Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Student maakt stucwerk klaar om te gebruiken Student maakt stucwerk klaar om te gebruiken Student maakt stucwerk klaar om te gebruiken

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

In het kort

​​Heb je geen diploma, maar wil je graag alles leren over het werken in de bouw? Dan is de opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud iets voor jou. Je kunt hier heel veel kanten mee uit!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 1
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 25740
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over werken in de bouw! Van het bewerken van hout tot aan stukadoren. En van tegelzetten tot aan het leggen van vloeren. Je leert welke gereedschappen, materialen, machines en producten er worden gebruikt. En hoe je daarmee werkt. Denk aan meten, boren, zagen en schaven. Zo weet je precies hoe je een vakman helpt bij het uitvoeren van het werk in de bouw. Je leert op een veilige manier werken en hoe je bouwafval volgens de regels opruimt.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken. Zo krijg je les in Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook volg je vakken die horen bij de opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud. Je krijgt les uit boeken, maar je leert ook door het uitvoeren van verschillende opdrachten. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

​​Deze bbl-opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud duurt één jaar. In dat jaar kom je 1 dag in de week naar het Koning Willem I College. Ook werk je drie of vier dagen in de week als echte medewerker bij een erkend leerbedrijf. 

Door vooral zelf te ‘doen’ leer je de werkzaamheden snel goed kennen. Zo ontdek je waar je goed in bent en haal je het beste uit jezelf!

​​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Bij de entreeopleidingen op het Koning Willem I College ga je echt aan de slag. Je bent op school veel met de praktijk bezig. Samen met andere studenten oefen je de vaardigheden die je nodig hebt bij het beroep van jouw opleiding.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we een leerwerkplek. Samen met het bedrijf maak je afspraken dat jij daar komt werken. Deze afspraken leg je vast in een contract. Daardoor verdien je al meteen jouw eigen geld. Het bedrijf moet wel aan een aantal regels voldoen. Zo weten we zeker dat jij alles goed leert! 

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Als het niet lukt om zelf een leerbedrijf te vinden, dan helpen we je natuurlijk. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud heb je een goede basis om verder te leren op het Koning Willem I College! Wil je graag blijven werken? Dan is het slim om een bbl-opleiding op niveau 2 in de richting van bouwen, wonen en onderhoud te kiezen.

In de bouw is er veel vraag naar vakmensen die kunnen assisteren. Dus keuze genoeg! Zo kun je gaan werken bij een aannemer, houthandel of steigerbouwer. Maar ook een stukadoors- of schildersbedrijf is een optie. Wat jij ook kiest: je hebt een belangrijke, ondersteunende rol. Je zorgt ervoor dat collega’s hun werk beter en sneller kunnen doen. Denk aan het plaatsen van steigers. Of het werk voorbereiden door te meten. Moet er iets gesloopt of geschilderd worden? Kom maar op. En goed om te weten; als je ergens werkt, krijg je vaak de kans om door te groeien. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 2.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
AVO vakken ± € 134,-
Lesmateriaal afhankelijk van keuzeprofiel ± € 105,-
Lesmateriaal keuzedelen afhankelijk van keuze ± € 17,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je:

  • op 1 augustus van het schooljaar wanneer je begint aan de opleiding 16 jaar of ouder zijn

Je hebt geen diploma nodig om te kunnen starten met een mbo-entreeopleiding. 

Wel moet je een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Als het niet lukt om zelf een leerbedrijf te vinden, dan helpen we je natuurlijk. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Extra intakeactiviteit
We nodigen je altijd uit voor een gesprek om kennis te maken.

Voor het volgen van een entreeopleiding heb je een laptop nodig. 

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Burgerschap  
VaklesAssisteren in de bouw
Lunch
pauze
Nederlands  
Rekenen  
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende gereedschappen
45% Praktijk
55% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 45% van de opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op het Koning Willem I College, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Gebouw locatie Weidonklaan
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Beperkt en betaald parkeren

Copyright Koning Willem I College 2024