In het kort

Ben jij een verkooptalent? Of wil je dat graag worden? Bekijk de mbo-opleiding retailspecialist bbl!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25809

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het werken in de retail! Een ander woord voor retail is detailhandel. Onder detailhandel vallen bedrijven als een supermarkt, kledingwinkel, speciaalzaak en drogisterij. Je leert hoe je samen met collega's de winkel aantrekkelijk maakt voor klanten. Je gaat aan de slag met marketing, verkoop en economie. Veel retail bedrijven verkopen hun producten ook online. Daarom ga je ook aan de slag met het beheren van een webshop. Kort gezegd: je leert alles zodat de winkel en de producten in de winkel er aantrekkelijk bij liggen.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding retailspecialist bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College. Je gaat dan aan de slag met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen. Ook werk je aan opdrachten die aansluiten bij de werkzaamheden die je uitvoert bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding retailspecialist bbl kun je meteen aan de slag. Bij een kledingwinkel, supermarkt, bouwmarkt, tuincentrum of drogisterij bijvoorbeeld. Jij weet hoe een product het beste kunt verkopen!

Je adviseert klanten, staat klanten vriendelijk te woord en rekent de producten af. Wanneer de producten worden geleverd, zorg jij er samen met jouw collega's voor dat de producten worden opgeslagen en vervolgens klaar worden gemaakt om in de winkel te leggen. Door jou ziet de winkel er altijd in orde uit! Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weet dan ook alles over de producten die je verkoopt. Alles waar het woordje ‘verkoop’ in voorkomt is jouw specialiteit!

Met je diploma op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 95,-
Leerjaar 2 ± € 40,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopVoeren verkoopgesprek
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Klant rekent spullen af aan kassa met contant geld
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 65% van de opleiding retailspecialist bbl besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 54%
60% landelijk
Afgestudeerden met werk 95%
92% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024