KW1C voor vijfde keer in top 3 duurzaamste mbo's van Nederland

Vrijdag 8 december vond de uitreiking van de SustainaBul MBO 2023 plaats. Het Koning Willem I College wist wederom de top 3 te bereiken van de duurzaamste mbo's van Nederland. Het college behaalde de tweede plaats in de categorie koplopers. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse symposium 'Duurzaam Denken & Doen' over duurzaamheid in het mbo, dat dit jaar plaatsvond bij het Koning Willem I College.

Het is de vijfde keer dat de SustainaBul MBO is uitgereikt. Koning Willem I College staat vanaf de eerste uitreiking aan de top en heeft veel andere mbo-instellingen geïnspireerd op het gebied van duurzaamheid in het mbo. In 2019, 2021 en 2022 behaalde het college de eerste plek, in 2020 en dit jaar de tweede plek. In totaal deden er dit jaar 15 mbo scholen mee aan de verkiezing. De eerste plek is dit jaar voor Albeda. Yuverta behaalde de derde plek.

SustainaBul MBO

De SustainaBul MBO is een methodiek die de scholen met kennis-bijeenkomsten en een vragenlijst helpt bij het opstellen en monitoren van duurzaamheidsbeleid. Daarnaast wordt het landelijk ingezet als benchmark. Inmiddels zijn er 36 instellingen, die samen 75% van de mbo-studenten opleiden, aangesloten. De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door Coöperatie Leren voor Morgen.
Het netwerk biedt de mogelijkheid voor uitwisseling en leren tussen instellingen, terwijl het competitieve element bestuur en management motiveert. Dit jaar bestond de uitslag uit drie categorieën: kickstarters (nieuwe deelnemers), versnellers (grootste stijging in punten) en koplopers (hoogste aantal punten).

Symposium Duurzaam Denken & Doen

Het evenement vond dit jaar plaats op de locaties Vlijmenseweg en Onderwijsboulevard van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. In de ochtend vonden er diverse workshops plaats en kreeg men een kijkje in de keuken: hoe gaat het Koning Willem I College te werk op het gebied van duurzaamheid? En hoe vertaalt zich dat door naar verschillende vakgebieden? In de middag volgde het plenaire programma met diverse interessante presentaties over duurzaamheid in het mbo en de uitreiking van de SustainaBul MBO.
Uitreiking Sustainabul mbo 2023

Samenwerken aan duurzame toekomst

Dominique Majoor, lid College van Bestuur van het Koning Willem I College, reageert vol trots op het behalen van de tweede plek: “We zijn natuurlijk heel erg trots dat we al vijf jaar lang in de top 3 staan van de meest duurzame mbo’s van Nederland, en zelfs drie keer uitgeroepen zijn tot het duurzaamste mbo. Dat is zeker een resultaat dat zorgt voor een goede motivatie om zo door te gaan, zeker nu we voor de eerste keer als instelling na de fusie mee deden aan de SustainaBul en toch de tweede plek hebben behaald. We blijven onszelf, maar ook onze studenten en partners in de regio uitdagen om stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Het gaat wat ons betreft om het grote verhaal: het omarmen van álle global goals. Dat proberen we centraal te zetten in alles wat we doen en echt te verankeren in ons onderwijs. We leren onze studenten dat er maar één toekomst is, en die is duurzaam.”

Bewust KW1C

Het Koning Willem I College heeft samenwerken aan een duurzame toekomst hoog in het vaandel staan. Als UNESCO-school zet het college zich in voor een betere wereld en versterking van duurzaamheid. Eerder ondertekende het Koning Willem I College ook het SDG (Sustainable Development Goals) Charter, een intentieverklaring waarmee het college zich verbindt aan het behalen van de SDGs. Dit zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Wereldcafé FF Concreet

Om het belang van duurzaamheid binnen het mbo te benadrukken, maar juist ook om concrete voorbeelden te laten zien, organiseren het Koning Willem I College, Yuverta en SintLucas op 21 en 22 maart 2024, tijdens Skills the Finals in de Brabanthallen, het ‘Wereldcafé FF Concreet’. Tijdens dit evenement verbinden we 17 zones aan de SDG’s en tonen onze studenten, ofwel de makers van de toekomst, concrete oplossingen. Het is een uniek evenement voor bedrijven en instellingen die werken met onze vakmensen en voor iedereen die bijdraagt aan een duurzame wereld. Lees hier meer.  

Copyright Koning Willem I College 2024