Mavo / vmbo tl

Aanmelden voor de opleiding mavo / vmbo tl?
Dat kan tussen 1 april en 9 juli én nadat je een van onze voorlichtingen hebt bijgewoond. 

Begeleider en studenten in klaslokaal achter computers Begeleider en studenten in klaslokaal achter computers Begeleider en studenten in klaslokaal achter computers

Mavo / vmbo tl

In het kort

Wil jij jouw mavo / vmbo tl diploma halen? Maar dat is niet meer mogelijk via het reguliere traject? Dan is de vavo-opleiding mavo / vmbo tl van het Koning Willem I College iets voor jou!

Download brochure
 • Startmomenten: september

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De vavo-opleiding mavo / vmbo tl van het Koning Willem I College werkt met een eenjarig PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting). Dit betekent dat de inhoud van de vakken in een versneld tempo wordt aangeboden. Je kunt kiezen voor een volledig pakket, maar het is ook mogelijk om één of meerdere vakken te volgen om op die manier jouw middelbareschooldiploma compleet te maken.

Een schooljaar bestaat uit 4 lesperioden. In periode 1, 2 en 3 heb je ongeveer 7 weken les. Daarna volgt een toetsweek. Lesperiode 4 bestaat uit een herkansingsweek, examentrainingen en het centraal examen. Als leerling volg je het hele schooljaar hetzelfde persoonlijke lesrooster. De vakken die je volgt worden aangeboden in een lesblok van een uur en een kwartier. Gemiddeld volg je een vak twee lesblokken per week. Klassikale lessen vormen de basis van het vavo-onderwijs. 

Het tempo van onze vavo-opleidingen ligt zeer hoog. Er is veel discipline voor nodig om het diploma te behalen. Daarom is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken, verantwoordelijkheid neemt en initiatief toont. Maar dat je ook om hulp vraagt, als dat nodig is. 

Bij het Koning Willem I College is het mogelijk om binnen één of twee jaar alsnog jouw mavo / vmbo tl diploma te halen. Tijdens het intakegesprek bekijken we wat voor jou de beste keuze is. 

Je krijgt een persoonlijke coach toegewezen. Dit noemen we één-op-één begeleiding. Deze begeleiding is afhankelijk van wat jij nodig hebt om succesvol te zijn. Regelmatig staan er gesprekken gepland met jouw coach.

Daarnaast zijn er ook een ondersteuningsspecialist, zorgcoach en decaan aanwezig om je te helpen bij al jouw vragen. 

Om te weten wat jouw mogelijkheden zijn om in te stromen bij deze opleiding, kijken we onder andere naar jouw leeftijd. De instroommogelijkheden per leeftijd zijn als volgt:

 • Ben je 16 jaar?
  Dan ben je toelaatbaar met goedkeuring (uitbesteding) van je middelbare school én als je voldoet aan de vooropleidingseisen
 • Ben je 17 jaar?
  Dan ben je toelaatbaar met goedkeuring (uitbesteding) van je middelbare school of na overleg met de leerplichtambtenaar én als je voldoet aan de vooropleidingseisen
 • Ben je 18 jaar of ouder?
  Dan ben je toelaatbaar als je voldoet aan de vooropleidingseisen

Aanmelden voor deze opleiding kan wanneer je:

 • vmbo gemengde leerweg hebt gevolgd tot en met klas 3 (tweejarig traject)
 • of mavo/vmbo theoretische leerweg hebt gevolgd tot en met klas 3 (tweejarig traject)
 • of nog niet bent geslaagd voor mavo/vmbo theoretische leerweg (een- of tweejarig traject)
 • of in het bezit bent van een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg met een 6 gemiddeld (een- of tweejarig traject)

Als er twijfel is over geschiktheid of haalbaarheid van de gewenste opleiding, ligt de uiteindelijke beslissing bij het Koning Willem I College. 

Met jouw diploma mavo / vmbo tl op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Ook kun je doorstromen om een havodiploma te halen.

Aanmelden voor deze opleiding kan tussen 1 april en 9 juli én nadat je een van onze voorlichtingen hebt bijgewoond. 

De kosten van een vavo-opleiding zijn afhankelijk van jouw leeftijd en situatie.

Volg je deze opleiding voltijd?
Dan betaal je alleen lesgeld als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder bent. Voor schooljaar 2024/2025 bedraagt het lesgeld € 1.419,00. 

Volg je deze opleiding deeltijd (per vak)?
Dan betaal je cursusgeld per vak als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder bent. Voor schooljaar 2024/2025 betaal je per vak tussen de € 69,00 en € 184,00.

Extra informatie

 • Vanaf 18 jaar is het mogelijk om een tegemoetkoming aanvragen bij DUO. Meer informatie hierover krijg je bij de start van het schooljaar of vind je op deze pagina van de website van DUO
 • De kosten voor boeken en overig lesmateriaal zijn voor eigen rekening. Kies je in overleg met jouw middelbare school voor een vavo-opleiding en word je uitbesteed? Dan heb je misschien recht op een vergoeding voor boeken en overig lesmateriaal. De rekening kun je indienen bij jouw middelbare school. Zij vergoeden vaak een bedrag tot € 300,00

Woon je (meer dan) 10 km van het Koning Willem I College? Dan heb je recht op een vergoeding als je met het openbaar vervoer naar school komt. Meer informatie hierover ontvang je tijdens het intakegesprek dat we met je voeren nadat je bent aangemeld voor deze opleiding.

 

Ik meld me aan, en dan?

1

Bijwonen voorlichting

Voordat je kan aanmelden voor deze vavo-opleiding zien we je graag op een van onze voorlichtingsmomenten. We vertellen je dan alles wat je moet weten over het volgen van een vavo-opleiding bij het Koning Willem I College. Neem je ook jouw ouders mee?

2

Aanmelden opleiding

Ben je er na de voorlichting van overtuigd dat een vavo-opleiding iets voor je is? Aan het einde van de voorlichting ontvang je informatie over het aanmelden voor een van onze vavo-opleidingen.

3

Documenten aanleveren

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, vragen we je om verschillende documenten aan te leveren. Denk dan bijvoorbeeld aan jouw cijferlijst, een eventuele detacheringsovereenkomst of documenten die aantonen dat je graag gebruik wil maken van extra examenfaciliteiten.

4

Invullen zorgvragenlijst

Naast het aanleveren van documenten, vragen we je ook om een zorgvragenlijst in te vullen. Deze informatie is belangrijk, omdat we je graag goed begeleiden. 

5

Intakegesprek

Als je alle eerdere stappen hebt doorlopen én je toelaatbaar bent voor de vavo-opleiding waarvoor je bent aangemeld, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Het doel van dit gesprek is om je vast beter te leren kennen. Ook bespreken we waar jij behoeften aan hebt tijdens jouw opleiding.

6

En dan?

Heb je alle documenten aangeleverd, hebben we je beter leren kennen tijdens het intakegesprek en ben je ervan overtuigd dat een vavo-opleiding van het Koning Willem I College bij je past? Dan start je in september met jouw opleiding!

Wil je meer informatie over deze vavo-opleiding?

Dan zien we je graag op een van onze voorlichtingen!

Schrijf je in
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024