In het kort

Werk je graag met mensen en ben je creatief? Wat dacht je van de opleiding kapper? Leer het kappersvak tot in de puntjes!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25641
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basis van het kappersvak! Denk aan knippen, föhnen, stylen en het inrollen van permanentwikkels en watergolfrollers. Maar ook het uitvoeren van was- en verzorgingsbehandelingen en het klaarmaken van producten om haren te verven. Je leert alles over verschillende soorten haar en welke behandeling je wanneer gebruikt. Je gaat aan de slag met het knippen en stylen van allerlei verschillende haarstijlen. Van kort tot lang haar. En van krullen tot stijl haar. En niet te vergeten: hoe je klanten ontvangt én adviseert. Kort gezegd: alles zodat jij het kappersvak tot in de puntjes kan uitvoeren!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding kapper. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De kappersopleiding bol bestaat uit verschillende onderdelen. We noemen dit modules. Tijdens iedere module leer je bepaalde werkzaamheden die horen bij het beroep van een kapper.

Alle studenten van deze opleiding beginnen samen met de module 'Start'. Tijdens deze module leer je in vier weken de basisvaardigheden van het kappersvak. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een schaar vasthoudt. Naast deze basismodule volg je ook nog andere modules, denk dan aan modules als 'Klantcontact en haarverzorging', 'Kleuren basis', 'Föhnen' en 'Knippen dame/heer'. In welke volgorde je de modules volgt bepaal jij! Dit overleg je natuurlijk wel met jouw coach en stagebegeleider. 

In iedere module volg je theorielessen, praktijklessen en examens. Het kappersvak leer je nou eenmaal door te doen! Daarom oefen je vaak met echte modellen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van modellen voor de praktijklessen en examens.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet! 

Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in de Salon: de kapsalon van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de Salon. Van het maken van afspraken tot aan het ontvangen van klanten. En van het adviseren tot aan het uitvoeren van behandelingen. In de Salon komen échte klanten. Zo doe je extra ervaring op! Gaaf toch?

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Wanneer en hoe vaak je stage loopt is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de opleiding kapper kun je meteen aan de slag als kapper. Bijvoorbeeld bij een dames- en/of herenkapsalon, een kapsalon in een verpleeghuis of een gespecialiseerde kapsalon. Maar het is ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als kapper bij mensen thuis.

Tijdens je werk plan je afspraken in, ontvang je klanten en zorg je dat de kapsalon opgeruimd en schoon blijft. Jouw missie? Dat klanten met een goed gevoel de kapsalon verlaten. Dit doe je onder andere door goed naar klanten te luisteren. Onder begeleiding van een leidinggevende voer je (onderdelen van) verschillende behandelingen uit. Ook geef je advies over haarverzorgingsproducten.

Ieder haar is anders én iedere klant wil iets anders. De mogelijkheden van het kappersvak zijn eindeloos.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 200,-
Leerjaar 2 € 200,-
* Kosten zijn exclusief de aanschaf van een laptop of tablet


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 50,-
Leerjaar 2 € 50,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voor het volgen van deze opleiding heb je een laptop of tablet nodig.

Een schooldag

Dag
Maandag
Nederlands  
Rekenen  
TheorielesModule knippen
Lunch
pauze
PraktijklesModule knippen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student wast haren van klant
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Hoe je een goede kapper wordt? Dat leer je pas echt in de praktijk! Daarom ben je tijdens de opleiding kapper ongeveer 70% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,1 landelijk
Geslaagde studenten -
53% landelijk
Afgestudeerden met werk -
69% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024