

Vavo is de afkorting van voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Tijdens een vavo-opleiding kun je een diploma of deelcertificaten halen op vmbo-tl, havo- of vwo-niveau. De vavo-opleidingen op het Koning Willem I College zijn bedoeld voor:

 • Leerlingen die na de examens op de middelbare school zijn gezakt en alleen de niet-behaalde vakken over hoeven te doen. Je behaalt dan één of meerdere deelcertificaten
 • Leerlingen die hun middelbare school nog niet hebben afgerond
 • Leerlingen die zijn vastgelopen op hun huidige middelbare school
 • Leerlingen die versneld hun middelbareschooldiploma willen halen
 • Leerlingen die na het behalen van een vmbo-t diploma een havodiploma willen halen of na de havo een vwo-diploma willen halen
 • Leerlingen die al wel hun middelbareschooldiploma hebben behaald, maar door middel van één of meerdere deelcertificaten een extra vak of profiel willen toevoegen
 • Volwassenen die alsnog een middelbareschooldiploma willen halen

Laat je vooral niet afschrikken door het woord volwassenenonderwijs. De meeste leerlingen op de vavo-opleidingen van het Koning Willem I College zijn tussen de 16 en 23 jaar. Wat je dan wel merkt van het ‘volwassen zijn’? Je wordt als leerling aangesproken op jouw eigen verantwoordelijkheid. Het tempo van de vavo-opleidingen ligt zeer hoog. In 21 weken wordt alle lesstof van 2 of 3 jaar behandeld. We vragen aan jou als leerling veel discipline en zelfstandigheid.

De toelatingseisen voor de vavo-opleidingen zijn per niveau verschillend. Je vindt de toelatingseisen per niveau op de opleidingspagina.

Bekijk de opleidingen

8 van 3 getoond

De voordelen van een vavo-opleiding

 • Je krijgt een persoonlijke coach toegewezen die jou één-op-één begeleidt
 • Je volgt lessen afgestemd op jouw wensen en behoeften. Het hele jaar door volg je hetzelfde persoonlijke lesrooster
 • We hanteren een volwassen benadering door onze docenten naar leerlingen toe
 • Na het afronden van een vavo-opleiding ontvang je een écht diploma of deelcertificaat

Wil je meer informatie over onze vavo-opleidingen?

Dan zien we je graag op een van onze voorlichtingen!

Het aanmeldproces van onze vavo-opleidingen

1

Bijwonen voorlichting

Voordat je kan aanmelden voor een vavo-opleiding zien we je graag op een van onze voorlichtingsmomenten. We vertellen je dan alles wat je moet weten over het volgen van een vavo-opleiding bij het Koning Willem I College. Neem je ook jouw ouders mee?

2

Aanmelden opleiding

Ben je er na de voorlichting van overtuigd dat een vavo-opleiding iets voor je is? Aan het einde van de voorlichting ontvang je informatie over het aanmelden voor een van onze vavo-opleidingen.

3

Documenten aanleveren

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, vragen we je om verschillende documenten aan te leveren. Denk dan bijvoorbeeld aan jouw cijferlijst, een eventuele detacheringsovereenkomst of documenten die aantonen dat je graag gebruik wil maken van extra examenfaciliteiten.

4

Invullen zorgvragenlijst

Naast het aanleveren van documenten, vragen we je ook om een zorgvragenlijst in te vullen. Deze informatie is belangrijk, omdat we je graag goed begeleiden. 

5

Intakegesprek

Als je alle eerdere stappen hebt doorlopen én je toelaatbaar bent voor de vavo-opleiding waarvoor je bent aangemeld, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Het doel van dit gesprek is om je vast beter te leren kennen. Ook bespreken we waar jij behoeften aan hebt tijdens jouw opleiding.

6

En dan?

Heb je alle documenten aangeleverd, hebben we je beter leren kennen tijdens het intakegesprek en ben je ervan overtuigd dat een vavo-opleiding van het Koning Willem I College bij je past? Dan start je in september met jouw opleiding!

Ervaringen van (oud)-leerlingen


Eefje droomt groot

Ik zit hier goed op mijn plek en krijg de kans om door te groeien. Het reguliere schoolsysteem paste niet goed bij mij. Daarom ben ik samen met een onderwijsconsulent gaan kijken wat mijn mogelijkheden waren. Vavo bleek een hele goede optie. Ze kijken hier echt naar wat ik zelf wil en kan. Iedereen denkt mee, ik word begrepen en dat is fijn. Ik vind het Koning Willem I College een fijne school. Er zijn goede docenten en de locatie en de ruimtes zijn erg prettig. De school is licht en ruim en er zijn overal studeerhoekjes waar je even rustig kunt gaan zitten. Omdat ik graag advocaat wil worden, heb ik echt iets om naartoe te werken op het vavo. Gelukkig word ik hier goed begeleid en heb ik zelf goede motivatie en discipline. Je werkt redelijk zelfstandig. J kunt alles in Magister vinden en zo weet je precies waar je aan toe bent. En natuurlijk kun je altijd terecht bij je mentor of docenten als je vragen hebt. Ik hoop volgend jaar mijn tweede diploma via het vavo in 's-Hertogenbosch te behalen.

Eefje | Leerling vavo-opleiding

Portretfoto Eefje

Dit jaar haal ik mijn vwo-diploma en dan ga ik mijn droom achterna

Ik wil graag diergeneeskunde studeren. Maar omdat dit een universitaire studie is, ben ik niet toelaatbaar met mijn havodiploma. Daarom volg ik nu de vavo-opleiding vwo bij het Koning Willem I College. Ik had eigenlijk nog nooit van vavo gehoord, tot een vriendin mij er over vertelde. Ik dacht meteen: dat is de juiste optie voor mij! Vorig jaar heb ik 4 vakken gevolgd die ik nodig had voor de opleiding diergeneeskunde. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn volledige vwo-diploma te halen. Dit jaar doe ik eindexamen in de 4 resterende vakken. De begeleiding is echt top. Het is volwassenonderwijs, dus veel is je eigen verantwoordelijkheid. Maar wanneer ik een vraag heb of hulp nodig heb, kan ik altijd bij een docent terecht. We hebben ook een coach (mentor). Je wordt echt gezien, ik heb het ontzettend naar mijn zin!

Feike | Leerling van de vavo-opleiding vwo

Portret van Feike, leerling vavo-opleiding vwo

Veelgestelde vragen

Nee! Je hoeft alleen de vakken over te doen die nog zijn om jouw diploma te halen. De cijferlijst van de middelbare school en die van de vavo-opleiding kun je uiteindelijk samenvoegen. De cijfers samen vormen de basis voor jouw diploma. Wel is het belangrijk dat je een originele cijferlijst van de middelbare school aanlevert. 

Een schooljaar bestaat uit 4 lesperioden. In periode 1, 2 en 3 heb je ongeveer 7 weken les. Daarna volgt een toetsweek. Lesperiode 4 bestaat uit een herkansingsweek, examentrainingen en het centraal examen. Als leerling volg je het hele schooljaar hetzelfde persoonlijke lesrooster.

Dat verschilt per vavo-opleiding. Een overzicht van de vakken per niveau vind je hier

Dat mag. Maar alleen als je minimaal een voldoende hebt gehaald voor het profielwerkstuk én je voor hetzelfde profiel kiest.

In één klas zitten tussen de 10 en de 25 leerlingen.

Naast dat je alle lessen heel hard nodig hebt om ervoor te zorgen dat je alles haalt, ben je ook verplicht om onderwijs te volgen als je nog geen startkwalificatie hebt. Ben je zonder geldige reden afwezig tijdens een les? Dan wordt dit gemeld bij de leerplicht.

Jazeker. De cijfers van jouw middelbare school blijven staan. Aan het einde van jouw vavo-opleiding worden de cijfers van de middelbare school gecombineerd met de cijfers die je haalt tijdens een vavo-opleiding op het Koning Willem I College. De cijfers samen vormen de basis voor jouw diploma.

Bij de vavo-opleidingen van het Koning Willem I College vinden we begeleiding heel belangrijk. Daarom krijg je aan het begin van het schooljaar een persoonlijke coach (mentor) toegewezen. Met jouw coach heb je regelmatig een gesprek over jouw voortgang, planning, wensen en behoeften. 

Aan het einde van het schooljaar mag je als leerling van een vavo-opleiding één herkansing per vak aanvragen.

De vavo-opleidingen van het Koning Willem I College hebben een decaan. Onze decaan heeft veel kennis over de mogelijkheden van een vervolgstudie en kan je dan ook helpen bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

Als leerling van een vavo-opleiding bij het Koning Willem I College heb je geen recht op het studentenreisproduct (ov-chipkaart).

Maar woon je (meer dan) 10 kilometer van het Koning Willem I College en kom je met het openbaar vervoer naar school? Dan heb je recht op een reiskostenvergoeding. Meer informatie hierover ontvang je tijdens het intakegesprek dat we met je voeren nadat je bent aangemeld voor een vavo-opleiding.

Volg de vavo-opleidingen

op social media en blijf op de hoogte van de laatste updates.

Copyright Koning Willem I College 2024