Commercieel medewerker

Student commercieel medewerker oefent verkoopgesprek met docent Student commercieel medewerker oefent verkoopgesprek met docent Student commercieel medewerker oefent verkoopgesprek met docent

Commercieel medewerker

In het kort

​Ben jij een verkooptalent of wil je dat graag worden? Kijk dan eens naar de opleiding commercieel medewerker!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25874
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het in de markt zetten van producten en diensten! In de markt zetten betekent producten of diensten klaarmaken om te verkopen aan (nieuwe) klanten. Je gaat aan de slag met marktonderzoek, verkoopvaardigheden en marketing. Ook leer je meer over het onderhouden van (klant)relaties, het afhandelen van offertes en orders en het doen van de (verkoop)administratie. Kort gezegd: tijdens deze commerciële opleiding leer je alles over het succesvol verkopen van producten of diensten.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding commercieel medewerker bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College. Je gaat dan aan de slag met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen. Ook werk je aan opdrachten die aansluiten bij de werkzaamheden die je uitvoert bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​Met een mbo-diploma van deze commerciële opleiding op zak kun je meteen aan de slag. Als commercieel medewerker op de verkoopafdeling van een business-to-business bedrijf bijvoorbeeld! Een business-to-business bedrijf verkoopt producten of diensten aan bedrijven. Maar je kunt ook aan de slag bij een bedrijf welke producten of diensten verkoopt aan consumenten.​

​Je hebt verschillende verantwoordelijkheden. Jij zorgt voor de verkoop van de producten of diensten van het bedrijf waar je werkt. In opdracht van jouw leidinggevende voer je onderzoek uit over de ontwikkelingen in de markt. Vervolgens maak je een plan hoe jullie kunnen inspelen op deze ontwikkelingen. Ook voer je communicatie- en marketingwerkzaamheden uit en onderhoud je het contact met klanten. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 100,-
Leerjaar 2 ± € 100,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopOnderhouden (klant)relaties
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten analyseren verkoopgrafieken op bord
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 65% van de opleiding commercieel medewerker bbl besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,8
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 55%
51% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024