Wil je werken in de kraamzorg of verloskunde?

Ben je geïnteresseerd in een carrière in de kraamzorg of verloskunde? Het Koning Willem I College biedt je de perfecte start. Bij ons kun je een stevige basis leggen voor een toekomst in de zorg. Tijdens één van onze mbo opleidingen in de richting van Zorg en welzijn leer je de juiste kennis en vaardigheden om door te stromen naar een gespecialiseerde vervolgopleiding, zoals kraamzorg. 

Start met een mbo opleiding in zorg en welzijn

Om een opleiding kraamverzorgende te kunnen volgen, moet je eerst een mbo opleiding in de richting van zorg en welzijn afronden. Bijvoorbeeld de opleiding verzorgende-IG (niveau 3) of mbo-verpleegkundige (niveau 4). Deze opleidingen bieden je een brede basis voor het werken in de zorg. Je leert alles over de verzorging van mensen, van jong tot oud, en hoe je hen het beste kunt ondersteunen in het dagelijkse leven. Met een van deze mbo-opleidingen ben je goed voorbereid om door te stromen naar een kraamzorg opleiding. 👩‍⚕️🧑‍⚕️

Praktijkervaring op doen

Dat je eerst een mbo-opleiding in de richting van zorg en welzijn moet volgen, betekent niet dat je tijdens die opleiding helemaal niet in aanraking komt met kraamzorg of verloskunde. Wanneer je een mbo opleiding volgt, loop je ook stage. Dat is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Zo doe je praktijkervaring op en ontdek je wat je écht leuk vindt. Je kunt ervoor kiezen om stage te lopen bij een kraamzorgorganisatie. Je maakt dan meteen kennis met de werkzaamheden die horen bij het beroep van een kraamverzorgerr én ontdek je of een kraamzorg opleiding echt bij je past. 

Specialiseren met een kraamzorg opleiding 

Er helemaal van overtuigd dat de richting van kraamzorg of verloskunde iets voor jou is? Specialiseer jezelf dan na het afronden van de basisopleiding verzorgende-IG of mbo-verpleegkundige in de richting van kraamzorg. Het Koning Willem I College biedt verschillende cursussen en vervolgopleidingen in samenwerking met kraamzorgorganisaties aan. Bijvoorbeeld de cursus verdieping kraamzorg. Je volgt dan bij het Koning Willem I College het keuzedeel Verdieping Kraamzorg. Na het behalen van het examen heb je de mogelijkheid om jezelf te registeren als kraamverzorgende.

Ook kun je met jouw mbo diploma gaan werken bij een kraamzorgorganisatie of verloskundige afdeling in het ziekenhuis. Vaak krijg je dan van de organisatie waar je werkt speciale cursussen of opleidingen aangeboden.  

Student Verpleegkunde demonstreert het verschonen van een luier op een pop

Verder studeren en verloskundige worden?

Met een mbo-diploma in de richting van zorg kun je doorstromen naar de hbo-opleiding verloskunde. Deze vervolgopleiding bereidt je voor op een zelfstandige rol als verloskundige. Je leert alles over zwangerschappen, bevallingen en de periode daarna.

Veelgestelde vragen

Wanneer je van de kraamzorg jouw beroep wil maken, moet je eerst een basisopleiding in de zorg afronden. Denk dan aan verzorgende-IG of mbo-verpleegkundige. Kies daarna voor een verdieping, zoals een kraamzorg opleiding. 

Dat kan zeker! Wanneer je interesse hebt in de kraamzorg, raden we dat ook zeker aan. Bij het Koning Willem I College werken we samen met verschillende kraamzorgorganisaties. 

Om verloskundige te kunnen worden, moet je een hbo-opleiding verloskunde afronden. Wel kun je met een mbo-diploma in de richting van zorg en welzijn starten met de hbo-opleiding verloskunde.

Copyright Koning Willem I College 2024