Instructeur mbo

Aanmelden voor deze opleiding kan via de website van ROC Tilburg. 

Meer informatie hierover vind je onder het kopje Informatie - Bijzonderheden op deze pagina. 

Docent helpt student tijdens praktijkles in de werkplaats bouw Docent helpt student tijdens praktijkles in de werkplaats bouw Docent helpt student tijdens praktijkles in de werkplaats bouw

Instructeur mbo

In het kort

Wil je graag werken met mbo-studenten en hen de fijne kneepjes van jouw vakgebied leren? Dan is de opleiding instructeur mbo bbl precies wat je zoekt!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 25575

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Ben je al een tijd werkzaam in jouw vakgebied? En wil je graag jouw kennis en ervaring overbrengen op mbo-studenten? Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot instructeur praktijkonderwijs. Je gaat aan de slag met pedagogiek, didactiek en hoe je jouw kennis het beste kunt overbrengen op studenten. Zo leer je meer over verschillende werkvormen in de klas, het voorbereiden van lessen en het opstellen van lesplannen. Ook het begeleiden en instrueren van studenten én zorgen voor een fijne leeromgeving komen aan bod. Kort gezegd: je leert jouw kennis, kwaliteiten en ervaring inzetten, zodat mbo-studenten alles over het vakgebied leren!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding instructeur mbo bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding instructeur mbo.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de bbl-opleiding instructeur mbo op zak kun je als instructeur aan de slag op een mbo-school. Je begeleidt en ondersteunt studenten bij het uitoefenen van beroepsspecifieke vaardigheden. Als instructeur ben je onderdeel van een onderwijsteam binnen de mbo-school waar je werkt. Dit betekent dat je werkt volgens het beleid, de visie en procedures van de onderwijsinstelling.

Samen met de docent bereid je lessen voor en geef je instructies en demonstraties tijdens de lessen. Je deelt jouw kennis en ervaring met de studenten. Zo zorg jij ervoor dat de studenten zich verder kunnen ontwikkelen én de gewenste leerresultaten bereiken. Daarnaast ondersteun je de docent waar nodig, bijvoorbeeld bij het beoordelen van studenten, tijdens examens en bij het evalueren van de lessen. Samen zorgen jullie voor een fijne sfeer in het klaslokaal en een veilige leeromgeving voor iedereen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 150,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een diploma van een vakopleiding voor het beroep of beroepscategorie als waar de opleiding of afdeling, waar je als instructeur aan verbonden bent, toe opleidt

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra intakeactiviteit
Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek en een assessment.

Aanmelden voor schooljaar 2024-2025? Let dan even op!
De opleiding instructeur mbo wordt in samenwerking met ROC Tilburg aangeboden. Het ene jaar verzorgt het Koning Willem I College de opleiding en het andere jaar ROC Tilburg. In schooljaar 2024-2025 wordt de opleiding aangeboden bij ROC Tilburg.

Wil je in september 2024 starten? Schrijf je dan in via de website van ROC Tilburg. 

Aanmelden voor schooljaar 2025-2026?
Aanmelden kan vanaf november 2024 via onze website. Klik dan op de knop ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen. 

Wist je dat?

Het voor deze opleiding ...

... niet uitmaakt in welk vakgebied je ervaring hebt opgedaan? De opleidingen in het mbo gaan van bouw tot uiterlijke verzorging. En van horeca tot techniek. Voor ieder vakgebied zijn daarom instructeurs nodig om hun kennis en ervaring te delen met studenten.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
Professioneel handelen  
Lunch
pauze
Nederlands  
Didactiek  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent helpt student bij het kiezen van stof voor kledingstuk
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding instructeur mbo besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 90%
92% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
97% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie ROC Tilburg, Professor Gimbrèrelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Dit is een locatie van ROC Tilburg.
Copyright Koning Willem I College 2024