Vavo

Ben je niet geslaagd voor je middelbareschooldiploma en wil je niet opnieuw een volledig vakkenpakket volgen? Wil je een extra profiel of vakken toevoegen aan een al behaald diploma? Of wil je opstromen van mavo naar havo of van havo naar vwo? Naast mbo-opleidingen biedt het Koning Willem I College ook vavo-opleidingen aan.

Wat is vavo?

Vavo is de afkorting van voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Tijdens een vavo-opleiding kun je een diploma of deelcertificaten halen op vmbo-tl havo- of vwo-niveau. De vavo-opleidingen op het Koning Willem I College zijn bedoeld voor:

 • Leerlingen die na de examens op de middelbare school zijn gezakt en alleen de niet-behaalde vakken over hoeven te doen. Je behaalt dan één of meerdere deelcertificaten
 • Leerlingen die hun middelbare school nog niet hebben afgerond
 • Leerlingen die zijn vastgelopen op hun huidige middelbare school
 • Leerlingen die versneld hun middelbareschooldiploma willen halen
 • Leerlingen die na het behalen van een vmbo-t diploma een havodiploma willen halen of na de havo een vwo-diploma willen halen
 • Leerlingen die al wel hun middelbareschooldiploma hebben behaald, maar door middel van één of meerdere deelcertificaten een extra vak of profiel willen toevoegen
 • Volwassenen die alsnog een middelbareschooldiploma willen halen

Laat je vooral niet afschrikken door het woord volwassenenonderwijs. De meeste leerlingen op de vavo-opleidingen van het Koning Willem I College zijn tussen de 16 en 23 jaar. Wat je dan wel merkt van het ‘volwassen zijn’? Je wordt als leerling aangesproken op jouw eigen verantwoordelijkheid. Het tempo van de vavo-opleidingen ligt zeer hoog. In 21 weken wordt alle lesstof van 2 of 3 jaar behandeld. We vragen aan jou als leerling veel discipline en zelfstandigheid.

De toelatingseisen voor de vavo-opleidingen zijn per niveau verschillend. Je vindt de toelatingseisen per niveau op de opleidingspagina.

Bekijk de opleidingen

8 van 3 getoond

De voordelen van een vavo-opleiding

 • Je krijgt een persoonlijke coach toegewezen die jou één-op-één begeleidt
 • Je volgt lessen afgestemd op jouw wensen en behoeften. Het hele jaar door volg je hetzelfde persoonlijke lesrooster
 • We hanteren een volwassen benadering door onze docenten naar leerlingen toe
 • Na het afronden van een vavo-opleiding ontvang je een écht diploma of deelcertificaat

Het aanmeldproces van onze vavo-opleidingen

1

Bijwonen voorlichting

Voordat je kan aanmelden voor een vavo-opleiding zien we je graag op een van onze voorlichtingsmomenten. We vertellen je dan alles wat je moet weten over het volgen van een vavo-opleiding bij het Koning Willem I College. Neem je ook jouw ouders mee?

2

Aanmelden opleiding

Ben je er na de voorlichting van overtuigd dat een vavo-opleiding iets voor je is? Aanmelden voor een vavo-opleiding kan via onze website!

3

Documenten aanleveren

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, vragen we je om verschillende documenten aan te leveren. Denk dan bijvoorbeeld aan jouw cijferlijst, een eventuele detacheringsovereenkomst of documenten die aantonen dat je graag gebruik wil maken van extra examenfaciliteiten.

4

Invullen zorgvragenlijst

Naast het aanleveren van documenten, vragen we je ook om een zorgvragenlijst in te vullen. Deze informatie is belangrijk, omdat we je graag goed begeleiden. 

5

Intakegesprek

Als je alle eerdere stappen hebt doorlopen én je toelaatbaar bent voor de vavo-opleiding waarvoor je bent aangemeld, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Het doel van dit gesprek is om je vast beter te leren kennen. Ook bespreken we waar jij behoeften aan hebt tijdens jouw opleiding.

6

En dan?

Heb je alle documenten aangeleverd, hebben we je beter leren kennen tijdens het intakegesprek en ben je ervan overtuigd dat een vavo-opleiding van het Koning Willem I College bij je past? Dan start je in september met jouw opleiding!

Volg de vavo-opleidingen

op social media en blijf op de hoogte van de laatste updates.

Wil je meer informatie over onze vavo-opleidingen?

Dan zien we je graag op een van onze voorlichtingen!

Copyright Koning Willem I College 2024