Marketing & Communicatie mhbo

Student presenteert ideeën tijdens stage Student presenteert ideeën tijdens stage Student presenteert ideeën tijdens stage

Marketing & Communicatie mhbo

In het kort

Behaal in twee jaar jouw mbo-diploma én een propedeuse certificaat van Fontys tijdens de verkorte opleiding marketing & communicatie mhbo.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25727

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

In het vakgebied van marketing en communicatie gaat het erom dat een groep mensen bekend is met het product of dienst dat je verkoopt. Een groep mensen noemen we ook wel een doelgroep. Tijdens deze marketing en communicatie opleiding leer je een product of dienst onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Je gaat aan de slag met het onderzoeken van de behoeften van de doelgroep en waar je de doelgroep kunt vinden. Maar je leert ook hoe je de doelgroep het beste kunt aanspreken. Doe je dit met social media, zet je een influencer in, gebruik je posters of ga je een evenement organiseren? Kort gezegd: je leert alles om doelgroepen te bereiken, te informeren en ervoor te zorgen dat ze een product of dienst kopen!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding marketing & communicatie mhbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze mbo-opleiding is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en Fontys in Tilburg. Fontys is een school voor hbo-opleidingen met 10 locaties in het zuiden van Nederland. Tijdens de opleiding marketing & communicatie mhbo werk je aan projecten op het gebied van marketing, communicatie en evenementen. Bij het marketingproject ga je onder andere aan de slag met het doen van marktonderzoek en hoe je producten of diensten kunt promoten met video en online media. Ben je meer geïnteresseerd in communicatie? Tijdens het communicatieproject ga je onder andere aan de slag met het bedenken van een nieuwe uitstraling en imago voor een bedrijf en het maken van passende content.

Voor deze marketing & communicatie mhbo opleiding heb je wel een beetje creativiteit nodig. Je gaat namelijk ook aan de slag met vormgeving, beeldbewerking en het maken van video’s. Hierbij werken we samen met marketingbureau Canzs. Hun klanten doen echt iets met de ideeën en materialen die je tijdens de projecten oplevert.

Na een halfjaar start je tijdens de opleiding met het hbo-programma. Dit programma wordt uitgevoerd in samenwerking met Fontys in Tilburg. Ondanks dat je veel in projecten werkt, heb je wel een vaste klas. Tijdens de opleiding heb je een vaste coach. Bij deze coach kun je altijd met jouw vragen terecht.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Je bent tijdens de opleiding veel in en met de praktijk bezig. Samen met andere studenten werk je in projecten. Je gaat aan de slag met onderzoeken, plannen maken, presenteren en uitvoeren. Dit doe je niet alleen met studenten van de opleiding marketing & communicatie mhbo, maar ook met studenten van andere opleidingen. Je werkt dan aan opdrachten van échte opdrachtgevers. Ook werken we samen met een school in Duitsland aan een interessant project.

In leerjaar 2 ga je aan de slag met het bedenken van een eigen bedrijf. Jouw ideeën en gemaakte materialen presenteer je halverwege het leerjaar. Deze opdracht geldt als assessment voor het behalen van het propedeuse certificaat.

In leerjaar 2 loop je een halfjaar stage bij een erkend leerbedrijf. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding marketing & communicatie mhbo op zak kun je aan de slag bij de marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf of organisatie of bij een marketing-, communicatie-, evenementen- of PR-bureau. Maar het starten van jouw eigen bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden.

In jouw werk is geen dag hetzelfde. Je zorgt ervoor dat een product of dienst onder de aandacht wordt gebracht. Je voert marktonderzoek uit, bedenkt en beheert promotiemateriaal en organiseert online en offline activiteiten. Ook kijk je bijvoorbeeld teksten na, beheer je de website en zorg je dat alle onderdelen uit het marketing- en communicatieplan worden uitgevoerd. Je hebt contact met collega’s, bedrijven waarmee je samenwerkt en klanten. Daarnaast zorg je er ook voor dat alle documenten waarmee je werkt goed worden opgeslagen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Omdat je tijdens deze mhbo-opleiding al een propedeuse certificaat hebt behaald van Fontys in Tilburg, kun je instromen in leerjaar 2 van de opleiding communicatie of commerciële economie bij Fontys. Dit is ook mogelijk bij andere hbo-scholen. Wel moet je die zelf met hen bespreken.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 525,-
Leerjaar 2 € 210,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5
  • of een havodiploma
  • of een vwo-diploma

Heb je een mbo-diploma niveau 3 of 4?
Dan nodigen we je uit voor een extra intakeactiviteit. Ontvang je na de intakeactiviteit een positief advies? Dan kun je starten met deze opleiding.

De officiële naam van deze opleiding is marketing & communication specialist. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Online media  
Digitale vormgeving  
Lunch
pauze
ProjectlesAan de slag met het project Marketing
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student achter laptop checkt informatie op telefoon
30% Praktijk
70% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 30% van de opleiding marketing & communicatie mhbo ben je bezig in en met de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie, welke heel belangrijk is om de praktijk goed te kunnen uitvoeren.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 78%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
82% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024